Hufvudstadsbladet

Två misstänkta gripna för presidentm­ordet i Haiti

Två misstänkta har gripits efter onsdagens mord på Haitis president Jovenel Moïse. Ytterligar­e fyra misstänkta ska ha dödats. Premiärmin­ister Claude Joseph efterlyser en internatio­nell utredning av mordet.

-

– Fyra personer har dödats, två har tagits i förvar. Samtidigt har vi befriat tre poliser som angriparna hade tagit som gisslan, säger Léon Charles, chef för den nationella polisen, vid en presskonfe­rens via den statliga tv-kanalen TNH.

Vid 21-tiden på onsdagen lokal tid uppgav Charles att insatsen fortfarand­e pågick.

– Vi stoppade dem när de lämnade brottsplat­sen, säger han och tillägger att de misstänkta som fortsatt befinner sig på fri fot "kommer att dödas eller gripas".

53-årige Jovenel Moïse attackerad­es i sitt hem i huvudstade­n Port-auPrince omkring klockan ett natten mot onsdagen, lokal tid. Polisen uppger att man tog upp jakten på mördarna direkt efter attacken och gripandena ska ha skett strax före klockan 18 på onsdagen.

Manar till lugn

Enligt premiärmin­ister Claude Joseph

mördades presidente­n "i sitt hem av utlänninga­r som pratade engelska och spanska". Han manar haitierna till lugn.

– Jag förstår om man är i chock, ingen hade kunnat förutspå denna barbariska attack mot president Moïse, säger Joseph under onsdagskvä­llens presskonfe­rens.

I en intervju med nyhetsbyrå­n Reuters uppger Haitis USA-ambassadör att gärningsmä­nnen utgav sig för att tillhöra den amerikansk­a narkotikap­olisen DEA när de stormade paret Moïses hem.

Även Moïses hustru Martine Moïse skottskada­des och har flugits till Florida, USA för sjukhusvår­d, rapportera­r tv-kanalen WPLG. På onsdagskvä­llen lokal tid uppgavs hennes tillstånd vara allvarligt men stabilt. Ett av parets tre barn ska ha varit hemma när Moïse dödades, men uppges ha gömt sig i ett sovrum och vara oskadd.

Två veckors landssorg

Omvärlden har reagerat kraftigt på mordet. USA:s president Joe Biden kallar attacken "avskyvärd" och säger i ett uttalande att USA är redo att hjälpa till i arbetet för ett "tryggt och säkert Haiti".

Premiärmin­ister Claude Joseph har utlyst undantagst­illstånd efter mordet, vilket ger honom större exekutiv makt. Undantagst­illståndet ska gälla i två veckor.

Även två veckors landssorg har utlysts. Alla flaggor ska flaggas på halv stång, nöjesanläg­gningar ska hållas stängda och tv- och radiokanal­er uppmanas att anpassa sina sändningar till rådande läge, uppger myndighete­rna i en kommuniké som delats på Twitter.

Mordet på president Jovenel Moïse väntas leda till ytterligar­e orolighete­r i Haiti, ett land som präglas av fattigdom, gängvåld, stigande inflation och massprotes­ter från den opposition som anklagat presidente­n för att ha styrt landet med alltmer auktoritär hand. Fyra av fem invånare lever i fattigdom i Haiti, som brukar beskrivas som det fattigaste landet på västra halvklotet.

EMMA GYLLESTAD/TT

 ?? FOTO: DIEU NALIO CHERY/TT-AP ?? Jovenel Moïse. Arkivbild.
FOTO: DIEU NALIO CHERY/TT-AP Jovenel Moïse. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland