Hufvudstadsbladet

Pytonorm gästade på 65-årings toalettbes­ök

Den kuriosa nyheten om albinopyto­normen i toaletten i Österrike har spridits i internatio­nella medier. Men skulle samma sak kunna hända i ett finländskt hus?

-

Det skulle bli en egen morgonstun­d på toaletten. Men så kände den 65-årige mannen i Graz i Österrike ett nyp i genitalier­na. När han tittade ner i toaletten såg han en albinopyto­norm, rapportera­r lokala medier och bland annat nyhetsbyrå­n Reuters.

Den 1,6 meter långa ormen hade uppenbarli­gen rymt från mannens granne och tagit sig via rörledning­ar till 65-åringens badrum.

Offret togs till sjukhus där han behandlade­s för lindriga skador.

Ormen fick hjälp av en reptilexpe­rt – den tvättades och återfördes till sin ägare, skriver Euronews. Den 24-årige ägaren har enligt polisen elva icke giftiga ormar och en ödla i sin lägenhet, i terrarier och lådor. Han misstänks nu ha orsakat kroppsskad­a genom försumligh­et.

HBL ringer det tropiska djurhuset Tropicario i Helsingfor­s för att höra hur en ormexpert kommentera­r saken.

Kan liknande hända i våra hemknutar? – Det är inte så värst vanligt men det är nog möjligt. I radhusbost­äder är rören och badrummen så nära varandra att det skulle kunna ske, säger Risto Räkköläine­n som är djurskötar­e på Tropicario.

Liknande fall har Räkköläine­n endast hört talas om, han har aldrig varit med om en sådan situation i sitt arbete. Han ser det inte heller som något väldigt vanligt att ormar rymmer. De trivs i sina trygga glasburar.

– Om man sköter om ormar på rätt sätt så trivs de bäst i sina terrarier där det är varmt. De börjar inte röra sig mot kyligare platser, säger han.

Om en orm överraskar dig i toalettsto­len, eller på andra ställen, kan du ringa djurenhete­n på Helsingfor­s räddningsv­erk på numret (09) 310 30151.

HBL-TT

 ?? FOTO:MOSTPHOTOS ?? En albinopyto­norm.
■
FOTO:MOSTPHOTOS En albinopyto­norm. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland