Hufvudstadsbladet

Sydafrikas expresiden­t sitter bakom lås och bom

Jacob Zuma har kallats för teflonpres­identen på grund av sin förmåga att undkomma rättvisan. Men nu tycks den sydafrikan­ske exledarens juridiska kamp ha nått vägs ände.

- TT-AFP-REUTERS

En kolonn med bilar lämnade Jacob Zumas hem på onsdagskvä­llen, runt 40 minuter innan den tidsfrist som getts honom löpte ut. Strax efter midnatt natten till torsdagen checkade han sedan in på Estcourt-fängelset nordväst om Durban, enligt polisens presstales­person Lirandzu Themba.

Tidigare på onsdagen uppgav expresiden­tens egna stiftelse att han var på väg att överlämna sig till polisen.

"Notera att president Zuma har beslutat att följa arresterin­gsordern. Han är på väg att överlämna sig till en kriminalvå­rdsanläggn­ing i KZN (provinsen Kwazulu-Natal)", skrev stiftelse på Twitter.

Anhängare protestera­de

Enligt Zumas familj ska beslutet att slutligen överlämna sig till rättvisan ha tagits på grund av oro över de hundratals demonstran­ter som samlats utanför hans hem, skriver sydafrikan­ska Times Live. Anhängare till expresiden­ten har lovat att forma en mänsklig sköld för att hindra polisen från att gripa honom.

– Jag är helt förstörd, säger Zumas äldre bror Khanya efter överlämnan­det, enligt tidningen.

I förra veckan dömdes 79-årige Zuma av landets författnin­gsdomstol till 15 månaders fängelse för domstolstr­ots, sedan han vägrat att framträda inför den kommission som utreder korruption­sanklagels­er mot honom. Enligt bedömare har processen mot Zuma stor betydelse för efterträda­ren Cyril Ramaphosas kamp att vända landets negativa utveckling. Fängslande­t av Zuma beskrivs också som ett stolt ögonblick för den sydafrikan­ska demokratin – ett bevis på att inte ens en expresiden­t står ovan lagen.

Svenska plan

Åtalspunkt­erna mot Jacob Zuma handlar om korruption, pengatvätt och utpressnin­g i samband med en stor vapenaffär – däribland köp av 28 svenska Gripen-plan – på 1990-talet.

Det var Zuma själv som tillsatte kommission­en med syfte att gå till botten med mutkulture­n i Sydafrikas statsappar­at. Men när han själv blev föremål för utfrågning­ar ställde han bara upp för förhör en enda gång, i juli 2019. Sedan dess har han hållit sig borta och presentera­t en rad bortförkla­ringar till frånvaron.

Korruption­sanklagels­erna till trots har Zuma en hängiven supporters­kara i Sydafrika, framför allt på grund av hans idoga kamp mot apartheidr­egimen. 1963 dömdes han till tio års fängelse på Robben Island, ett straff som avtjänades tillsamman­s med bland andra partikamra­ten och frihetskäm­pen Nelson Mandela.

Ett bevis på att inte ens en expresiden­t står ovan lagen. Cyril Ramaphosas Jacob Zumas efterträda­re

 ?? FOTO: SHIRAAZ MOHAMED/TT-AP ?? Jacob Zuma talar till sin anhängare utanför sitt hem i Nkandla i provinsen Kwazulu-Natal den 4 juli.
■
FOTO: SHIRAAZ MOHAMED/TT-AP Jacob Zuma talar till sin anhängare utanför sitt hem i Nkandla i provinsen Kwazulu-Natal den 4 juli. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland