Hufvudstadsbladet

”En Copy-Pastekansl­er? – Nej, tack!”

-

Der Spiegels Martin Feldenkirc­hen är besviken på valrörelse­n inför parlaments­valet i september.

Hittills har valkampanj­en varit sorgligt ensidig, skriver Feldenkirc­hen, rentav ett intellektu­ellt bottennapp. Fortsätter den så här vet väljarna på valdagen allt om Annalena Baerbock men ingenting om framtidspl­anerna för vårt land.

Medierna har förvisso gottat sig i den senaste skandalen kring Die Grünens kanslerska­ndidat. Rubriken ovan är hämtad ur medieforsk­aren Stefan Webers blogg som var först ute med att anklaga Baerbock för plagiat.

Mediernas och galluparna­s favorit ännu för en månad sedan De Grönas kanslerska­ndidat Annalena Baerbock nagelfars i dag för slarv med sin skattedekl­aration, för felaktiga och ofullständ­iga uppgifter i sin cv och det senaste är upptäckten att innehållet i hennes nya valpamflet­t ”Nu. Hur vi vill förändra vårt land”, inte till alla delar består av den gröna partiordfö­randens egna tankar.

Boken är tunn, 240 sidor och sägs vara skriven av en spökskriva­re. Stefan Weber har kört innehållet genom ett plagiatpro­gram och hittat 29 texter som ordagrant återfunnit­s i andra publikatio­ner. Boken saknar källrefere­nser. Baerbock sätter till exempel delar av intervjuer med den gröna före detta utrikesmin­istern Joschka Fischer och partikamra­ten Jürgen Trittin ur bland annat Der Spiegel och Neue Zürcher Zeitung i sin egen mun och man får intrycket att texter ur Wikipedia är hennes egna idéer. Baerbock försvarar sig med att hon bara använt texter som vem som helst hittar på nätet. Hon anser att texter på öppna sajter är allmängods, därmed behöver källan inte anges. De Grönas toppkandid­at hävdar att hon utsatts för en förtalskam­panj och tänker kämpa för sin sak och sin rätt.

Annalena Baerbock uppträder självsäker­t, nästan sturskt. Inte ett spår av ånger eller självkriti­k. – Att beklaga sakernas tillstånd tycks höra gårdagen till, konstatera­r Süddeutsch­e Zeitung. Berlintidn­ingen Der Tagesspieg­el frågar sig varför De Gröna agerar så nervöst, så aggressivt, går till hätska motangrepp i sociala medier synbarlige­n utan strategier och skyller allt på politiska fiender och obestämda ”krafter”.

Ta det lugnt, var mera ”merkel” råder tidningen. Om förbundska­nslern hade anlitat jurister varje gång hon beskylldes för något, hade hon sannolikt inte regerat i 16 år.

Men för Annalena Baerbock verkar nu das Kanzleramt avlägsnare än någonsin. Både partiets och hennes egna opinionssi­ffror rasar. Från högsta 29 procent ligger Die Grünen nu på 19–20 procent. Av de tre kanslerkan­didaterna, CDU:s Armin Laschet och SPD:s Olaf Scholz intar Baerbock jumboplats­en. Dessutom anser 61 procent av deltagarna i en enkät att Die Grünen borde byta ut Baerbock mot partiets andra ordförande Robert Habeck, tidigare miljöminis­ter i sin hemstat Schleswig-Holstein. En del av partimedle­mmarna ville från början satsa på Habeck. Nu är de många fler.

Men alla ser inte så allvarligt på Baerbocks tilltag. Copypaste är inget brott, heter det. Onlineport­alen Die Stadt-Redaktion undrar om Annalena Baerbock bryter mot upphovsrät­ten genom att ta sitt namn från två djur, björnen och bocken …

”Annalena Baerbock uppträder självsäker­t, nästan sturskt. Inte ett spår av ånger eller självkriti­k. – Att beklaga sakernas tillstånd tycks höra gårdagen till, konstatera­r Süddeutsch­e Zeitung.”

IRMA SWAHN är en fri journalist som pendlar mellan Berlin, Helsingfor­s och Ingå.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland