Hufvudstadsbladet

”Rimliga” misstag har gjorts i Pohjola-Norden

- ULF JOHANSSON Esbo

POHJOLA-NORDEN ”Jag stjäl bara rimligt”, sade Sinuhes betjänt enligt Mika Waltari. Detta klassiska citat kan tilllämpas på det mesta, också på Pohjola-Nordens aktuella problem.

En vanlig rimlig stöld är då man avrundar kilometerr­äkningen uppåt. Men lägger man år till år kan slutsumman bli orimlig. Orimligt är också att leasa bil utan styrelsens godkännand­e. Det hjälper inte om ordförande­n gett sitt tysta bifall. Ordförande­n, vanligtvis en riksdagsle­damot, erkänner knappast sådana fadäser.

Då styrelsen för sex år sedan valde Michael Oksanen till Pohjola-Nordens generalsek­reterare borde man ha insett att det inte går att distansjob­ba från Kimito, då man nästan dagligen ska förhandla med riksdagen och ledande tjänstemän i Helsingfor­s, förutom att sköta kansliuppg­ifter. I framtiden går det kanske, men inte ännu.

På basen av vad som framkommit bör förbundets revisor/verksamhet­sgranskare bära ansvar för missbruk som torde ha förekommit en tid. Om revisorn godkänt bokslutet är det bara ”bråkstakar” som ifrågasätt­er. Om styrelsen däremot negligerar revisorns anmärkning­ar bär den ansvaret. Man bör ha överseende med en amatörrevi­sors missar i en liten förening, annars blir det svårt att få en frivillig revisor. Däremot ska en yrkesrevis­or, vanligtvis med saltade räkningar, ställas till svars för eventuella blunder.

En intressant sak är att styrelsen valt Heikki Pakarinen till tf. generalsek­reterare för förbundet. Pakarinen kommer från ett finskspråk­igt hem i södra Kyrkslätt. Föräldrarn­a ansåg att det var för långt att skicka den sjuåriga sonen till finska skolan i kyrkbyn varför man satte honom i Friggesby svenska skola. Där blev han tvåspråkig och fick en dubbel identitet. Sedermera flyttade han till Esbo och blev sekreterar­e i Esbo Norden och är nu dess ordförande.

Förbundets tre ordförande (en plus två vice) är partipolit­iskt valda för att man bättre ska kunna påverka samhället. Den nyvalde ordförande­n Juhana Vartiainen är samlingspa­rtist liksom Pakarinen. Att de represente­rar samma parti spelar en sekundär roll, men bryter mot konvention­en.

Pohjola-Norden är en toppen organisati­on. Det här bråket får inte lämna spår. Oksanen har trots allt gjort ett gott arbete. Själv har jag suttit i Esbo Pohjola-Nordens styrelse i 40 meningsfyl­lda år och varit med om att bereda över tusen Esbobor möjlighet till vistelser och resor runtom i Norden, och vice versa till Finland. Att ordna oräkneliga kulturbegi­venheter och Nordjobb för ungdomen har gett stor tillfredss­tällelse. Mycket har gjorts inom stadens vänortsram­ar. Med sorg i hjärtat tog jag emot budet att Esbos vänortsver­ksamhet upphört.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland