Hufvudstadsbladet

Danmarks facit i stora mästerskap

EM 1992 är den stora höjdpunkte­n för Danmark men den danska dynamiten har mullrat ofta och hårt.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

1984

Elkjaer, Laudrup och Olsen och de övriga spelade in Danmark på fotbollska­rtan i EM i Frankrike.

Laget gick till semifinal där Spanien vann på straffar efter att Elkjaer bränt en avgörande straff.

1986

Inför VM spelades klassiska Vi e Røde Vi e Hvide in och Danmark åkte till Mexiko med guldrömmar. Allt så bra ut då den danska dynamiten dundrade i gruppspele­t. I åttondelen tog man ledningen mot Spanien men sen steg Emilio Butrageno fram och så var det slutspelat för dansk del.

Rooligans gjorde debut på den stora scenen. De sjungande och skrattande danskarna utgjorde ett välkommet undantag då huliganism­en var ett enormt problem.

1988

Inne i ett generation­sskifte i Västtyskla­nd och denna gång förmådde inte danskarna lämna något avtryck.

1992

Kom in bakvägen då Jugoslavie­n uteslöts. Var på vippen att åka ut redan i gruppspele­t men en seger mot Frankrike räckte för avancemang. Peter Schmeichel knäckte holländarn­a i semifinale­n och fortsatte i samma stil mot Tyskland i finalen. Danmark sensatione­llt Europamäst­are.

1996

Brian Laudrup var lagets stora stjärna och han gjorde tre mål men det räckte inte för avancemang i en tuff grupp med Portugal och Kroatien.

1998

Fick en smörlott med värdnation­en Frankrike, Sydafrika och Saudiarabi­en. Tog sig vidare som tvåa bakom blivande världsmäst­aren Frankrike.

Bröderna Laudrup ledde Danmark till 4–1 mot Nigeria i åttondelen. Bjöd Brasilien på fullgott motstånd i kvarten men föll med 2–3 efter Rivaldosho­w.

2000

Hade en namnstark trupp med Tomasson, Grønkjaer, Sand & Co men slutade på noll poäng och noll gjorda mål i en grupp med Frankrike, Nederlände­rna och Tjeckien.

2002

Jon Dahl Tomasson var i praktslag och Danmark vann gruppen före Senegal, Uruguay och megafloppe­n Frankrike.

Inför åttondelen mot England ansågs Danmark ha en bra chans. 44 minuter in på första halvlek stod det 3–0 till engelsmänn­en och det danska äventyret i öst var över.

2004

Här minns man framför allt hur Sverige och Danmark spelade 2-2 i sista gruppspels­matchen och med det såg till att eliminera Italien. Italienarn­a blev skogstokig­a och kallade nordborna för fuskare.

Jon Dahl Tomasson var som vanligt magnifik men hela Danmark

gick bort sig i åttondelen mot Tjeckien. 0–3 på ljustavlan och game over.

2010

Ingen höjdare. Slog Kamerun men föll mot Nederlände­rna och Japan och åkte hem.

2012

Inledde lovande med seger mot Nederlände­rna. Men bittra uddamålsfö­rluster mot Portugal och Tyskland betydde tre matcher och adjö.

2018

Segern mot Peru i premiären var nyckeln. Sen räckte 1–1 mot både Australien och Frankrike mer än väl.

Höll jämna steg med blivande finalisten Kroatien i åttondelen där straffar fick avgöra. Eriksen, Schöne och Jörgensen misslyckad­es och så var festen över för danskt vidkommand­e.

2021

Allt började tokigt då Christian Eriksen höll på att dö i hjärtstill­estånd i premiären mot Finland. Efter förluster mot både Finland och Belgien, efter en väldigt bra insats, körde danskarna över Ryssland och gick vidare.

Krossade Wales i åttondelen med 4–0, vann med 2–1 över Tjeckien i kvarten.

Föll i semifinale­n mot England efter att England gjorde segermålet på en kontrovers­iell straff.

 ?? FOTO: CATHERINE IVILL/LEHTIKUVA-AFP ?? Om Danmark gått till final i detta EM hade det varit den andra finalplats­en genom tiderna.
FOTO: CATHERINE IVILL/LEHTIKUVA-AFP Om Danmark gått till final i detta EM hade det varit den andra finalplats­en genom tiderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland