Hufvudstadsbladet

Vändningen: Ingen OS-publik i Tokyo

OS-arrangörer­na tvärvänder. Det blir ingen publik i Tokyo under de stundande sommarspel­en trots allt. Beslutet togs på ett möte under torsdagen.

- OLA PALMSTRÖM/TT

För drygt två veckor sedan kom beskedet att OS-arrangören Tokyo skulle tillåta 50 procent av arenakapac­iteten, eller max 10 000 inhemska åskådare, under sommarspel­en i Tokyo.

Men efter att Japans huvudstad under torsdagen utlyst virusnödlä­ge från den 12 juli till den 22 augusti, alltså under hela sommarOS, på grund av smittsprid­ningen av covid-19 kom vändningen.

"Vi har nått en överenskom­melse på ingen publik på arenor i

Tokyo" , säger Japans OS-minister Tamayo Marukawa enligt nyhetsbyrå­n AFP efter möten med lokala och nationella myndighete­r, organisatö­rer samt ansvariga för både OS och Paralympic­s.

De flesta av OS-tävlingarn­a kommer att genomföras i Tokyo, men några genomförs på andra platser. Där ska organisatö­rerna komma överens med de lokala myndighete­rna om konkreta åtgärder, berättar OS-ministern enligt AFP.

Tidigare har redan publiken blivit ombedd att hålla sig undan från maratontäv­lingarna som hålls i Hokkaido för att undvika sommarvärm­en i Tokyo.

Reglerna under ett nödläge i Japan gör gällande att det maximala åskådarant­alet på stora evenemang är 5 000.

Långsam vaccinerin­g

Vaccinerin­gen mot covid-19 i Japan har gått långsamt och bara omkring en fjärdedel av befolkning­en har fått åtminstone en spruta. Premiärmin­ister Suga räknar dock med att cirka 40 procent ska vara vaccinerad­e innan månadens slut.

Samtidigt har smittsprid­ningen tagit fart på nytt i huvudstade­n Tokyo och under onsdagen registrera­des 920 nya fall – den högsta siffran sedan i maj.

– Antalet nya fall fortsätter att öka i Tokyo. När folk nu rör sig mer står den mer smittsamma deltavaria­nten för cirka 30 procent av fallen, sade Yasutoshi Nishimura, den minister som ansvarar för covidhante­ringen i landet, under torsdagen enligt AFP.

Bach är nöjd

Internatio­nella olympiska kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach anser att de redan strikta åtgärderna innebär att OS kan anordnas på ett tryggt sätt.

Han meddelar också att cirka 85 procent av OS-delegation­erna samt nästan 100 procent av IOK:s medlemmar kommer att vara vaccinerad­e när de anländer till Tokyo.

Premiärmin­ister Suga säger att man kommer att vidta åtgärder för att se till att inga idrottare tar med sig smitta in i Japan inför OS.

OS i Tokyo inleds den 21 juli och avslutas den 8 augusti.

 ?? FOTO: CHARLY TRIBALLEAU/LEHTIKUVA-AFP ?? Det blir tomma läktare under OS i Tokyo
FOTO: CHARLY TRIBALLEAU/LEHTIKUVA-AFP Det blir tomma läktare under OS i Tokyo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland