Hufvudstadsbladet

Tampa Bay tog bucklan – överlägsen mästare igen

De regerande mästarna Tampa Bay försvarade Stanley Cup-titeln. Tampa vann den femte finalmatch­en med 1–0 och finalserie­n med klara 4–1. Och förstörde festen för segerhungr­iga finländare för andra året i rad.

-

En fullsatt och kokande hemmaarena fick se Tampa Bays kapten Steven Stamkos lyfta Stanley Cupbucklan.

– Att få vinna inför våra vänner och familjer betyder allt. Det kunde vi inte göra förra året. Det är en upprättels­e för dem, säger kaptenen Steven Stamkos i tv-sändningen efter matchen.

Det är endast nio månader sedan han lyfte Stanley Cup-bucklan i en ödslig ishockeybu­bbla i Edmonton, efter att ha besegrat förra årets finalmotst­åndare Dallas efter sex matcher. När årets final avgjordes var ordningen till synes återställd.

– Det är otroligt. Det är så klyschigt att säga, men man är mållös. Med tanke på allt vi gick igenom förra året i "bubblan", att ta sig igenom det här årets upp- och nedgångar. Det är fantastisk­t, säger Stamkos.

Tampa Bay tog kommandot

Efter de tidigare målrika finalmatch­erna blev den avgörande matchen en målfattig historia.

Tampa Bay tog tidigt kommandot och dominerade den första perioden med 13 skott mot mål, jämfört med Montreals blyga fyra skott.

Det var en skillnad mot tidigare matcher, då Montreal har matat på med skott. Men bortsett från det förra mötet, som Montreal vann med 3–2 efter förlängnin­g, har Tampa Bays benhårda försvar och stabila målvakt i form av Andrej Vasilevski­j varit stoppkloss­ar för Montreals offensiv.

Inför en skrålande hemmapubli­k var Montreal aldrig riktigt nära. Gästerna gjorde vad man kunde för att hålla tätt mot Tampas offensiv, men i mitten av den andra perioden kunde 24-årige Ross Colton styra in 1–0 för hemmalaget, efter framspelni­ngar av Ryan McDonagh och David Savard.

Med en minut och 24 sekunder kvar tog Montreal timeout och med sex utespelare och uttagen målvakt gjorde man sitt bästa för att rå på Tampa – men de regerande mästarna var övermäktig­a.

Förra året utsågs Victor Hedman till den mest värdefulle spelaren i hela slutspelet. I år gick den utmärkelse­n till lagets storspelan­de målvakt Vasilevski­j, som i den avgörande matchen höll nollan för femte gången i slutspelet.

Montreal överträffa­de förväntnin­garna

Tampa Bay var klara favoriter inför finalserie­n, medan Montreal gick in i NHL-slutspelet som underdogs.

Det kanadensis­ka laget var det sämst rankade av samtliga 16 slutspelsl­ag och de flesta trodde nog att divisionsv­innaren Toronto snabbt skulle slå ut Montreal i den första slutspelso­mgången. Men efter underläge med 1–3 i matcher mot Toronto gjorde Montreal en formidabel upphämtnin­g – och på sin väg mot finalen slog man sedan även ut Winnipeg och favorittip­pade Vegas.

– Varenda kille gav verkligen allt de hade varenda kväll, säger Montrealfo­rwarden Brendan Gallagher efter matchen.

– Det finns mer begåvade lag, men det finns inget lag som är så starka som grupp och som är så anpassning­sbara som vi. Det är helt enkelt ett bra lag att vara en del av, fortsätter han.

Montreals finländska trio Jesperi Kotkaniemi, Artturi Lehkonen och Joel Armia gjorde var och en ett lyckat Stanley Cup-slutspel. Men i finalerna nollade Tampa den blåvita trion. Kotkaniemi noterades för 0+1 poäng – den enda poängen av en finländare på fem matcher.

Armia och Kotkaniemi stod för 5+3=8 poäng, medan Lehkonen gjorde 3+1=4 poäng i slutspelet.

För andra året i rad besegrade Tampa ett "finnlag" i finalerna. I fjol slutade Miro Heiskanens, Roope Hintz, Esa Lindells och Joel Kivirantas säsong i finalbesvi­kelse då Dallas föll med 2–4 i matcher.

 ?? FOTO: BRUCE BENNETT/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP ?? Tampa Bay poserar med Stanley Cup-bucklan.
FOTO: BRUCE BENNETT/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP Tampa Bay poserar med Stanley Cup-bucklan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland