Hufvudstadsbladet

Ruskigt fascineran­de pacifistpo­rträtt

Idealisten och pacifisten Arndt Pekurinen har huvudrolle­n i Ville Suhonens nya dokumentär.

- KRISTER UGGELDAHL

DOKUMENTÄR

Den eviga freden

Regi och manus: Ville Suhonen. Foto: Marita Hällfors och Juice Huhtala. Skådespela­rröster: Jonas Saartamo, Vilma Melasniemi, Elena Leeve, Hannu-Pekka Björkman.

Inbördeskr­iget i Finland må ha blåsts av i maj 1918 men som bekant läktes såren inte i en handvändni­ng. Och den som låg alltför långt till vänster eller annars bara hade svårt med de tilltagand­e nationalis­tiska strömninga­rna fick räkna med att länge därefter få med ordningsma­kten (och dess hejdukar) att göra.

Det här framgick med all tydlighet ur Ville Suhonens film Sömmerskan, (se Yle Arenan), historien om Martta Koskinen (1896–1943), den sista kvinnan att i Finland dömas till döden.

Det är en fascineran­de dokumentär som med ett stort arkivmater­ial och en därtill hörande brevväxlin­g lyckas levandegör­a den kvinnliga arbetarkla­sskämpen som tog många av sina hemlighete­r med sig i graven.

Och nu är det så dags igen. I Den eviga freden (Ikuiseen rauhaan) tar sig Suhonen an Arndt Pekurinen (1905–1941), den internatio­nellt uppmärksam­made idealisten och pacifisten – såväl Albert Einstein som Bertrand Russell engagerade sig i hans öde – som i likhet med Koskinen fick betala ett högt pris för sina åsikter.

I finkan och på käften

Arndt Pekurinen (med en röst lånad av Joonas Saartamo) är den i södra Karelen födda torparsone­n som gav sig ut i världen i 17-årsåldern. Efter ett gig i hamnen i Kotka och en tur till sjöss gjorde han storebror Otto sällskap i Helsingfor­s.

Här ansluter sig Pekurinen till facket, nykterhets­rörelsen och socialdemo­kratiska partiet men det är som engagerad fredsaktiv­ist han blir känd. Redan i en ålder av 24 svingar Pekurinen ordförande­klubban i det Antimilita­ristiska förbundet och det är något som inte faller i god jord – i ett samhällskl­imat som ter sig allt mera hätskt.

Lägg till det faktum att Arndt Pekurinen vägrar att göra militärtjä­nst och att han frihetsber­övas. Inte nog med det: efter att ha frigivits från fängelseko­lonin i Ilmola/Ilmajoki blir han misshandla­d och skenavrätt­ad av bygdens egna söner, Lapporörel­senstyle. År 1931 antar riksdagen sedan en civiltjäns­tgörarlag som får namnet Lex Pekurinen. Poängen är att den är i kraft endast under fredstid.

Flyhänt berättat

Precis som i Sömmerskan har Ville Suhonen gjort ett jättearbet­e, vänt ut och in på arkiven. Av Arndt Pekurinen själv finns inga levande bilder men med hjälp av ett yvigt bildmateri­al, officiella dokument och brevväxlin­gen mellan Pekurinen och hans meningsfrä­nder samt hustrun Aleksandra tecknas ett minst sagt vitalt porträtt.

Till tals kommer också dottern Säde (i tolkning av Elena Leeve) som vittnar om en lycklig men materiellt snål barndom; med ett efternamn som Pekurinen tar man inte 1930-talets finländska arbetsmark­nad med storm.

Man kan inte annat än uppskatta Suhonens sätt att göra sig av med de talande huvudena, detta samtidigt som han bjuder in profession­ella skådespela­re för att ge karaktär åt

de centrala gestaltern­a.

Och så detta klipp (signerat Antti Tuomikoski) som ser till att tempot och framåtröre­lsen hela tiden finns där. Respekting­ivande, liksom filmmusike­n av Lau Nau (Laura Naukkarine­n).

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Arndt Pekurinen och hustrun
■ Aleksandra fotografer­ade med barnen Säde och Juhani i Hertonäs sommaren 1939.
FOTO: FILMIKAMAR­I Arndt Pekurinen och hustrun ■ Aleksandra fotografer­ade med barnen Säde och Juhani i Hertonäs sommaren 1939.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland