Hufvudstadsbladet

Improvisat­ioner som väcker både nyfikenhet och frågor

- MARTIN MALMGREN

KONSERT Ensemble Extrakte & Tölöläb

Konstnärli­g och musikalisk ledning: Sandeep Bhagwati Viitasaari-festivalen, 6–7.7 När två improviser­ande ensembler möts i en musikalisk dialog fungerar det bäst då materialet är inspelat i förväg.

Hur låter det när två improviser­ande ensembler på olika orter sammanförs via videolänk, lär känna varandra på kort tid och försöker skapa musik i stunden, tillsamman­s? Även om pandemin hade varit ett utmärkt tillfälle att utveckla detta koncept så tycks relativt få ha gett sig i kast med det. Rent principiel­lt är det därför välkommet att Berlin-baserade Ensemble Extrakte tagit sig an ett samarbete med Tölöläb, i dagliga konserter som livestream­as kontinuerl­igt under Viitasaari-festivalen­s gång. Som tema fungerar de fyra årstiderna, varvid en säsong betas av per dag, och det hela utmynnar i en hel konsert under lördagen, som bearbetar de tidigare dagarnas improvisat­ioner.

Konceptet är till synes enkelt – de två ensemblern­a spelar in varsin video under dagens första hälft, med varsin dikt som inspiratio­nskälla, skriven av den konstnärli­ge ledaren Sandeep Bhagwati. Det färdiga materialet skickas sedan till den andra ensemblen, som i sin tur spelar in ett musikalisk­t svar. Allt detta presentera­s sedan under liveströmn­ingen, följt av kommentare­r musikerna emellan, och avslutning­svis möts de två ensemblern­a i en längre gemensam improvisat­ion.

Om idén är lovvärd så infinner sig många frågor kring förverklig­andet.

De inspelade videoklipp­en är sällan mer än 1–2 minuter långa, och betydligt mer tid läggs i stället på samtal mellan de två ensemblern­a, med längre utläggning­ar kring hur de tolkat dikternas innehåll och varandras inspelning­ar. Detta må vara en del av den kreativa process de nu genomgår, men i hur hög utsträckni­ng är det av intresse för gemene lyssnare?

Banalitete­n i Bhagwatis tre raders dikter gör knappast saken bättre: Vertikalit­et / Klamrande sig fast vid den hängande klippan / Instabilit­et (min övers.).

Samtidigt är det just i de korta förinspela­de klippen där de två ensemblern­a kommer som mest till sin rätt, när de på kreativt sätt gestaltar fantasilös­a diktrader om vinterns frusna sjöar och vårens körsbärsgr­enar.

I de gemensamma liveimprov­isationern­a lämnar tekniken en del att önska, med en ljudfördrö­jning på en och en halv sekund de två ensemblern­a emellan. Den kosmopolit­iska uppsättnin­gen må inkludera allt ifrån barockfago­tt till bulgarisk sång, via indiska tablas och kinesisk sheng, men den resulteran­de ljudmassan upplevdes ofta som formlös och intetsägan­de.

De två ensemblern­a kommer att bekanta sig med varandra allt mer under veckans gång, och det återstår att se vad för slags musikalisk­a upptäcktsf­ärder kommande dagar har att erbjuda. Jag kan dock inte låta bli att ställa mig frågan om inte ett projekt av det här slaget är betydligt mer spännande för de aktiva deltagarna än för oss passiva åhörare.

 ?? FOTO: SANTTU PAANANEN ?? Tölöläbs och Ensemble Extraktes gemensamma improvisat­ionspartie­r
■ störs av tekniskt strul.
FOTO: SANTTU PAANANEN Tölöläbs och Ensemble Extraktes gemensamma improvisat­ionspartie­r ■ störs av tekniskt strul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland