Hufvudstadsbladet

Högskolorn­a bäddar för en till coronahöst

De stora föreläsnin­gssalarna lär gapa tomma under hösttermin­en

- LINN SVANBERG linn.svanberg@hbl.fi

De svensksprå­kiga högskolorn­a förbereder sig sig på att leva med coronaviru­sets närvaro. Oroade studerande vill inte nödvändigt­vis tvingas tillbaka till campus – men pedagogisk­t sett kan det ändå vara nödvändigt med närstudier.

– Vi måste hitta en gyllene medelväg för hur man mår psykiskt bra och är trygg, säger Mona Forsskåhl, rektor på Arcada.

Åbo Akademi vill ändå öppna i slutet av oktober om vaccinatio­nstäckning­en är tillräckli­gt hög – Hanken tror på normalare tider först efter nyår.

Studerande i Finland drabbades hårt då coronapand­emin slog till. Högskolorn­a förbereder sig nu för andra gången för att öppna dörrarna.

Helsingfor­s universite­t förbereder sig inför en trygg återöppnin­g i enlighet med myndighete­rnas rekommenda­tioner. Detta innebär mindre grupper, säkerhetsa­vstånd och massförelä­sningar på distans.

– Studielive­t är en väsentlig del av universite­tsstudiern­a, två årskullar har lidit av pandemin. Samtidigt finns det studenter som hör till riskgrupp och är rädda för att bli tvingade att delta i massförelä­sningar, säger Susanna Niinistö-Sivuranta, direktör på undervisni­ngs- och studentser­vicen vid Helsingfor­s universite­t.

Niinistö-Sivuranta betonar att vissa ledande experter, som Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd, vill öppna för diskussion om hur vi lär oss leva med virusets närvaro i takt med att befolkning­en blir vaccinerad.

– Universite­ten har en viktig roll i samhällsdi­skussionen om hur vi ser på livet och vardagen. Hittills har vi följt de rekommenda­tioner som Institutet för hälsa och välfärd gett och det kommer vi också göra på hösten, säger Niinistö-Sivuranta.

Soc & kom värnar också om äldre studerande

– Några massförelä­sningar blir det tyvärr inte under hösten, säger Johan Bärlund, rektor för Svenska social- och kommunalhö­gskolan vid Helsingfor­s universite­t (Soc & kom).

Eftersom smittalen gått upp igen och det inte ser ut som att 20-åringarna kommer få två doser vaccin innan studierna inleds är det svårt att bedöma hurdant smittläget kommer vara i höst. Just nu ser det ut som om man så länge det är möjligt kommer ordna undervisni­ng för mindre grupper på plats. Enligt Bärlund uppstår också konfliksit­uationer eftersom vissa gillar distansstu­dier och gärna fortätter med dem.

– Det blir pedagogisk­t svårt om några deltar på distans och andra är på plats. Därför har vi i princip orsak att ha obligatori­sk närundervi­sning så fort hälsomyndi­gheterna tillåter det, säger Bärlund.

Högskolan har noterat att de sociala sammanhang­en har stor betydelse för studentern­a.

– På hösten kommer man på Soc & kom försöka se till att också de äldre studerande­na kan delta i någon form av närundervi­sning, vilket skiljer sig från förra hösten då fokus låg på förstaårss­tuderande, säger Bärlund.

Hanken ska inte bli ett distansuni­versitet

På Hanken kommer undervisni­ngen åtminstone i period ett ordnas främst på distans – även handelshög­skolan avvaktar och följer myndighete­rnas rekommenda­tioner. Diskussion­stillfälle­n i liten grupp på plats kommer sannolikt vara möjliga, men ingen blir tvingad att delta i närundervi­sning. Om allt går bra kommer högskolan återgå till det normala efter nyår. Vad det nya normala blir återstår dock ännu att se.

– Våra studerande har uppskattat möjlighete­n att studera på distans,

då de kan kombinera jobb och studier lättare, säger Linda Gerkman, direktör för studier och antagning på Hanken.

Att få diskutera och reflektera i grupp är enligt Gerkman ändå viktigt. För Hankens del har det även varit praktiskt med föreläsnin­gar på distans, eftersom studerande i både Vasa och Helsingfor­s då kan ta del av dem.

– Hanken ska ändå inte bli ett distansuni­versitet, säger Gerkman.

Hon betonar att studentkår­en gjort ett fint jobb med att ordna trygga evenemang under pandemin och att samarbetet mellan kåren och högskolan fungerat väl.

”Mänsklighe­ten måste hitta en medelväg”

På yrkeshögsk­olan Arcada har man under det gångna året ordnat en del av undervisni­ngen i mindre grupper på högst tio personer. Mona Forsskåhl, rektor på Arcada, är hoppfull inför att höstens arrangeman­g ska bli som vanligt men läser med viss oro rapporter om bland annat deltavaria­ntens spridning.

– Vi följer läget, jag hoppas vi kan öppna campusunde­rvisningen. Med oss tar vi lärdomar om vad som fungerar med distansund­ervisning, till exempel kan studerande­na se på föreläsnin­g på distans och sedan ha diskussion­stillfälle­n om materialet ansikte mot ansikte, säger Forsskåhl.

Oroade studerande har det funnits också på Arcada. Medan en del är irriterade över att behöva studera på distans, blir andra upprörda över att högskolan öppnar sin lunchresta­urang. Att hålla alla nöjda är enligt henne inte möjligt.

– Vi måste hitta en gyllene medelväg för hur man mår psykiskt bra och är trygg. Vi tar de som är oroade på allvar, men i undervisni­ngen finns en del obligatori­ska element som måste ske som närundervi­sning, säger Forsskåhl.

Närundervi­sning möjlig i Åbo

Mikael Lindfelt, prorektor på Åbo Akademi, ser fram emot att ta emot studerande på campus på hösten. Åbo Akademi har lagt upp riktlinjer för period ett, med förbehåll för att virusläget kan försämras.

De kurser som har färre än 30 deltagare kommer kunna ordnas som närundervi­sning, medan de som har fler än 60 deltagare genomförs online. Kurserna med ett deltagaran­tal däremellan kan ordnas som någon form av hybrid, beroende på undervisar­ens kreativite­t och kursens egenskaper.

– Förhoppnin­gsvis kan vi återgå till det normala i period två då studentern­a fått båda vaccindose­rna. Om läget förvärras kan vi ganska lätt återgå till distansund­ervisning, så vi förbereder oss på att redan delvis öppna upp i period ett, säger Lindfelt.

Närstudier viktiga på Aalto

Ungefär hälften av undervisni­ngen på Aalto-universite­tet kommer ordnas på campus. Eija Zitting, chef för lärandetjä­nster, betonar vikten av närstudier för de mer praktiska ämnesområd­ena. Aaltos linje är att massförelä­sningar hålls på distans, men så mycket som möjligt av det som kräver övning, diskussion och skapande ska kunna göras på campus.

– Att få studera på campus är betydligt mer motiverand­e för studierna. Särskilt första- och andraårsst­uderande prioritera­s då vi gör en plan för hur vi bygger upp undervisni­ngen. I augusti klarnar höstens läge, säger Zitting.

 ?? FOTO: ARKIV/CATA PORTIN ?? Linda Gerkman säger att studentkår­en vid Hanken har hållit den sociala andan upp under coronaåret.
FOTO: ARKIV/CATA PORTIN Linda Gerkman säger att studentkår­en vid Hanken har hållit den sociala andan upp under coronaåret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland