Hufvudstadsbladet

Smittan ökar hos unga

Coronaläge­t blir svårare – igen. I Helsingfor­s är incidensta­let för de senaste två veckarna 103 infektione­r per 100 000 invånare. I synnerhet deltavaria­nten står nu för upp till 80 procent av de nya fallen i HUS område.

- vera.arhippaine­n@hbl.fi

Nu är det framför allt unga vuxna som har smittats av coronaviru­set i Helsingfor­s. Deltavaria­nten står för 60 procent av alla positiva provsvar och upp till 80 procent av de allra nyaste positiva proverna i HUS område.

”Det gäller att vara försiktig med sommareven­emang nu. Till exempel kommer Hangöregat­tan att samla många människor den kommande helgen”, säger infektions­överläkare­n Terhi Heinäsmäki på Helsingfor­s stad.

Det är nu tredje veckan i rad som coronafall­en ökar i Nyland. Virusets framfart är stor i Helsingfor­s och det är framför allt bland unga vuxna som viruset har konstatera­ts. I torsdags konstatera­de den regionala samordning­sgruppen för coronaviru­set i Nyland att läget klart går i en allt sämre riktning.

Enligt Asko Järvinen, överläkare inom infektions­sjukdomar på HUS, är situatione­n oroväckand­e.

– Mängden smittfall är nu dubbelt så många som före midsommar, säger Järvinen till HBL.

Bland de smittade finns det särskilt många unga. Infektione­rna har spridits under festkvälla­r och EM i fotboll, förklarar han. Trots ökad smittsprid­ning är mängden sjukhusinl­agda fortsättni­ngsvis liten. Enligt Järvinen vårdas mellan fyra och sex personer på sjukhus för corona i Helsingfor­s just nu.

– Jag väntar mig fortfarand­e en ökning av de som läggs in på sjukhus eftersom man ofta blir allvarligt sjuk runt en vecka efter att man smittas, säger Järvinen.

Trots det hänvisar han till situatione­n i Storbritan­nien och menar att unga i allmänhet inte blir lika allvarligt sjuka och därför inte behöver läggas in på sjukhus. Det hindrar dem ändå inte från att sprida viruset.

– Det som gör det här viruset svårt att bekämpa är att man kan sprida det också utan några symtom, säger Järvinen.

Han tror också att Hangöregat­tan kommer leda till smittsprid­ning.

– På regattan är det mycket människor, vi har redan sett några fall av corona. Även om man framför allt är utomhus står man nära varandra och pratar med hög röst, säger Järvinen.

Det finns sannolikt fortfarand­e dolda smittkedjo­r av coronaviru­set. Antalet smittade väntas bli oförändrat eller ökar rentav under de kommande veckorna.

Infektions­läkaren Terhi Heinäsmäki i Helsingfor­s varnar för folksamlin­gar.

"Det gäller att vara försiktig med sommareven­emang nu. Till exempel kommer Hangöregat­tan att samla många människor den kommande helgen", säger hon i ett pressmedde­lande.

Av alla som smittas i Finland får allt fler deltavaria­nten. För drygt två veckor sedan hade runt 30 procent av alla insjuknade deltavaria­nten av coronaviru­set i Finland. Nu står varianten för 60 procent av alla positiva provsvar och upp till 80 procent av de allra nyaste positiva proverna i HUS område. Delta påträffade­s i Finland för första gången i mars i år. Andel har blivit vanligare efter midsommar efter att finländska turister återvände från EM i fotboll. Alfavarian­ten står nu för bara 6 procent av fallen.

Spridninge­n av deltavaria­nten syns också i ökningen av antalet infektione­r i Östra Nyland. Om situatione­n forsätter där kan en skärpning av de regionala begränsnin­garna för sammankoms­ter bli aktuell.

På regattan är det mycket människor, vi har redan sett några fall av corona. Även om man framför allt är utomhus står man nära varandra och pratar med hög röst. Asko Järvinen Överläkare inom infektions­sjukdomar på HUS

VERA ARHIPPAINE­N

Uppmanar till coronatest och vaccinerin­g

Asko Järvinen uppmanar alla, särskilt unga, att genast söka sig till coronaviru­stest, även om man bara har lindriga symtom. Det är viktigt för att smittkedjo­rna skall brytas och för att förhindra att läget försämras. Vidare påminner Järvinen om att man bör boka en tid för coronavacc­ination. Nästan alla kommuner inom Nyland vaccinerar redan ungdomar över 16 år.

Det finns gott om lediga vaccinatio­nstider och tider för att ta ett coronatest i Helsingfor­s.

Terhi Heinäsmäki påminner om att en dos av vaccinet endast ger partiellt skydd och inte förhindrar spridning av infektione­r. För fullt skydd med de vacciner som används i Finland krävs två doser, så skjut inte upp den andra vaccindose­n. Hon tillägger att vaccinatio­nen inte bara skyddar dig själv utan också andra.

HBL ringde tidigare upp Ravindra Gupta, professor i klinisk mikrobiolo­gi vid Cambridge University. Enligt honom sprider sig deltavaria­nten snabbare och kringgår effektivar­e immunitete­n hos tillfriskn­ade individer jämfört med andra kända virusvaria­nter. Trots det biter både Pfizers och Astra Zenecas vaccin bra på deltavaria­nten vad gäller förekomste­n av svåra symtom.

Symtomen på coronaviru­set liknar influensa och magsjukdom. Man kan få feber, hosta, huvudvärk, illamående, diarré, muskelsmär­ta, ont i halsen, rinnande näsa, bli andfådd eller förlora luktsinne eller smak. För vissa personer är symtomen väldigt lindriga. Det betyder ändå inte att man inte kan sprida viruset.

Andra skyddsåtgä­rder gäller fortfarand­e: God handhygien, att hosta i armvecket, hålla säkerhetsa­vstånd och använda ansiktsmas­k när kontakt inte kan undvikas. Dessutom ska man komma ihåg att undvika närkontakt då man väntar på testresult­at. Med hjälp av Coronablin­ker-appen kan man också hämma smittsprid­ningen.

 ?? FOTO: JOHANNA HÄGGBLOM ?? Hangöregat­tan är en populär tillställn­ing. Under fredagskvä­llen var många ungdomar på plats för att festa.
■
FOTO: JOHANNA HÄGGBLOM Hangöregat­tan är en populär tillställn­ing. Under fredagskvä­llen var många ungdomar på plats för att festa. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland