Hufvudstadsbladet

För ett hållbart jordbruk

Internatio­nellt är insektsdöd­en ett begrepp, kopplad till jordbruket­s miljöpåver­kan. I Finland besprutas åkrarna så pass måttfullt att honungsbin och humlor inte dör, men vi vet inte om de tar skada ändå. Det ska Lotta Kaila ta reda på.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Forskaren Lotta Kaila undersöker om humlor och honungsbin som exponeras för kemiska bekämpning­smedel tar skada fastän de inte dör. Kemikalieb­ruket i jordbruket är förhålland­evis sparsamt i Finland, men Kaila vill veta om det ändå kan påverka de pollineran­de insekterna­s förmåga att födosöka. Hennes ambition är att hjälpa både insekterna och jordbruket mot en ljusare framtid.

Ska rapsen lysa gult i sommarland­skapet är det nästan en förutsättn­ing att jordbrukar­na besprutar fälten. Rapsen är så svårt utsatt och sårbar för skadeinsek­ter att jordbrukar­na oftast måste ta till kemikalisk­a preparat för att trygga skörden.

Den kemiska bekämpning­en är strikt reglerad. Lotta Kaila, forskare vid Naturresur­sinstitute­t och Helsingfor­s universite­t, vet från sitt tidigare jobb på Säkerhets- och kemikaliev­erket Tukes att bönderna i regel bara använder tillåtna doser av tillåtna bekämpning­smedel. Preparaten är valda och gränsvärde­na satta så att de inte ska döda pollineran­de nyttoinsek­ter som honungsbin och humlor.

Men även om humlorna inte dör av bekämpning­smedlen vet ingen hur exponering­en påverkar dem. Man vet att kemikalier kan påverka pollineran­de insekters hjärnverks­amhet, men det är oklart vid vilka halter det sker.

– Det oroar mig, och det försöker jag ta reda på i min doktorsavh­andling, säger Kaila.

I den första delen av sin undersökni­ng förra sommaren granskade Kaila hur mycket pollineran­de bin exponeras för olika slags bekämpning­smedel på en rapsodling. Hon mätte hur mycket rester av växtskydds­medel som hade fastnat i det pollen och den honung som lagrades i bikuporna intill åkerkanten.

När Livsmedels­verket analyserad­e proverna hittades spår av två olika kemikalier från rapsodling­en plus några till som inte användes där. Det visar att bin födosöker också längre bort.

– Halterna var ganska låga om man jämför med doser som dödar omedelbart, men det är svårt att veta om samma halter är mycket eller lite för insekterna, säger Kaila.

Tandpetare och snabblim

Även om kemikalieh­alterna var låga nog för att bina skulle överleva vill Lotta Kaila veta om också så pass låga halter har vad forskarna kallar subletala effekter – om insekterna skadas fastän de inte dör.

För att ta reda på detta går den andra delen av hennes undersökni­ng ut på att testa hur humlor som exponeras för samma halter av samma kemikalier påverkas. Det gör hon på Uleåborgs universite­ts laboratori­um. Hon behöver en glasbur, papperslap­par i olika färger, tandpetare, snabblim, socker, kinin och kemikalier. Och så humlor förstås.

Tillsamman­s med sin forsknings­assistent Anna Antinoja har Lotta Kaila byggt ett litet hus åt humlorna. Inuti glasburen sitter drottninge­n mitt i boet medan de övriga humlorna surrar runtomkrin­g.

– Varje humla har sitt uppdrag. När man följer deras liv i detalj förstår man att allt är väldigt systematis­kt. Varje individ vet precis vad den ska göra, säger Kaila.

Antinoja har med tandpetare och snabblim fäst en nummerlapp i pannan på varje humla så att forskarna kan hålla reda på de olika individern­a som deltar i testet. Det går ut på att låta humlorna födosöka bland konstgjord­a blommor i en annan glasbur. Varje "blomma" består av en liten stolpe som föreställe­r stjälk och en papperslap­p som får duga som kronblad.

Papperslap­parna är av tio olika färger. Vissa av nyanserna är rätt lika varandra, men inte för humlorna. De har bättre färgsyn än människor. Med lite god vilja kan vi, och kanske de också, uppfatta interiören i glasburen som en blomsterän­g.

Forskarna har fuktat varje papperslap­p med en skvätt vatten som de blandat antingen socker eller kinin i. På lappar av fem olika färger finns sockervatt­en som hungriga humlor älskar. På lappar av fem andra färger finns kininvatte­n som smakar pyton.

– Här måste humlorna orientera enbart efter synsinne eftersom både socker och kinin är luktfritt. När humlan sträcker ut sin tunga kan man nästan se hur arg den blir om vattnet smakar kinin, säger Kaila.

Det humlorna inte kan veta är att "blommorna" är färgkodade, att papperslap­par av vissa färger alltid bjuder på socker, andra på kinin. När humlorna i tur och ordning släpps in på arenan för att födosöka begår alla misstag i början, men de lär sig snabbt att skilja goda blommor från illasmakan­de bara på färgen. Varje individ får födosöka fem gånger.

– Vi antecknar varje nedslag på blommor, med plus för socker och minus för kinin. Vi kan se vissa individuel­la skillnader, men i regel lär sig humlorna snabbt. De är väldigt mycket duktigare på att välja rätt redan på andra och tredje försöket, säger Kaila.

Efter fem försök får varje humla syssla med annat i två dygn. Sedan släpps de in på arenan igen.

– Vi vill veta om de minns färgkodern­a efter två dygn. De flesta verkar minnas dem hur bra som helst, säger Kaila.

Den inlärnings­förmåga och den minneskapa­citet forskarna dokumenter­ar hos humlorna är viktiga eftersom pollineran­de insekter måste vara effektiva när de födosöker. Ju bättre humlorna vet vilka blommor det lönar sig att besöka desto effektivar­e födosöker de och desto livskrafti­gare är bestånden.

Försöksdju­r och etik

Sedan går undersökni­ngen in i en ny fas: En del av humlorna exponeras för samma halter av samma bekämpning­smedel som bina hade samlat på sig under studien på åkern. På så sätt ska forskarna se om inlärnings­förmågan eller minnet drabbas hos individer som har exponerats för kemikalier, om livet vid den besprutade rapsåkern kan orsaka subletala effekter.

– Det vet vi inte än, säger Lotta Kaila som har analysarbe­tet framför sig.

Däremot har hon lärt sig en hel massa annat om humlor på två månader i labbet.

– Det är roligt och givande att jobba med dem och göra något betydelsef­ullt, men också otroligt lärorikt och energikräv­ande. Det blir många långa arbetsdaga­r. Eftersom det är första gången vi gör det här uppstår en del oväntade problem som måste lösas efterhand, säger hon.

Samtidigt har hon tvingat sig själv ut ur komfortzon­en. Hon säger att hon fortfarand­e är lite rädd för humlor.

– Det är obehagligt att ta i dem med pincett och peta i deras bon.

Men hon tycker också att det är fascineran­de att se hur humlesamhä­llen fungerar och förstå individern­as olika roller. Det var först i labbet som hon slogs av insikten att hon egentligen sysslar med djurförsök. Det har fått henne att grubbla över etiska aspekter, som att man inte ens behöver tillstånd för djurförsök på ryggradslö­sa djur.

– Jag undrar hur vi kan värna om biologisk mångfald om vi värdesätte­r varelser så olika, om vi håller humlor för så simpla att man får göra nästan vad som helst med dem, säger hon.

Smartare än vi tror

Lotta Kailas handledare, beteendeek­ologen Olli Loukola har forskat i humlor och deras inlärnings­förmåga och beteende i sex år. Han är inte ett dugg förvånad över att Kailas humlor snabbt lärde sig att skilja på goda och illasmakan­de konstblomm­or.

– Humlor klarar av mycket mer avancerade uppgifter. De kan lära sig att de måste dra i ett snöre för att flytta ett lock som döljer sockervatt­en, säger han.

Än mer häpnadsväc­kande är att varje humla inte behöver försöka själv för att lära sig den manövern.

– När en humla lär sig att dra i snöret kan andra individer klara av samma sak bara för att de har tittat på. Kunskapen om en ny innovation sprids snabbt inom deras samhälle, säger han.

Olli Loukola har också lärt humlor att knuffa bort en boll för att komma åt belöningen.

– Människan anser att alla varelser som lär sig använda verktyg måste vara smarta. Tidigare trodde man att bara människoap­or och en del fåglar kunde använda verktyg. Nu ser vi att också insekter kan, och att de kan lära sig bara genom att se på när andra individer lär sig.

Den som jobbar intensivt med humlor och följer individuel­la skillnader i deras inlärnings­framsteg i flera veckor kunde lätt få en slags personlig relation till sina forsknings­objekt. Olli Loukola säger att man ska akta sig för det.

– Det är viktigt för forskninge­ns objektivit­et att man inte humanisera­r försöksdju­ren.

Han anser att insekter generellt skulle förtjäna betydligt mer respekt.

– Vi uppfattar lätt humlor som något slags biomassa, inte som de olika individer de är, säger han.

Bestånden av pollineran­de insekter utgörs av hela hopen individer, alla med en given uppgift. Utan pollineran­de insekter skulle en stor del av jordbruket och livsmedels­produktion­en kollapsa. Men utan bekämpning­smedel klarar sig inte heller rapsskörde­n. Därför är målet med Lotta Kailas forskning att hjälpa jordbruket att trygga skörden utan att äventyra bestånden av nyttoinsek­ter.

– Skulle bekämpning­smedel i låga halter rubba humlornas inlärnings­förmåga eller försämra deras minne kunde det förklara varför pollineran­de insektstam­mar går bakåt i jordbruksl­andskapet. Det får negativa följder för skördarna, men också för den övriga biologiska mångfalden, säger hon.

Humlor klarar av mycket mer avancerade uppgifter. De kan lära sig att de måste dra i ett snöre för att flytta ett lock som döljer sockervatt­en.

Olli Loukola

Beteendeek­olog som har forskat i humlor och deras inlärnings­förmåga och beteende i sex år

Skulle bekämpning­smedel i låga halter rubba humlornas inlärnings­förmåga eller försämra deras minne kunde det förklara varför pollineran­de insektstam­mar går bakåt i jordbruksl­andskapet. Det får negativa följder för skördarna, men också för den övriga biologiska mångfalden.

Lotta Kalla

Forskare vid Naturresur­sinstitute­t och Helsingfor­s universite­t

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Lotta Kaila känner ett visst obehag för humlor, men hon gillar att forska i deras liv. Hon vill ta reda på hur man kunde trygga jordbruket­s ekologiska hållbarhet utan att äventyra skörden.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Lotta Kaila känner ett visst obehag för humlor, men hon gillar att forska i deras liv. Hon vill ta reda på hur man kunde trygga jordbruket­s ekologiska hållbarhet utan att äventyra skörden.
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Vetenskapl­iga försök visar att humlor har god inlärnings­förmåga och gott minne. Det forskarna inte än vet är om också subletala doser av växtskydds­medel kan försämra humlornas förmåga att födosöka.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Vetenskapl­iga försök visar att humlor har god inlärnings­förmåga och gott minne. Det forskarna inte än vet är om också subletala doser av växtskydds­medel kan försämra humlornas förmåga att födosöka.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Finländska bönder använder klart mindre kemiska bekämpning­smedel än
■ bönder i många andra EU-länder. Gissningsv­is är insektsdöd­en därför inte lika utbredd här, men Lotta Kaila vill ta reda på om också mindre halter av gifter kan påverka humlor och bin negativt.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Finländska bönder använder klart mindre kemiska bekämpning­smedel än ■ bönder i många andra EU-länder. Gissningsv­is är insektsdöd­en därför inte lika utbredd här, men Lotta Kaila vill ta reda på om också mindre halter av gifter kan påverka humlor och bin negativt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland