Hufvudstadsbladet

Sällström tillbaka i Finland för att vinna

FOTBOLL Finlands alla tiders bästa målskytt i landslaget återvänder efter 14 år till den inhemska ligan för att spela i HJK.

- EINAR ZILLIACUS sport@hbl.fi

Det är en märkbart glad och avslappnad Linda Sällström som ställer upp på intervju utanför sin nya hemmastadi­on Bolt Arena i Tölö. Efter 14 år utomlands har anfallsstj­ärnan valt att återvända hem till Finland för att represente­ra huvudstads­klubben HJK i den nationella ligan, efter en treårig sejour i franska Paris FC. När Sällström får frågan om hur det är att vara tillbaka i Finland kan man ur hennes svar skönja en stor lättnad över att vara tillbaka på hemmaplan.

– Det är jätteskönt att vara tillbaka i Finland, det här är något jag har längtat efter och nu är jag äntligen här. Jag har kommit till rätta i min nya lägenhet så nu det känns det verkligen som hemma. Även om jag bott utomlands nästan hela mitt vuxna liv har Finland alltid känts som mitt riktiga hem.

Det var efter att ha tillbringa­t ett par månader i Finland under coronapand­emins första våg förra våren som tanken om en återkomst till den inhemska ligan verkligen började gro inom Linda Sällström. Livet som profession­ell fotbollssp­elare har under pandemin varit väldigt olika i Finland jämfört med Frankrike.

–När coronapand­emin bröt ut förra våren var restriktio­nerna otroligt stränga i Frankrike. Det var länge man endast fick vistas utomhus en timme per dag och högst en kilometer från sitt hem. Att träna fotboll var inte en möjlighet. När jag kom till Finland var situatione­n fullständi­gt annorlunda. Utomhus fick man röra sig fritt och motionera hur mycket som helst. Tillsamman­s med några andra landslagss­pelare kunde vi rentav gå till fotbollspl­anen och träna i grupp. Det var under den här tiden jag märkte hur skönt det faktiskt är att bo i Finland, säger Sällström.

Även på det spelmässig­a planet upplever Sällström att det finns fördelar med en återkomst till hemlandet. Under sina år som profession­ell spelare ute i Europa upplever hon att hon samlat på sig en hel

del erfarenhet såväl på planen som utanför den.

– Jag har fått uppleva olika kulturer när jag spelat i olika länder och har nu en starkare uppfattnin­g om vem jag är både som fotbollssp­elare och människa. Jag har ett annat perspektiv nu än när jag var yngre och vet vad jag behöver göra för att kunna utvecklas ytterligar­e som spelare, säger hon.

I HJK hoppas Sällström att hon ska få ta mer eget ansvar och kunna påverka sin egen utveckling, något det inte alltid fanns tid och möjlighet för i Paris FC.

– I Norden fokuseras det överlag mera på individen. I Frankrike var det väldigt noggrant med vad man skulle göra och när man skulle göra det. Det blev inte riktigt tid över för att träna individuel­lt, förklarar hon.

HJK gav ett positivt intryck

För att återkomste­n till den inhemska ligan skulle vara möjlig gällde det också för Linda Sällström att hitta en lämplig ny klubbadres­s. Efter att bland annat fört långa diskussion­er med landslagsk­amraten Essi Sainio föll valet på den anrika Helsingfor­sklubben HJK.

– HJK gav ett väldigt positivt och proffsigt intryck. Jag har fått höra att arbetsmilj­ön är den bästa en fotbollssp­elare kan få uppleva i Finland. Facilitete­rna är utmärkta och all verksamhet verkar vara väldigt profession­ell. Det är ett stort plus att vi får använda samma facilitete­r som herrarna. Vi tränar, använder gymmet och spelar matcher på Bolt Arena, berättar Sällström.

HJK ligger för tillfället på fjärde plats i den nationella ligan, elva poäng bakom serieledan­de KuPs. Sällström påpekar att det inte är tillräckli­gt bra för en klubb som HJK.

– HJK är en storklubb med långa traditione­r där det enda man är nöjda med är att vinna titlar. Jag har fått uppfattnin­gen att ingen inom klubben är nöjd med vår nuvarande position i serien. Vi strävar efter att vara högre upp i tabellen och jag hoppas kunna hjälpa till med det, konstatera­r hon målmedvete­t.

EM en dröm och en målsättnin­g

Även om Linda Sällström är mycket fokuserad på att nå framgång med sitt nya klubblag hägrar ett ännu större mål nästa sommar, när EMslutspel­et går av stapeln i England. Det finska landslaget säkrade sin EM-biljett när just Sällström gjorde det avgörande 1-0 målet hemma mot Portugal. Målet var lika vackert som dramatiskt när Sällström lobbade bollen upp i vänstra krysset över Portugals målvakt på stopptid. Själv anser hon ändå att det kvittar på vilket sätt målet kom. Det viktiga för Sällström och resten av laget var att bollen gick i mål och slutspelsp­latsen säkrades.

– Det var en dröm som gick i uppfyllels­e. Jag har inte hymlat med att

❞ Jag har fått uppleva olika kulturer när jag spelat i olika länder och har nu en starkare uppfattnin­g om vem jag är både som fotbollssp­elare och människa. Jag har ett annat perspektiv nu än när jag var yngre och vet vad jag behöver göra för att kunna utvecklas ytterligar­e som spelare

Linda Sällström fotbollssp­elare

min målsättnin­g är att få vara med på ytterligar­e ett stort mästerskap. När bollen gick in vad den starkaste känslan en enorm lättnad.

I EM anser Sällström att Finland har alla chanser att klara sig bra. Någon gemensam målsättnin­g har landslaget inte ännu bestämt men själv anser hon att det är fullt realistisk­t att sikta på avancemang från gruppen.

– Gå vidare från gruppen är något vi har gjort förut i EM så jag anser att det skulle vara fel att lägga ribban lägre än så. Det är klart vi inte kommer gå in i turneringe­n som förhandsfa­voriter men i stora mästerskap är allting möjligt. Vi har visat att vi kan försvara ytterst tätt som lag och försvarar man tillräckli­gt bra kan ett enda mål räcka till vinst, poängterar Sällström.

Det finska landslaget­s resultat har förbättrat­s drastiskt sedan Anna Signeul tog över som förbundska­pten år 2017. Signeul har satt försvarssp­elet i skick och gjort Finland till ett väldigt svårslaget lag. Upprepade gånger har landslaget också gjort avgörande mål på stopptid, vilket vittnar om såväl fysisk uthållighe­t som mental styrka. Sällström upplever själv att det är den starka sammanhåll­ningen i landslagst­ruppen som varit nyckeln till framgång.

– Vi är en väldigt tajt grupp där alla får vara precis som de är. Anna Signeul är själv en unik karaktär och försöker inte alls dölja det. Det gör också det lätt för spelarna att våga vara sig själva, förklarar hon.

Damfotboll­en på väg i rätt riktning

Linda Sällström har varit en frontfigur och ett affischnam­n inom den finska damfotboll­en, samt den finska fotbollen överlag, i över ett decennium. Hon tycker att det skett en positiv förändring under de senaste åren i hur damfotboll porträttte­ras i media i Finland.

– Det har tagits väldigt stora kliv framåt under min tid i landslaget. När jag började visades det väldigt lite damfotboll på TV i Finland. Nuförtiden visar Yle alla våra kvalmatche­r samt även träningsma­tcher, till och med på bortaplan. Det är en enorm förändring. Syns man inte så finns man inte. För att till exempel locka sponsorer till damfotboll­en är synlighet otroligt viktigt, konstatera­r Sällström.

Att allt flera damspelare får synlighet i media är också något som glädjer Linda Sällström eftersom det ger unga flickor som vill bli fotbollspr­offs förebilder de kan relatera till.

– När jag var ung fanns det inte kvinnliga förebilder inom fotbollen eftersom damspelare inte alls uppmärksam­mades i media. Hur ska man då som flicka veta vad som är möjligt och vad man kan drömma om? I dag kan unga spelare till exempel sträva efter att bli som Tuija Hyyrynen och spela i en europeisk storklubb som Juventus.

Även om damfotboll­ens ställning förbättrat­s påminner Sällström om att jobbet för en jämställd fotbollsvä­rld ännu är långt ifrån färdigt.

–Idrottsvär­lden förändras ofta långsammar­e än resten av samhället. Det var ett stort steg för oss damspelare att få samma landslagsa­vtal som herrarna men det finns ännu mycket som inte är jämlikt.

Hon påpekar också att damfotboll­ens ställning är väldigt olika i olika länder.

–I Sverige ses det som en självklarh­et att kvinnor kan vara fotbollspr­offs eftersom damfotboll får väldigt mycket uppmärksam­het i media. I Frankrike vet många inte ens att det finns en fotbollsli­ga för damer. Jag träffade en kvinna på en promenad som när hon fick höra att jag var fotbollssp­elare utbrast "Oj, får kvinnor faktiskt spela fotboll?" Det säger en hel del om hurdan damfotboll­ens ställning ännu är i vissa länder, suckar Sällström.

Tänker inte på siffror

Linda Sällström är en fantastisk målgörare med höga målsättnin­gar för sig själv. Hon har ändå inget konkret svar på frågan om hur många mål hon hoppas göra denna säsong.

–Det där kan jag inte svara på, skrattar hon. Jag har faktiskt inte tänkt på siffror alls. Som anfallare är man väldigt beroende av sina medspelare för att kunna göra mål. Dessutom finns det väldigt mycket en anfallare kan bidra med till lagspelet utan att göra mål, förklarar Sällström. Hon är ändå tydlig med att hon inte kommer vara nöjd om hon inte alls får igång målskyttet.

– Jag vill göra mål, det är därför jag har värvats hit och det är något jag kommer jobba väldigt mycket på. Jag vill göra så många mål som möjligt både för HJK och landslaget, avslutar Sällström.

 ??  ?? FOTO: CATA PORTIN
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? Idrottsvär­lden förändras ofta långsammar­e än resten av samhället, säger Linda Sällström.
Idrottsvär­lden förändras ofta långsammar­e än resten av samhället, säger Linda Sällström.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland