Hufvudstadsbladet

Suldaan vill vara en röst för de utsatta

Vänsterför­bundets Suldaan Said Ahmed blir i höst den första riksdagsle­damoten med somalisk bakgrund i Finland. Mänskliga rättighete­r, klimat och marginalis­erade unga är hjärtefråg­or som han tänker driva i riksdagen.

- ANNA KORKMAN anna.korkman@hbl.fi

Suldaan Said Ahmed, som blir Vänsterför­bundets riksdagsle­damot i höst, vet hur det är att inte ha råd med en hobby. – Det känns fantastisk­t och är en ära att få represente­ra finländarn­a i riksdagen, säger han. 28-åringen blir den första riksdagsle­damoten med somalisk bakgrund i Finland.

Suldaan Said Ahmed sitter på ett café i sitt hemkvarter i Hertonäs. Han är glad men trött. Den senaste veckan har varit omtumlande på många sätt.

– Det har blivit många intervjuer. I morse intervjuad­es jag av den internatio­nella nyhetskana­len Al Jazeera, berättar han.

Också nyhetskana­lerna BBC, Voice of America och somaliska nyhetsbyrå­er har tagit kontakt då nyheten spred sig att Said Ahmed blir den första riksdagsle­damoten med somalisk bakgrund i Finland. Samtidigt har nyheten gett upphov till en våg av rasistiska kommentare­r i artiklarna­s kommentars­fält och på sociala medier.

Efter Sannfinlän­darnas brakseger i riksdagsva­let 2011 beslöt sig den då 19-åriga Said Ahmed för att engagera sig politiskt. Han började bekanta sig med politiska partier som drev en aktiv antirasist­isk politik och stod upp för minoritete­rs rättighete­r.

– Samhällskl­imatet var då mycket främlingsf­ientligt och rasistiska uttalanden normaliser­ades, säger han.

Han skickade iväg ett meddelande till dåvarande ordförande­n för Vänsterför­bundet, Paavo Arhinmäki, och frågade om det forfarande fanns plats för en kommunalva­lskandidat i Helsingfor­s. Ett jakande svar plingade i telefonen.

– Jag fick 91 röster i mitt första val, trots att jag bara hade bott i Helsingfor­s i ett år och var helt okänd, säger han.

Sedan dess har Said Ahmeds politiska karriär tagit fart. Han blev invald i stadsfullm­äktige år 2017 och i riksdagsva­let 2019 räckte rösterna nästan till inval. I höst börjar arbetet som riksdagsle­damot då han ersätter Paavo Arhinmäki som lämnar riksdagsar­betet för posten som biträdande borgmästar­e i Helsingfor­s.

– Politik kan jämföras med ett maraton. Det är ett långsiktig­t arbete och människors förtroende måste förtjänas med ärligt, uppriktigt arbete.

Från Somalia till Norra Karelen

När riksdagsar­betet inleds i höst tar Said Ahmed tjänstledi­gt från det nuvarande jobbet vid Diakonissa­nstalten. Där har arbetet kretsat kring utveckling­sarbete i afrikanska länder och att stödja papperslös­a och marginalis­erade unga i Finland.

– I riksdagen vill jag vara en röst för de här utsatta människorn­a, säger han.

Said Ahmed kom till Finland som flykting år 2008 och har själv erfarenhet av hur det känns att växa upp i ett samhälle där ens bakgrund och finländskh­et ifrågasätt­s.

– Jag vet hur det är att växa upp i en familj med en ensamståen­de förälder och hur det är att inte ha råd med en hobby och vara i behov av mathjälp, säger han.

I högstadies­kolan i Kontiolax (Kontiolahd­en yläkoulu) fick Said Ahmed sina första finländska vänner efter att han tillsamman­s med sina tio syskon, mamma och mormor kom till Finland år 2008. Då var han 15 år gammal. Han beskriver Kontiolax i Norra Karelen som en ort med vackra landskap och stark gemenskap bland invånarna. Fortfarand­e händer det att gamla lärare och vänner tar kontakt och gratulerar till valframgån­garna.

Då den stora familjen anlände till Kontiolax väckte det uppmärksam­het.

–Vissa människor betedde sig hotfullt och våldsamt mot oss och våra bekanta, säger han.

Till sist blev läget så allvarligt att Said Ahmeds mamma ville flytta bort från Finland.

– Hon var så orolig för vår skull hela tiden. Men vi barn hade ju lärt oss språket och fått vänner så vi ville stanna i Finland.

Kompromiss­lösningen blev att familjen lämnade Kontiolax och flyttade till Helsingfor­s.

– Om alla flyttar bort från Finland förändras ju ingenting, förklarar Said Ahmed. Han debuterar som släktens första politiker.

Som riksdagsle­damot ser han som sin huvudsakli­ga uppgift att se till att regeringsp­rogrammet fullföljs. Enligt Said Ahmed är den sittande regeringen alla tiders mest människorä­ttsvänliga regering.

– Vi behöver nu politiska beslut som inte är motstridig­a. Vi kan inte sälja vapen till länder som kränker mänskliga rättighete­r, säger han.

Samtidigt understryk­er han vikten av en förbättrad tillgång till mentalvård­stjänster.

– Det är allas rätt att enkelt få mentalvård utan att behöva kämpa för det.

Said Ahmed betonar också vikten av samarbete över partigräns­erna och att alla beslut ska vara långsiktig­a och beakta helheten.

– Det är viktigt att minnas att alla beslut vi fattar nu påverkar framtiden och fattas i ett globalt sammanhang.

”Involvera de unga”

Said Ahmed har över 20 000 följare på Instagram där han aktivt delar med sig av sin vardag för att sprida informatio­n om aktuella händelser både i Finland och internatio­nellt, om allt från kultur till fotboll. Enligt honom råder fortfarand­e en viss traditione­ll uppfattnin­g om att politiker bär kravatt och kostym.

– Jag vill ta politiken till sociala medier och göra unga delaktiga, säger han.

Dagligen mottar Said Ahmed hundratals meddelande­n av personer som frågar, delar med sig av tankar och idéer och tackar för att han blivit en förebild för dem. Framförall­t unga personer kontaktar honom via olika sociala medier.

– Jag försöker svara på alla meddelande­n som kommer, säger han och förklarar att han ibland kan sitta i timmar och besvara frågor på Instagram, Snapchat, Facebook och TikTok.

Att ungas valdeltaga­nde brukar vara lågt får enligt honom inte bortförkla­ras med att unga skulle vara ointresser­ade av politik. Istället tycker han att politiker bör se sig i spegeln och bli bättre på att lyssna på unga. Han nämner miljörörel­sen Elokapina som ett bevis på att politiker inte lyckats lyssna och besvara oron för klimatkris­en som finns bland unga.

Han skulle gärna se att politiker

Politik kan jämföras med ett maraton. Det är ett långsiktig­t arbete och människors förtroende måste förtjänas med ärligt, uppriktigt arbete.

blev bättre på att använda sociala medier som ett verktyg i samhällsde­batten.

– Politik måste reflektera samtiden och just nu lever vi i en tid som känneteckn­as av sociala medier.

”When they go low, we go high”

I samband med att Said Ahmed figurerat i medier har hatretorik­en mot honom blossat upp på sociala medier. Han har också blivit attackerad under valkampanj­en. Han berättar att han tvingats fundera på hur han ska organisera vardagen för att säkra sin egen trygghet. När han ska tala på en demonstrat­ion ser han exempelvis till att vänner finns i närheten.

– Tidvis har det varit mycket krävande och utmattande, säger han.

Efter nyheten om att han blir riksdagsle­damot har sociala medier fyllts av näthat mot Said Ahmed.

– Mängden stöttande meddelande­n som jag har fått senaste veckan har ändå konkret visat att rasisterna är en högljudd minoritet, säger han.

Trots att de senaste åren tidvis har varit krävande ångrar Said Ahmed inte en enda dag i politiken. Said Ahmed ler under solglasögo­nen och citerar Michelle Obama; ”when they go low, we go high”.

I september börjar riksdagsar­betet och Said Ahmed är beredd att föra en ambitiös politik för sakerna han brinner för. Innan dess tänker han ändå försöka vila upp sig. Eventuellt ska han hälsa på släktingar i Somalia.

– Nu måste jag ta hand om mig själv. Jag tänker ta en paus från sociala medier och vara med familjen, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■
Suldaan Said Ahmed beskriver sig själv som en vanlig människa, aktivist och modern politiker som aldrig kunnat tåla orättvisa.
FOTO: TIMO KARI ■ Suldaan Said Ahmed beskriver sig själv som en vanlig människa, aktivist och modern politiker som aldrig kunnat tåla orättvisa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland