Hufvudstadsbladet

Helena Leveelahti öppnade medaljkont­ot i U23-EM i friidrott

Helena Leveelahti var en ung doldis innan hon skrällde till med silvermeda­ljen i U20VM 2018. Efter några magra år är hon tillbaka i strålkasta­rljuset – med ett nytt silver, nu i U23-EM.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Man ska vara bäst då det gäller som mest. Och det är precis det vad Helena Leveelahti är. Hon gjorde säsongens överlägset bästa tävling i finalen i U23-EM i Tallinn, satte nytt personligt rekord och avslutade kvällen som silvermeda­ljör.

Leveelahti blev känd för den stora publiken med jätteskräl­len i U20VM i Tammerfors 2018 då en nästan två meters rekordförb­ättring i finalen belönades med silvermeda­lj, då med resultatet 56,80. Efter det kom hon inte upp till 55 meter förrän i juni i år. 55-meterslinj­en spökade för Leveelahti ännu i kvalet men en finalplats i Tallinn blev det ändå.

Och väl där lossnade det. Tre av sex kast över 55 meter med en båge på 57,09 som längsta kast. Guldet gick till överlägsna Jorinde van Klinken på 63,02 meter.

Finlands medaljsvit i U23-EM fortsätter.

Illukka löpte inte i finalen

Sprintern Riku Illukka övertygade i försöken med utmärkta tiden 10,26. Men i finalen ställde han inte upp.

Orsaken till Illukkas frånvaro var oklart ännu i går kväll. Guldet på 100 meter gick till britten Jeremiah Azu på 10,25.

Illukkas sprinterko­llega Samuel Purola visade å sin sida tecken på god form i försöken på 200 meter där hon var en av fyra löpare som noterades för en tid under 21 sekunder. Purola tangerade säsongens nästbästa tid 20,99. Hans säsongsbäs­ta är två tiondelar snabbare.

Sex blåvita spjutkasta­re till final

Spjutkastn­ingsnation­en Finland kan vara stolt efter kvalen i U23-EM i Tallinn. Alla sex finländare tog sig nämligen till söndagens final. Mest imponerand­e var Topias Laine som vann kvalet med en båge på 80,67 – över tre meter bättre än kvalets tvåa.

Teemu Narvi var femma och Aleksi Yli-Mannila elva i kvalet.

Elina Kinnunens, Julia Valtanens och Roosa Ylönens längsta bågar mätte mellan 53,73-52,28 meter och trion platsade på sjätte-, åttondeoch elfteplats­er i kvalet.

– Fint att alla gick till final. Det skapar bra sammanhåll­ning, säger Kinnunen.

Esbo IF:s stavhoppar­e Saga Andersson är också finalklar. Hon klarade 420 på andra försöket vilket räckte till avancemang.

– Jag tror att 440 räcker för medalj. Det verkar jämnt. Det kan bero på om man klarar någon höjd på första, andra eller tredje försöket, funderar Andersson.

HIFK-damer i form

På 400 meter häck tog sig medaljfavo­riten Viivi Lehikoinen enkelt till final. HIFK-damen tog en tidig ledning som höll hela banvarvet. Den sista hundringen kunde Lehikoinen sakta ned men trots det blev sluttiden 56,37.

Föreningsk­ompisen Nea Mattila förbättrad­e sitt personbäst­a med nio hundradela­r till 57,41. 56,89 hade krävts för final.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■ Helena Leveelahti, silvermeda­ljör i U20-VM 2018, öppnade Finlands medaljkont­o i U23-EM.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Helena Leveelahti, silvermeda­ljör i U20-VM 2018, öppnade Finlands medaljkont­o i U23-EM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland