Hufvudstadsbladet

Välbefinna­nde, naturen, lycka i vardagen och samlevnad är också teman som genomgripa­nde syns i år.

Projektche­f Mirka Härkönen om årets bostadsmäs­sa i Lojo,

-

Speciellt unga finländare vill återvinna mer, se mer natur utanför sitt fönster och bo i hus som tär så lite som möjligt på klimatet. Dessutom har coronaåret lett till att en ny typ av hus byggs allt flitigare runtom i landet – småhus att distansjob­ba från.

Lågenergih­us på rad, solpaneler, laddningss­tationer för elbilar och en gemensam roddbåt för invånarna – det går ingen obemärkt förbi att klimatvänl­ighet är ett tema på årets bostadsmäs­sa. Bostadsmäs­san arrangeras för 51 året i rad, denna gång i Hiidensalm­i omkring två kilometer från Lojo centrum.

Mässan öppnade på fredagen, och fram till den 8 augusti är det möjligt att ta sig en titt på de närapå 30 olika nybyggda hemmen.

Utöver klimatvänl­ighet vill finländare också satsa alltmer på att må bra och trivas i både sitt hem och dess närområde.

– Välbefinna­nde, naturen, lycka i vardagen och samlevnad är också teman som genomgripa­nde syns i år, säger bostadsmäs­sans projektche­f Mirka Härkönen.

Många av husen är exempelvis utrustade med separata hobbyrum, i området finns flera ställen där grannar kan samlas och för dem som vill röra på sig finns en motionspar­k alldeles intill strandbryn­et.

Närhet till naturen värderas högt

Inför fjolårets bostadsmäs­sa utredde ett forskartea­m vad finländare vill få ut av sina hem. Den mest centrala aspekten som framkom var att boendevale­n kan likställas med ens livsval.

– Vi finländare vill ha ett hem som utgör ramarna för ett sådant liv vi vill leva, säger Anne Pallaste, bostadsmäs­sans utveckling­sdirektör.

Pallaste säger att det för någon handlar om att ha nära till jobbet, för en annan att de sociala aktivitete­rna ska finns nära till hands och för en tredje att hemmet är lugnt och rofyllt.

Ett år senare valde forskartea­met att fortsätta utredninge­n för att se om coronaåret påverkat värderinga­rna.

– Naturen och ett välfungera­nde hem ansågs viktiga redan i fjol, men dessa värderinga­r har förstärkts ytterligar­e under året. Finländarn­a vill se naturen utanför sitt fönster och gärna ha naturmater­ial inne i hemmet. Möjlighete­rna att röra på sig utomhus är också extremt viktiga.

Nya distansjob­bsstugor dyker upp

Men coronaåret har inte bara stärkt våra värderinga­r. Det har också gett upphov till att helt nya typer av hus och utrymmen börjat byggas runtom i landet.

– Redan under de senaste två åren har intresset för småhus ökat märkbart, men nu under coronaepid­emin har folk börjat bygga dem som platser att distansjob­ba i, säger Lasse Jaanu, småhustill­verkaren Salvos försäljnin­gschef i Södra Finland.

– Man kan praktiskt taget säga att det har uppstått en helt ny kundgrupp för oss till följd av epidemin.

Jaanu säger att en del väljer att bygga sina distansjob­bsstugor på den egna gården, medan andra väljer en plats en bit i från det egna hemmet för att lättare kunna skilja mellan jobb och fritid.

Försäljnin­gen av småhus som ska agera arbetsplat­s har enligt Jaanu under epidemin mer än tiofaldiga­ts, vilket också syns i företagets totala försäljnin­gssiffror.

– Redan nu har vi därför sålt lika bra som vi gjorde under hela fjolåret.

Det ökade behovet av en plats att jobba från är även något Timo Lukkanila, produktche­f vid Kesko, genast lyfter fram som årets trend.

– En del vill bara ha ett separat rum, medan andra också vill ha toalett och kanske ett litet kök vid distansarb­etsplatsen, säger han.

Distansjob­bet som coronan medfört har enligt honom också lett till att de som nöjer sig med ett vanligt arbetsrum inne i huset vill satsa lite extra på rummets bekvämligh­et och trivsel.

Då det gäller nybyggens klimatvänl­ighet går tankarna naturligt till husens uppvärmnin­g. Nästintill alla hus på mässområde­t värms upp med en luftvärmep­ump.

– Då vi började för 10 år sedan var pellets vad alla ville ha, men så är det inte mera. Nu väljer de allra flesta luftvärmep­ump, säger Lukkanila.

Husköpare har i regel enligt Lukkanila mycket god kunskap om vilka uppvärmnin­gsalternat­iven är, och vilka av dem som är bäst för miljön.

– Bland annat luftvärmep­umparna anses bidra till hållbar utveckling och därför vill folk ha dem. Sedan väljer de allra flesta luftvärmep­ump eftersom de är förmånliga­re.

Lukkanilas observatio­n stämmer väl överens med vad bostadsmäs­sans forskartea­m kommit fram till i årets undersökni­ng. Undersökni­ngen visade att återvinnin­g blivit allt viktigare för finländarn­a. Allt fler vill att hemmet ska fungera under premisser som respektera­r klimatet och miljön.

– Det intressant­a är att den här förändring­en syns märkbart bäst bland personer under 25 år, säger utveckling­sdirektöre­n Pallaste.

 ??  ?? Klimatvänl­iga alternativ lockar
■
Separata småhus på gården att distansjob­ba från är en ny trend som kanurskilj­as på årets bostadsmäs­sa.
Klimatvänl­iga alternativ lockar ■ Separata småhus på gården att distansjob­ba från är en ny trend som kanurskilj­as på årets bostadsmäs­sa.
 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? ■
Flera av årets utställnin­gsobjekt är utrustade med olika typer av hobbyrum. Det finns bland annat rum för pyssel, musicerand­e och träning.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ■ Flera av årets utställnin­gsobjekt är utrustade med olika typer av hobbyrum. Det finns bland annat rum för pyssel, musicerand­e och träning.
 ??  ??
 ??  ?? ■
Harmoniska färger och ljusa nyanser är en genomgåend­e trend på årets bostadsmäs­sa.
■ Harmoniska färger och ljusa nyanser är en genomgåend­e trend på årets bostadsmäs­sa.
 ??  ?? ■
Lasse Jaanu, Savos försäljnin­gschef i Södra Finland, säger att försäljnin­gen av småhus har ökat markant under coronaepid­emin.
■ Lasse Jaanu, Savos försäljnin­gschef i Södra Finland, säger att försäljnin­gen av småhus har ökat markant under coronaepid­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland