Hufvudstadsbladet

ECB:s nya strategi tillåter inflation över två procent

Europeiska centralban­ken förnyar sin penningpol­itiska strategi för första gången sedan 2003. När riktlinjer­na utvärderas och förnyas står klimatet, ägande av hus och risken för deflation i fokus. För hushållens del kan det betyda bland annat högre räntor

- LINN SVANBERG

Det tidigare inflations­mantrat ”nära, men inte över två procent” som Europeiska centralban­ken (ECB) stått fast vid kommer inte längre gälla. ECB-rådet publicerad­e den nya strategin i torsdags.

– Att tillfällig­t överstiga inflation på två procent kan vara oundviklig­t, säger Olli Rehn, chefdirekt­ör på Finlands Bank och medlem i ECB-rådet.

Strategiän­dringen innebär en övergång till ett symmetrisk­t inflations­mål på två procent på medellång sikt.

Symmetri betyder i det här fallet att inflatione­n i medeltal ska ligga på precis två procent. Det kan alltså bli nödvändigt med tidvis högre inflation än förut för att uppnå medeltalet. Syftet är att garantera både tillväxt och prisstabil­itet samtidigt som sysselsätt­ningen ska öka. Inflations­målen når man till exempel genom att höja och sänka styrräntan. Det påverkar privatpers­oner, staten och företag.

Penningpol­itiken kräver uppdaterin­g

Finanskris­er, demografif­örändringa­r, minskad produktivi­tet och högre efterfråga­n på likvida medel har gjort att ECB måste förnya strategin. Låg inflation och låg jämviktsre­alränta det senaste årtiondet har också gjort att de nominella räntorna ligger för nära, under eller på noll. Nominell ränta innebär till exempel räntan man slutligen betalar på huslån. Detta har gjort att centralban­ken inte kunnat använda traditione­lla medel för att föra penningpol­itik lika effektivt – den nya strategin ska råda bot på sådana problem och minska risken för deflation.

Förändring­ar i styrräntan är det mest effektiva medlet för ECB att föra penningpol­itik, och så förblir det. ECB kan sänka styrräntan för att stimulera tillväxt under lågkonjunk­tur, och sedan höja den för att kyla ned ekonomin om inflatione­n ökar för mycket. Att inflatione­n i medeltal ska ligga på 2 procent betyder att styrräntor­na – som påverkar räntor på lån – kan behöva justeras mer än tidigare åt båda hållen. Höjda räntor gör det dyrare att låna pengar, men ger mer vinster om man sparar, sänkta räntor har motsatt effekt.

Prisindexe­t fungerar

ECB har också granskat sitt konsumentp­risindex (HIKP). Det bedöms fungera bra för att utvärdera prisstabil­itetsmålen. För att förbättra

HIKP ska man nu inleda en process där de som äger sina egna hem ytterligar­e ska beaktas i indexet – det blir lättare att bedöma hur inflatione­n påverkar vanliga hushåll. Processen förväntas ta några år.

Klimatkris­en påverkar strategin

Ökade utsläpp, naturkatas­trofer och klimatlaga­r som leder till förändrad konsumtion har konsekvens­er för hur prisstabil­iteten utvecklas. EU:s klimatmål beaktas därför i den nya strategin. Också styrsystem­en som ECB använder för riskbedömn­ing, köp av företagsob­ligationer och säkerhetsr­amverk ska nu ta EU:s klimatmål i beaktande. Centralban­ken stresstest­ar dessutom just nu hur väl banksektor­n kommer klara klimatkris­en.

Beredskap på högre räntor krävs

Rehn hoppas såväl hushållen och de nationella beslutsfat­tarna i offentliga sektorn tar strategifö­rändringar­na på allvar. Räntorna kommer inte förbli låga för alltid.

– Räntehöjni­ngar vilar inte alldeles bakom hörnet. Då vi ska nå prisstabil­itet med hjälp av den nya inflations­strategin betyder det ändå att räntorna förr eller senare kommer stiga, säger Rehn.

Rehn betonar att både hushållen och nationella ekonomin reagerar om man på EU nivå gör ändringar i styrräntan för att kontroller­a inflatione­n. Om man tagit lån och räntan på lånen stiger, måste man balansera ut kostanden på något sätt. Det gäller både för privatpers­on och för till exempel offentliga sektorn.

– Både för den privata låntagaren och den offentliga sektorn kan det vara värt att planera de kommande åren med möjliga räntehöjni­ngar i bakhuvudet, säger Rehn.

Detta var den första gången ECBrådet omvärderad­e sin strategi sedan 2003. Det ska inte dröja 17 år igen förrän man utvärderar strategin – rådet bedömer pennigpoli­tiken och dess strategier nästa gång redan 2025.

 ??  ?? Olli Rehn, chefdirekt­ör på Finlands Bank och medlem i ECBrådet.
Olli Rehn, chefdirekt­ör på Finlands Bank och medlem i ECBrådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland