Hufvudstadsbladet

Otestade yrkeschauf­förer ska dela hytt igen

Rederiet Finnlines slutar med att alltid placera yrkeschauf­förer i skilda hytter på grund av coronapand­emin. – Vi testas inte, och nu ska vi kanske tillbringa åtta timmar i samma hytt. Det är klart man smittas om den andra har viruset, säger en chaufför s

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Sedan pandemins början har yrkeschauf­förerna varit en av de grupper i samhället som rört sig över gränserna utan krav på negativt coronatest.

I trafiken mellan till exempel Finland och Sverige har rederierna därför infört regler och försiktigh­etsåtgärde­r för att förhindra coronasmit- ta.

En praktisk åtgärd har varit att alltid placera yrkeschauf­förerna i skilda hytter.

Från och med måndag väljer rederiet Finnlines ändå att avsluta just den här försiktigh­etsåtgärde­n. Chaufförer­na kan åter bokas in i samma hytt tillsamman­s med andra chaufförer, om bokningslä­get kräver det. Det gillas inte av chaufförer­na. – Vi har utsatt oss för viruset i ett och halvt år genom att köra. Det är inte rätt att det här blir tacket, säger en oroad chaufför som HBL talat med.

Chauffören vill vara anonym för att kritiken mot rederiet kan påverkan hens jobbsituat­ion.

I ett meddelande till lastbilsch­aufförerna skriver Finnlines att vaccinatio­nstäckning­en är på en god nivå samtidigt som regeringar­na i Europa lättar på reserestri­ktionerna. Därför kan man nu återgå till praxisen om att dela hytt, skriver rederiet.

– Det är inte alls alla som vaccinerat­s. Bara cirka 20 procent av finländarn­a är fullvaccin­erade. En stor del har bara fått en spruta, säger chauffören HBL talat med.

"Ska få bestämma vem man delar hytt med"

Att yrkeschauf­förerna åter måste dela hytt med okända hänger ihop med att turisterna blir fler under sommaren och att Finnlines därför vill ge rum för fler passagerar­e på fartygen.

På Finnlines säger man att chaufförer­na ska få välja vem de delar hytt med. Chaufförer från olika länder ska inte heller dela hytt och de delade hytterna blir aktuella bara då fartyget är fullbokat.

Finnlines beslut kommer samtidigt som Finland fortsätter med stränga inresekrav från bland annat Sverige.

Fritidsres­or till Finland är fram till den 25 juli tillåtna bara för fullvaccin­erade eller dem som haft covid-19 under de sex senaste månaderna.

På dem som reser på grund av arbete, som yrkeschauf­förerna, ställs däremot varken krav på intyg på vaccinerin­g eller genomgånge­n infektion.

– Det logiska vore ju att de som har intyg på att de testats, som turisterna, skulle placeras i samma hytt med okända. Nu blir det tvärtom. Då kan man väl lika bra slopa alla krav, säger chauffören HBL talat med.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Lastbilsch­aufförerna har kört över gränserna under hela pandemin. För att förhindra smitta har de fått övernatta i egen hytt, tills nu.
■
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Lastbilsch­aufförerna har kört över gränserna under hela pandemin. För att förhindra smitta har de fått övernatta i egen hytt, tills nu. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland