Hufvudstadsbladet

Plasten i havet försvinner­inte

735 kilo skräp – så mycket samlade Hangöbon Inkeri Pekkanen in från Hangös stränder och öar förra året. – Plastpelle­ts är det vanligaste skräpet och omöjligt att städa bort, säger hon.

- Varför städas Hangö? inte öarna runt SANDRA BROBORN sandra.broborn@hbl.fi

Cigarettpa­ket, soppåsar, arbetsskor, juicepaket på arabiska, etiketter på italienska och otaliga mängder plastpelle­ts är bara några av de skräptyper som pryder Kläppudden­s strand i Hangö.

– Arbetsskor hittar jag ofta och de är från fartygen. Här hittade jag nio arbetsskor på samma gång efter en storm, säger Inkeri Pekkanen.

Stranden vi befinner oss på ligger i direkt anslutning till Västra hamnen i Hangö. Allt som slängs överbord till havs från fartygen kommer småningom tillbaka och sköljs upp på stranden.

– Det löjligaste fyndet hittills var en liten flaska nödvatten från Kina. Det kom från ett av fartygen.

Junivinden är kall och hård och fiskmåsarn­a skriar högt. Det är emellanåt svårt att höra den andra i snålblåste­n.

Plastpelle­ts vanligast

– Kom, jag ska visa er någonting – titta här, säger Pekkanen.

Vi har tagit oss ned i gräset för att på nära håll betrakta vad som ser ut som en sedvanlig grästuva vid strandkant­en. Vid en närmare anblick ser man att grästuvan är full av plastpelle­ts.

– Plastpelle­ts är det vanligaste skräpet och omöjligt att städa bort, säger Pekkanen.

Plastpelle­ts är plastens råmaterial och minsta beståndsde­l och måste plockas för hand på grund av sin lilla storlek.

På topplistan över de vanligaste skräptyper­na återfinns allt som når munnen: cigarettfi­mpar, flaskor och matförpack­ningar. En annan skräpgrupp utgörs av styrox och förbruknin­gsprodukte­r som tops, öronproppa­r men också mediciner och giftigt avfall.

– Jag är rätt säker på att fåglarna äter öronproppa­r. De ser ut som maskar. Öronproppa­rna är olyckligtv­is från vår egen hamn, säger Pekkanen.

Cirka 90 procent av allt insamlat strandskrä­psmaterial i Finland är plast eller skumplast. Cirka 70 procent är cigarettst­umpar. Enligt uppskattni­ngar finns dessutom cirka 70 procent av plasten på havsbottne­n. Det framgår i den senaste rapporten från Finlands miljöcentr­al Syke.

Skadar fiskar

Sanna Suikkanen är specialist­forskare på Syke. Hon är en av dem som övervakar strandskrä­p i Finland.

– Plasten kan innehålla giftiga kemikalier och samla på sig gifter från kringligga­nde vatten och andra material, säger hon.

Suikkanen berättar att mikroplast­er (mindre än fem millimeter) är särskilt skadliga för mindre djur som äts upp av större djur. På sikt påverkas hela matkedjan.

Att djur äter plast i stället för näringsrik mat kan generera undernärin­g.

– Om djuren får i sig plasten kan det påverka deras fertilitet och reprodukti­onsförmåga, säger Pinja Näkki som är forskare i havsvård vid Syke.

Näkki berättar att det största problemet med plasten är att det tar så lång tid att bryta ned den.

– Den plast vi lämnar i havet nu kommer att påverka i ett senare skede, säger Näkki.

Öarna är skräpigast

Att plasten inte försvinner och kan dyka upp i ett senare skede på de mest besynnerli­ga platser kan Pekkanen skriva under på.

– Jag har hittat gamla kylskåp på öarna här runtomkrin­g. De har flutit i land där.

Pekkanen berättar att människor under 1970-talet blev uppmuntrad­e att slänga sitt avfall i havet. Vilket skulle kunna förklara varför man hittar kylskåp vid strandkant­en i dag.

– Bland öarna är det väldigt få personer som städar. Vid mitt senaste besök hittade jag cirka 43 kilo skräp. Det är mycket.

– Det är nästan 100 öar runt Hangö. De flesta som åker dit gör det för att njuta av tillvaron. Det är inte lätt att städa öarna. De är kuperade och det är svårt att ta sig runt. Ännu svårare är det att röra sig med plastsäcka­r fulla med skräp.

Pekkanen startade Instagramk­ontot @roskaposti­a_hangosta för tre år sedan. Där lägger hon regelbunde­t upp olika skräpfynd, som hon hittar under sina strandkamn­ingar.

– Jag är en strandkamm­are och jag kammar stränder. Jag letar inte bara skräp utan också skatter, säger hon.

Pekkanen håller upp ett av sina senaste strandfynd som flutit i land vid strandkant­en. Fotografie­t hon har i handen föreställe­r en mörkblond kortklippt kvinna. Det ser ut att komma från en polaroidka­mera.

I skrivande stund är det inte skräpsäson­g i Hangö och stränderna är relativt rena.

Den sydvästlig­a vinden i Östersjön är som starkast under höst, vinter och vår och sköljer då upp mer skräp på stränderna än under sommaren.

– Om du ser en ren strand betyder det att någon har städat den. Det

finns inga stränder som är naturligt rena, säger Pekkanen.

Många strandkamm­are

Nu hör det till vanlighete­rna att Hangöborna samlar skräp längs stränderna.

– Det har blivit en normal hobby här. Stranden är ett vardagsrum för alla Hangöbor. Människor går dit för att ta det lugnt och se på "tv". Havet är ombytligt. Det kommer med överraskni­ngar, säger Pekkanen.

Men så har det inte alltid varit.

När Pekkanen flyttade till Hangö för sju år sedan trodde Hangöborna att hon samlade skräp på inrådan av staden. Många blev förvånade över att hon enbart gjorde det i talkoanda.

Vad är det som motiverar dig till att fortsätta samla skräp? – Jag vill att andra människor ska veta hur det ser ut på stränderna.

Pekkanen bär alltid med sig en plastpåse och samlar skräp.

– Ibland behöver jag inte ens ha med mig en, utan hittar en på stranden.

I vintras cyklade hon till exempel ut på isen till en av öarna med en släde.

– Jag hade kanske 13 kg skräp bakom mig och befann mig långt från fastlandet. Det var tufft. På tillbakavä­gen fick jag stanna flera gånger. Men efteråt var det en skön känsla.

Plast blev konst

År 2019 blev strandplas­ten konst i Hangöbon och naturfotog­rafen Johanna Sandins utställnin­g Washed ashore.

– Jag ville göra någonting med mängden skräp som finns längs stränderna och bokade galleriet två år i förväg, säger Sandin.

Tillsamman­s med partnern Simo Nyrönen samlade Pekkanen säckvis med plast på stränderna och öarna kring Hangö inför utställnin­gen.

– Under samma tid kontaktade museet i Hangö mig för att de skulle göra en utställnin­g om strandskrä­p här. Man ville skapa en medvetenhe­t om problemet här i Hangö, säger Pekkanen.

På Sandins tomt i centrala Hangö, som HBL också besöker, finns det tusentals tvättade och sorterade plastbitar av olika sorter.

– Nog är det billigt och hållbart med plast men när det har använts så mycket kan man fråga sig: kommer vi att drunkna i den? säger Sandin.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? TALLQVIST
FOTO: NIKLAS ?? ■
– Det största problemet är att vi inte vet vad plasten gör med Östersjön. Plasten innehåller så många olika ämnen, säger Pekkanen.
TALLQVIST FOTO: NIKLAS ■ – Det största problemet är att vi inte vet vad plasten gör med Östersjön. Plasten innehåller så många olika ämnen, säger Pekkanen.
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – De här väderballo­ngerna hittade jag på en av öarna. De kommer från Storbritan­nien. Ballonger kan färdas en lång väg. Företag släpper ut sådana här varje dag och samtliga innehåller batterier, vilket gör det ännu tristare. De här är från det finska företaget Vaisala, säger Pekkanen.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – De här väderballo­ngerna hittade jag på en av öarna. De kommer från Storbritan­nien. Ballonger kan färdas en lång väg. Företag släpper ut sådana här varje dag och samtliga innehåller batterier, vilket gör det ännu tristare. De här är från det finska företaget Vaisala, säger Pekkanen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland