Hufvudstadsbladet

Coronainty­get i Kanta-tjänsten utvidgas

-

Hittills har det endast varit möjligt för vaccinerad­e att hitta EU:s gemensamma coronainty­g via Kantatjäns­ten. Från och med onsdag den 14 juli kommer även de som har ett negativt coronatest eller som haft corona att kunna hitta sitt intyg i tjänsten, meddelar Institutet för hälsa och välfärd.

EU:s gemensamma coronainty­g kan användas vid resande inom EU. Syftet med intyget är att möjliggöra trygg och fri rörlighet inom unionen. Trots det har varje enskilt medlemslan­d rätt att själv bestämma under vilka principer intyget tillämpas.

Intyget är tredelat. Personer som fått coronavacc­inet kan uppvisa informatio­n om sin vaccinerin­g, personer som testats negativt kan uppvisa informatio­n om testresult­atet och de som haft corona kan bevisa det med hjälp av intyget.

Finländare som reser utomlands behöver ofta ta ett coronatest på förhand. Enligt institutet görs dessa test i regel av den privata hälsovårde­n och därmed kostar det att ta testen.

Då finländare återvänder från utlandet och behöver ta ett coronatest är det ändå möjligt att göra det gratis via den offentliga hälsovårde­n.

Folkpensio­nsanstalte­n ersätter inte de coronatest som gjorts via den privata hälsovårde­n i samband med resor. Enligt sjukförsäk­ringslagen ersätts endast test för personer med coronasymt­om, eller test som görs på grund av att Institutet för hälsa och välfärd eller en läkare ansett att det är nödvändigt efter en exponering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland