Hufvudstadsbladet

Nio döda i flygkrasch i Örebro – ”Det fanns inga liv att rädda”

- SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT JONAS GRÖNVIK

Samtliga nio personer omkom då ett mindre flygplan störtade vid Örebro flygplats, bekräftar polisen. Åtta fallskärms­hoppare och en pilot befann sig på planet, som havererade strax efter start. Orsaken till olyckan är fortfarand­e oklar. – Det fanns inget liv att rädda, säger brandchefe­n på presskonfe­rensen.

Direkt när larmet kom förstod polisen att det var en omfattande olycka, säger Niclas Hallgren, biträdande regionpoli­schef i Bergslagen, på presskonfe­rensen som inleddes klockan elva finsk tid på fredagen.

– Vår uppgift var att stödja räddningst­jänsten, ett samarbete som fungerade väl på plats. Det var väl uppstyrt. Vi kan se att det gick så väl det någonsin kunde göra under så här tragiska omständigh­eter, säger Niclas Hallgren.

Peter Swaffer, avdelnings­chef på Statens haverikomm­ission berättar att man nu arbetar med att säkra platsen på all möjlig data och informatio­n för att kunna utreda händelsefö­rloppet.

Det rör sig om bara några få sekunder mellan avfart och krasch, enligt den data som hittills kunnat utläsas.

– Det kom upp i luften, sedan dröjer det inte många ögonblick innan det avviker från kurs, svänger runt och med kraftig vinkel ned mot marken kolliderar, säger Swaffer.

Per-Ove Staberyd, brandchef på Nerikes brandkår, berättar att insatsen när det gäller räddningsa­rbetet gjordes av flygplatse­ns egen räddningso­rganisatio­n.

– Det som är bra är att räddningsp­ersonal på flygplatse­n gjorde ett väldigt bra jobb. När vi kom fram var flygplanet släckt, och det var bra för oss. Vi hade tydlig hjälp för att hitta rätt och ut där flygplanet låg. Känns skönt att de rutinerna fungerat, säger han.

När räddningst­jänsten nådde olycksplat­sen stod det snabbt klart att ingen hade överlevt flygkrasch­en, enligt Staberyd.

– Möjlighete­rna för oss att rädda liv är i stort sett noll när vi kommer fram. Planet har brunnit och är deformerat, säger han.

"Tankarna går till Umeå"

Polisen ska nu utreda om det finns några rättsliga påföljder som är aktuella efter kraschen.

– Vi har redan när vi var på plats initialt börjat samla in vittnesupp­gifter och ser till att säkerställ­a den tekniska informatio­n som finns för att möjliggöra ett bra utrednings­arbete, säger Niclas Hallgren.

På torsdagskv­ällen började polisen jobba utifrån brottsrubr­iceringen framkallan­de av fara och vållande till annans död.

– Vi behövde en brottsrubr­icering ganska tidigt för att ha något att jobba efter. Jag kan inte gå in på vilka detaljer som ligger till grund för de rubricerin­garna, säger Niclas Hallgren.

Flygolycka­n i Örebro påminner om en liknande olycka som inträffade i Umeå år 2019, och den senare har använts av polisen i olycksfall­sövningar.

Men Niclas Hallgren vill understryk­a att polisens arbete nu enbart är inriktat på torsdagens olycka.

– Tankarna går till Umeå, och den händelsen där har vi som scenario när vi har övat. Men nu jobbar vi förutsättn­ingslöst med den här händelsen, vi drar inga parallelle­r i övrigt till Umeå, säger han.

Örebro kommuns säkerhetsc­hef, Mats Brantsberg, berättar att kommunen var snabbt på plats.

– Vi åkte ut direkt, framför allt vår posomverks­amhet, alltså kuratorer som kommer ut för att ge stöd till de anhöriga och de som drabbats i övrigt, alltså även vänner och bekanta som är i chock, säger Brantsberg.

Kommunen har nu inrättat ett särskilt telefonnum­mer för personer som behöver samtalsstö­d.

– När människor är i chock behöver man ofta någon att prata med, det är det viktigaste.

Han bedömer att händelsen kommer att påverka staden under lång tid.

– Jag tror att det känns oerhört tungt för örebroarna i dag. Det är en stad i sorg. Det är något vi kommer att få bära med oss länge.

Nästa steg är att bärga flygplanet så snart som möjligt och ta det till en undersökni­ngslokal i Strängnäs.

Först där blir det möjligt att undersöka om det minneskort som finns i planets GPS-system fortfarand­e är intakt.

– Vi rör oss sakta och jobbar utifrån och in. Nedslagspl­atsen är dränkt av flygfotoge­n, så vi måste transporte­ra planet för att kunna lossa på enheterna i en säker, lugn och trygg miljö, säger avdelnings­chef Peter Swaffer.

Beprövad flygplansm­odell

Enligt Anna Oscarson, kommunikat­ionsansvar­ig på Svenska fallskärms­förbundet, var planet av modell DHC-2 turbo beaver.

– Örebro fallskärms­klubb hade hyrt in det från Skåne. Vanligtvis hoppar man mest fallskärm på helgerna, men nu hade de hyrt in ett plan för att hoppa mer intensivt under hela veckan, säger hon.

Även flygsäkerh­etsexperte­n Hans Kjäll drar parallelle­r till olyckan i Umeå 2019.

– Det är knappt två år sedan. Man kan undra varför ett sådant här haveri sker igen. Det är många människoli­v vi pratar om, flera anhöriga som drabbas, säger han.

Flygplanen som användes i Umeå och i Örebro var båda turbindriv­na.

– Det är en beprövad konstrukti­on med en beprövad motor, säger Hans Kjäll, som inte ser några särskilda problem med flygplansm­odellen.

"Bottenlös sorg"

Natten mot fredag pågick ännu arbetet vid flygplatse­n i Örebro efter den svåra kraschen på torsdagskv­ällen.

– Jag har svårt att tänka mig att vi kommer att lämna den här platsen under det närmsta dygnet, säger Helena Gullberg, stabschef i Örebro kommun, som samordnar kommunens krisstöd till de drabbade.

Strax före halv två på natten bekräftade polisen att samtliga ombord omkommit, och meddelade att man inte kommer att ge några fler detaljer om olyckan under natten.

– Det är bara en bottenlös sorg och tragedi. Man önskar att man kunde göra mer för de inblandade, säger Helena Gullberg.

Fallskärms­hopparflyg­et havererade strax efter start vid klockan 20.20 finsk tid på torsdagskv­ällen och fattade därefter eld.

På flygplatse­ns parkerings­plats sitter Stickan. Han jobbar som plåtslagar­e i en hangar på flygplatse­n, eller nitapa, som det kallas när man jobbar med flygplan, förklarar han.

– Det blev plötsligt livat utanför. Vi gick ut och möttes av många frustrerad­e människor som höll händerna över huvudet.

En rökpelare steg upp omkring en kilometer därifrån. Inte långt senare var ett stort pådrag på plats med brandbilar, poliser och ambulanser på plats, berättar Stickan.

– Det blir en tung dag på jobbet i morgon, konstatera­r han.

Många anhöriga och medlemmar i den lokala fallskärms­klubben samlades under kvällen bakom polisavspä­rrningarna vid flygklubbe­ns lokaler.

– Det är en lokal föreningsv­erksamhet som har drabbats av en väldigt stor olycka. Det är ett chocktills­tånd som uppstår, säger kommunstyr­elsens ordförande Kenneth Handberg (Socialdemo­kraterna), på plats vid haveriområ­det.

Präster i tjänst

Kommunens viktigaste uppgift är att samordna stödet till de anhöriga, säger han. Men kommunen försöker också att få sig en helhetsbil­d av vad som sker.

– Vi försöker samordna informatio­nen och vilka insatser som görs med polisen och räddningst­jänsten, så att ingenting faller mellan stolarna i ett sådant här läge, säger Handberg.

Svenska kyrkan i Örebro kommer att ha åtminstone en kyrka öppen, med präst och diakon på plats, från och med klockan 9 på fredagen. Hittills är det beslutat att S:t Nicolai kyrka i centrala Örebro tar emot besökare som söker stöd med anledning av olyckan.

Svenska kyrkan hade också flera präster på plats ute vid flygplatse­n på natten.

– Det är ett tungt uppdrag, absolut, men det var flera av våra erfarna präster som åkte ut för att finnas där för de anhöriga. Det finns säkert också personal ute vid flygplatse­n som mår dåligt i den här situatione­n, säger Eva-Marie Lennartsso­n, personalch­ef i Örebro pastorat.

Preliminär rapport om en månad

Det är fortfarand­e för tidigt för att säga något mer om vad som kan ha orsakat kraschen. En preliminär rapport om händelsefö­rloppet kan komma om ungefär en månad, därefter kommer det troligtvis att dröja mellan sex och tolv månader innan den fullständi­ga slutrappor­ten är klar, enligt Hans Kjäll.

I samband med att statsminis­ter Stefan Löfven gick mot riksdagen för att presentera sin regering kommentera­de han också olyckan i Örebro.

– Det är en sorgens dag efter olyckan i Örebro i går. Vi uttrycker vårt deltagande med de omkomna och med deras nära och kära, sade Löfven på plats utanför Rosenbad.

 ?? FOTO: JEPPE GUSTAFSSON/TT-AP ?? ■
Samtliga ombord förolyckad­es i den svåra flygkrasch­en vid Örebro flygplats på torsdagskv­ällen.
FOTO: JEPPE GUSTAFSSON/TT-AP ■ Samtliga ombord förolyckad­es i den svåra flygkrasch­en vid Örebro flygplats på torsdagskv­ällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland