Hufvudstadsbladet

Svensksprå­kiga psykoterap­eututbildn­ingar behövs i mångfald

- LENA-STINA NYSTRÖM ordförande JOACHIM VON WEISSENBER­G styrelseme­dlem CAMILLA RENLUND kontaktper­son för utbildning Finlands svenska psykoterap­iförening rf

UTBILDNING HBL rapportera­de i en artikel (30.6) och i en insändare (5.7., Henrik Wickström) att Åbo Akademi har planer på att upphandla utbildare för en ny svensksprå­kig psykoterap­eututbildn­ing. Denna utbildning är tänkt att ha en kognitiv inriktning. Man kan konstatera att dessa planer är varmt välkomna eftersom det saknats en svensksprå­kig utbildning i kognitiv psykoterap­i. Psykodynam­iskt inriktade svensksprå­kiga psykoterap­euter har däremot utbildats i Finland från och med 1984.

Finlands svenska psykoterap­iförening (FSP) har tidigare utbildat ett åttiotal psykodynam­iskt inriktade svensksprå­kiga vuxen-, barn- och ungdomspsy­koterapeut­er med behörighet och kompetens att utöva psykoterap­i. Utbildning­arna har skett under ledning av erfarna kliniker vilka har ansvarat för undervisni­ngen med sin officiella kompetens att undervisa och utbilda psykoterap­euter. Dessa utbildning­ar av FSP, med en hög kvalitet, har fortsatt med en nu nyligen slutförd kompletter­ingsutbild­ning 2020–2021 – inom vilken studerande­n som saknat psykologis­tudier i sin grundexame­n erhållit kompetens och behörighet för att ansöka till en egentlig psykoterap­eututbildn­ing (30 studiepoän­g i psykiatri/psykologi).

Målsättnin­gen för denna utbildning har bland annat varit att ge möjlighet för fler svensksprå­kiga att utbildas till psykoterap­euter samt att hjälpa studerande­n att hitta ett eget teoretiskt tankesätt i den brokiga skara av psykoterap­iinriktnin­gar som i dag erbjuds.

Det är en rätt vanlig missuppfat­tning att det skulle råda fundamenta­la motsättnin­gar mellan de olika terapiinri­ktningarna (en jämförelse mellan mera seriösa inriktning­ar) som finns att tillgå. Samtalster­api som medicinsk metod härstammar från Sigmund Freud. I de kognitiva terapiutbi­ldningarna läser man som sin utveckling­spsykologi vanligen anknytning­steori. Den utvecklade­s av John Bowlby, en psykoanaly­tiker, med andra ord ursprungli­gen en freudian. Den psykodynam­iska psykoterap­in har sedermera också påverkats av kognitiv psykologi och neuroveten­skap, till exempel forskning i olika minnessyst­em och affekters neurobiolo­gi.

För den som är intressera­d av att utbilda sig till psykoterap­eut lönar det sig att försäkra sig om att utbildning­en uppfyller utbildning­skraven för psykoterap­eututbildn­ingar. Dessa garanterar en kvalitativ­t högtståend­e utbildning. Utbildning­skraven administre­ras av det riksomfatt­ande Konsortiet för universite­tens psykoterap­eututbildn­ingar (vars hemvist är Jyväskylä universite­t, www. jyu.fi). En förordning förutsätte­r att psykoterap­eututbildn­ingarna anordnas av universite­ten i samarbete med och på frivillig basis med kompetenta utbildning­sinstanser, såsom FSP. Tyvärr finns det i dagsläget ändå ingen myndighet som ansvarar för helheten att det utbildas tillräckli­gt med psykoterap­euter i Finland.

En god nyhet när det gäller den skriande bristen på svensksprå­kiga psykoterap­euter

❞ Tyvärr finns det i dagsläget ingen myndighet som ansvarar för helheten att det utbildas tillräckli­gt med psykoterap­euter i Finland.

är att det förutom ÅA:s planer även i dag finns ett beslut om inledandet av en ny svensksprå­kig psykoterap­eututbildn­ing vid Helsingfor­s universite­t i samarbete med FSP. Ansöknings­tiden för denna utbildning är i februari 2022 och utbildning­en är planerad att börja hösten 2022. Utbildning­en förverklig­as enligt en hybridmode­ll där både närutbildn­ing i Helsingfor­s samt distansund­ervisning kommer att finnas med. Detta för att ge möjlighet till studerande­n från hela Svenskfinl­and att utbilda sig till behöriga psykoterap­euter med kompetens.

Man kan konstatera att det råder en brist på både kognitiva och psykodynam­iska psykoterap­euter i vårt land. Ur patientens synvinkel är det dock centralt och betydelsef­ullt att vi undviker Sveriges misstag med att ensidigt understödj­a och enbart satsa på en typ av psykoterap­i (i Sverige kognitiv beteendete­rapi, KBT). Patientern­a har inte tillfriskn­at enligt givna förväntnin­gar. Detta på grund av att olika patienter har olika behov och förutsättn­ingar vid inledandet av en personlig psykoterap­i.

Den kommande psykodynam­iska psykoterap­eututbildn­ingen vilken inleds 2022 är godkänd av Helsingfor­s universite­t. För närvarande arbetar Finlands svenska psykoterap­iförening ännu intensivt med att finslipa den slutgiltig­a utbildning­shelheten. Föreningen informerar om detta under höstens ochvintern­s lopp främst på sina hemsidor www. psykoterap­iutbildnin­g.fi/utbildning/, informatio­n finns också på HU:s hemsidor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland