Hufvudstadsbladet

Ett arabiskt parti krossade glastaket i Israel

Överraskan­de snabbt har ett arabiskt parti blivit en koalitions­partner i Israels regering. Direkt fick man i samarbetet tackla en känslig fråga: Ska palestinie­r som gifter sig med israeler få israeliskt medborgars­kap?

- ANNIKA WILMS är HBL:s utrikeskrö­nikör i Tel Aviv i Israel.

För bara några månader sedan slogs judiska högerextre­mister och arabiska gäng i städer där befolkning­sgrupperna annars lever sida vid sida. Lyckligtvi­s visade det sig vara en minoritet som deltog i upploppen.

Samtidigt pågick koalitions­förhandlin­gar där det konservati­va islamiska partiet Ra’am blev vågmästare. När Israel bombade Gaza som svar på Hamas raketattac­ker avbröt partiledar­en Mansour Abbas förhandlin­garna och det såg ut som om inget arabiskt parti kommer att sitta i regeringen den här gången heller.

Hittills har de varken varit välkomna eller haft lust att delta, och det är inte svårt att förstå. Palestinie­rna är ett folk som delvis lever i Israel som medborgare och delvis i Västbanken och Gaza som statslösa. Hur kan du delta i en regering som ockuperar och för krig mot ditt folk?

Men det visade sig att Mansour Abbas kan.

Hamas kallade honom opportunis­t och alla arabiska israeler var inte heller glada, också för att Abbas inte är sekulär utan religiös muslim och hans parti bland annat motsatt sig hbtq-rättighete­r. Men hans val att gå med i koalitione­n reflektera­r stora delar av den arabiska väljarkåre­ns syn – att praktiska vardagsrea­liteter blivit viktigare än de palestinsk­a solidarite­tsoch identitets­frågorna.

I Israels arabiska städer och byar pågår en våg av klanvåld, mord och organisera­d kriminalit­et som polisen inte har fått under kontroll. Infrastruk­turen är sämre än i judiska städer, och dessutom hotas många hem av rivning för att de byggts utan tillstånd – i synnerhet beduinsamh­ällena i Negevöknen.

Det här vill Abbas ta itu med. I koalitions­avtalet ökade finansieri­ngen för den arabiska sektorn och några rivningsho­tade samhällen legalisera­des.

Men också den som vill fokusera på ren intressebe­vakning blir förr eller senare ställd inför konflikten och ockupation­en. I det här fallet blev det förr än senare.

Det handlar om att palestinie­r från Västbanken och Gaza som gifter sig med israeler (vanligen arabiska, men också judiska) inte får permanent uppehållst­illstånd och medborgars­kap i Israel. Den temporära lagstiftni­ng som förhindrar familjeåte­rföreninga­rna löpte ut den här veckan.

Lagen stiftades som en säkerhetså­tgärd under den andra intifadan för att förhindra att palestinie­r som fått israeliskt ID skulle begå terroratta­cker, men dagens situation är en annan och den egentliga rädslan åtminstone på högerkante­n är snarare att den arabiska befolkning­en ska växa sig för stor.

Sedan 2003 har lagen förlängts varje år, men eftersom Ra’am och regeringen­s vänsterpar­tier motsatte sig ligger nu en kompromiss på bordet där lagen bara skulle förlängas med ett halvt år. En del palestinie­r skulle få uppehållst­illstånd och en kommitté skulle tillsättas för att utreda alternativ.

Det kommer fler frågor för Abbas att ta ställning till. Ra’am protestera­de inte mot Israels senaste bombning av Hamas ställninga­r i Gaza efter att ballonger startade markbrände­r nära gränsen.

Abbas har inte uteslutit att stanna kvar i en regering som startar en militär operation i Gaza eller Västbanken.

Hans sits är svår, men någon måste ta den. Tiden har kommit att försöka påverka inifrån i stället för att protestera utifrån. Om ett arabiskt parti så snabbt kunde bli en legitim koalitions­partner finns det hopp om att deras medverkan åtminstone ska stärka de arabiska israelerna­s samhällspo­sition och samlevnade­n mellan judar och araber.

Det är viktigt för alla att den här regeringen håller, och inte bara blir ihågkommen som ett misslyckat experiment.

❞ Tiden har kommit att försöka påverka inifrån i stället för att protestera utifrån

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland