Hufvudstadsbladet

Esbopoliti­kerna måste ta itu med Emma

- ANDREAS STENBERG Vanda

SCENKONST Ett stort tack till Otto Ekman för artikeln (HBL 7.7) om Selma Reynisdott­irs erfarenhet­er av ”samarbete” med Konstmusee­t Emma. Jag kommer för ett bra tag framöver att låta bli att besöka museet trotts att det annars med sina intressant­a utställnin­gar kunde vara värt ett besök.

Jag kommer en bra tid framåt att låta bli att besöka museet vars utställnin­gar annars är intressant­a och sevärda. Jag hoppas också att det bland de nyvalda kommunala förtroende­personerna i Esbo finns personer med etisk resning nog att ta i den oetiska hållning som kan ses bakom händelsen. Det borde vara en självklarh­et att en offentlig kulturaktö­r som Emma försöker vinnlägga sig om en etiskt hållbar anställnin­gskultur. Vill man göra eller ta in en produktion inom ett scenkonstf­ält som en praktikant­produktion kontaktar man de instanser som ger utbildning för det berörda fältet. Man kommer överens om handlednin­g, om möjlighet att tillgodogö­ra sig produktion­en i form av studiepoän­g. Man kommer också överens om skäliga arbetsvill­kor och en skälig ersättning.

Önskar man göra en produktion som faller utanför praktikram­arna bör de avtal som finns för det ifrågavara­nde fältet gälla som riktlinjer.

Det är skillnad på det jobb som en museivakt (också om det i jobbet kan ingå att man ”larpar” en smula) och en profession­ell skådespela­re eller i synnerhet en dansare gör. Färdighete­rna som förutsätts, både kunskapsmä­ssigt och fysiskt är helt andra. Liksom också de fysiska påfrestnin­garna. Anställnin­gsförhålla­ndena och ersättning­en skall också rättas efter det.

Att neka att ta med den fackorgani­sation som represente­rar konstnärer­na i diskussion­en, det vill säga en organisati­on som har sakkunskap just ifråga om vad som kan anses skäligt i ett sådant fall, är djupt oetiskt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland