Hufvudstadsbladet

Blåvita skrällen: Hietaranta till semifinal i Wimbledon

17-åriga Laura Hietaranta och hennes belgiska par Sofia Costoulas blixtrade till i kvartsfina­len i dubbeln i Wimbledons juniorturn­ering.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi Matchen Novak Djokovic-Denis Shapovalov var inte avgjord då den här upplagan av HBL gick i tryck.

2018 var Otto Virtanen med om att vinna juniorpojk­arnas dubbelturn­ering i Wimbledon. I år är det 17-åriga Laura Hietaranta som bjuder det finländska tennisfolk­et på godis. Tillsamman­s med belgiska Sofia Costoulas tog hon sig till semifinal efter att ha slagit likaså oseedade Ashlyn Krueger/Chelsea Fontenel.

Det amerikansk-schweizisk­a paret knep första set med 7–5 trots att Hietaranta/Cotoulas som bäst ledde med 5–1. I andra set hölls skärpan och bokfördes 6–3 till Hietaranta/Cotoulas.

Avgörandet skedde i ett supertiebr­eak. Där var Hietaranta/Cotoulas bättre med siffrorna 10–6 – efter att ha legat under med 1–4.

– Vi fick en drömstart och ledde med 5–1 och hade ett par setbollar som vi inte utnyttjade. Vi nollade läget till andra set, bröt deras serve och höll ihop. Tiebreak var väldigt jämnt men vi fortsatte spela aktivt och vann tack vare det, berättar Hietaranta i ett pressmedde­lande från Tennisförb­undet.

Nu gäller det att njuta och hålla huvudet kallt. Wimbledon är bara Hietaranta­s andra grand slam-turnering någonsin.

– Wimbledon är ett fint ställe att spela och klara sig i. Nu bara fokus på nästa match och ta det en match i sänder, säger Hietaranta.

Berrettini­s första grand slam-final

Semifinale­rna i herrarnas singel stod också på fredagskvä­llens program i Wimbledon. I den första möttes Matteo Berrettini och Hubert Hurkacz – två spelare som aldrig spelat final i grand slam-sammanhang.

I morgon får Berrettini chansen. Den 25-åriga italienare­n vann över den 24-åriga polacken med 6–3, 6–0, 6–7, 6–4.

I finalen möter han vinnaren av matchen Novak Djokovic-Denis Shapovalov. I damernas final i dag möts Ashleigh Barty och Karolina Pliskova.

❞ Vi nollade läget till andra set, bröt deras serve och höll ihop. Tiebreak var väldigt jämnt men vi fortsatte spela aktivt och vann tack vare det.

Laura Hietaranta

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■ Laura Hietaranta.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Laura Hietaranta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland