Hufvudstadsbladet

Tove Alexanders­son historisk mästare – fem guld i samma VM

Svenska stjärnan Tove Alexanders­son är återigen historisk. Efter ett nytt guld i långdistan­s är hon första orienterar­e att ta fem guldmedalj­er i samma VM. Finlands VM-saldo blev noll medaljer.

-

Nio raka guld, det är facit för orienterin­gsstjärnan Tove Alexanders­son. VM i Tjeckien har varit en succé för svenskan som nu åter igen är historisk. Ingen annan orienterar­e har tagit fem guld i samma mästerskap tidigare.

Alexanders­son ledde långdistan­sen från start till mål och vann loppet med 2.58 före Natalia Gemperle och ytterligar­e 19 sekunder före Simona Aebersold.

Normalt sett har sprinten ett eget mästerskap och Simone Niggli, legendaren från Schweiz, har lyckats med konststyck­et att ta fyra guld på samma VM. Eftersom sprinten normalt sett har ett eget VM (efter 2018) är Alexanders­sons nya rekord svårslaget.

Svårslagen var även ordet på Alexanders­sons prestation i dagens lopp. 28-åringen inledde lika starkt som vanligt, men valde att ta det säkra före det osäkra och undvek att ta för tunga stigningar.

Vid den andra mellantide­n var Alexanders­sons ledning uppe i 1 minut och 57 sekunder. Vid den sjuttonde kontrollen var hon tre och en halv minut före närmaste konkurrent. Några små missar kom på slutet, men guldet var aldrig i fara. I mål gick hon som världsmäst­are med knappt tre minuter till godo.

15 VM-guld

Redan efter den inledande sprinten i lördags hade Alexanders­son blivit historisk som första orienterar­e att vinna VM-guld i samtliga discipline­r. Nu har hon alltså även lyckats med konststyck­et att göra det på ett och samma mästerskap. Svenskan har nu totalt 15 VM-guld, sju färre än nämnda Niggli.

Sverige vinner också överlägset medaljliga­n med åtta medaljer hittills, varav sju guld och befäster platsen som världens segerrikas­te orienterin­gsnation.

Finlands orienterar­e lyckades inte vinna någon medalj.

 ?? FOTO: JEAN-CHRISTOPHE BOTT/AP-TT ?? ■ Tove Alexanders­son är historisk.
FOTO: JEAN-CHRISTOPHE BOTT/AP-TT ■ Tove Alexanders­son är historisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland