Hufvudstadsbladet

Smakprov på skakande och gripande thriller

- JAN GRANBERG

Kaija Saariaho började skriva sin femte opera Innocence för knappa tio år sedan ungefär samtidigt med Only the Sound Remains. Arbetet tog flera år i anspråk och repetition­erna började i fjol. På grund av pandemin fick operan sitt försenade men bejublade uruppföran­de vid festivalen i Aix-en-Provence först den 3 juli i år. Nu har glödande recensione­r dykt upp i tidningarn­a världen över.

Operan handlar om en bröllopsfe­st där brudgummen är finländare, tolkad av Markus Nykänen (se intervju Hbl 29.6), och bruden rumänsk-fransk. Så småningom visar det sig att de multinatio­nella bröllopsgä­sterna har varit med om en masskjutni­ng, som utspelade sig tio år tidigare på den s.k. Internatio­nella skolan i Helsingfor­s. Storyn är skapt av Sofi Oksanen och omformuler­ad av Saariahos son Aleksi Barrière, som producerat både sångtext och talad dialog på nio olika språk. Alla talar sitt eget språk men kommunicer­ar sinsemella­n på engelska. Den tjeckiska tjänarinna­n på festen, briljant spelad av Magdalena Kožená, avslöjar att hennes dotter hör till dem som dödades på skolan och därmed börjar alla bearbeta den tragedi som de gjort allt för att dölja.

Extatiska engelska och amerikansk­a recensione­r samt Helsingin Sanomat har beskrivit den nya operan som en thriller. Le Monde talar om ett skakande mästerverk, en triumf, en chock. Den skiljer sig radikalt från Saariahos tidigare operor Amour de loin och Only the Sound Remains som är skrivna för få solister och en kammarense­mble. Med sina 13 roller och en åttiomanna orkester påminner Innocence då snarare om operan Adriana Mater (2006). Saariaho säger själv att Innocence inspirerat­s av da Vincis målning Nattvarden och handlar om hur olika personer upplever en traumatisk händelse som de alla varit med om.

Innocence utspelas i fem korta akter, där varje akt blottar någon viktig detalj. Först under de tio sista minuterna blir det klart hur annorlunda deltagarna har upplevt den kollektiva tragedin och hur ansvariga, skyldiga eller oskyldiga de alla är. Oärlighet fungerar inte i längden för den som vill bli kvitt sitt onda samvete. Måste de gamla såren rivas upp för att slutligen läkas?

Var och en får lov att ta hand om sitt eget sorgearbet­e. Och hur går det med förlåtelse­n?

Rollfigure­rna har alla sina egna ledmotiv och Saariahos sätt att pendla mellan dem är oerhört skickligt och storslaget på ett sätt som bara delvis påminner om hennes tidigare musikalisk­a färgpalett men låter också stundtals som en skakande skräckmusi­k. Regissören Simon Stone som några dagar tidigare blev utbuad för sin regi av Tristan och Isolde fick nu enorma applåder.

Den dödade flickans roll görs av Vilma Jää, utbildad vid SibeliusAk­ademins avdelning för folkmusik. Hennes röst förstärkte­s elektronis­kt och enligt kritikerna var hon den som fick de största applåderna. Publiken firade stående även dirigenten Susanna Mälkki, som i denna repertoar rör sig på sin mammas gata, och Kaija Saariaho själv som kom in på scenen i rullstol p.g.a. en höftskada. Sofi Oksanen hade valt att stanna hemma.

Då julimånads operafesti­val här hemma inhiberats, tog man i Frankrike risken att ge föreställn­ingar med över tusen åskådare i publiken. Ett elaborerat system med obligatori­ska billiga eller gratis tester etablerade­s och det lär ha fungerat smidigt. Kommande internatio­nella festivaler i Salzburg, London och Helsingfor­s har givetvis Aix-enProvence under lupp med tanke på sina egna festivaler. Efter uruppföran­det i Aix-en-Provence flyttar föreställn­ingen till Finlands nationalop­era i oktober nästa år och därefter till London, Amsterdam, San Francisco och Metropolit­an. Och ikväll klockan 21.00 strömmas Saariahos Innocence live på festivalen­s sida och ligger sedan enligt uppgift kvar någon månad på Arte Concert som inte kräver något lösenord.

❞ Extatiska engelska och amerikansk­a recensione­r samt Helsingin Sanomat har beskrivit den nya operan som en thriller. Le Monde talar om ett skakande mästerverk, en triumf, en chock.

 ?? FOTO: JEAN-LOUIS FERNANDEZ ?? Hur skall det gå för brudparet Markus Nykänen och Lilian Farahani efter alla dessa trauman?
FOTO: JEAN-LOUIS FERNANDEZ Hur skall det gå för brudparet Markus Nykänen och Lilian Farahani efter alla dessa trauman?
 ?? FOTO: HELI SORJONEN/LEHTIKUVA ?? ■ Kaija Saariaho skrev sin femte opera tillsamman­s med Sofi Oksanen och sonen Aleksi Barrière.
FOTO: HELI SORJONEN/LEHTIKUVA ■ Kaija Saariaho skrev sin femte opera tillsamman­s med Sofi Oksanen och sonen Aleksi Barrière.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland