Hufvudstadsbladet

Hauho musikfests­pels småskaliga koncept har burit frukt i tjugo år

- MATS LILJEROOS

Virtuosi di Kuhmo (Emma Vähälä, Anna-Leena Haikola, Reeta Maalismaa, Terhi Paldanius, violin, Riitta-Liisa Ristiluoma, Olli Kilpiö, altviolin, Tuomas Lehto, Mikko Ivars, cello). Goossens, Räihälä, Gade. Hattula kyrka 8.7.

Tjugoårsju­bilerande Hauho musikfests­pel hör till de mindre evenemang, som på ett smidigt sätt lyckats reagera på och anpassa sig till de förändrade omständigh­eterna. Efter fjolårets strömmade festival har man i år, liksom på många andra håll, satsat på offentliga tillställn­ingar med begränsat publikinta­g och festivalen­s styrka ligger givetvis i det begränsade formatet.

Tre konserter under lika många dagar i hjärtat av det prunkande Egentliga Tavastland är ett småskaligt koncept man tror på och efter onsdagens öppningsko­nsert i Rengo kyrka med unga, rasande skickliga Briosakvar­tetten var det i torsdags dags för Virtuosi di Kuhmos konsert i Hattula kyrka.

Ensemblen har numera ingen koppling till Kuhmofesti­valen och bestod den här gången till lejonparte­n av stämledare från huvudstads­orkestrarn­a – företrädes­vis RSO – samt Kamuskvart­ettens primas Terhi Paldanius. Samspelthe­ten var även påfallande och Emma Vähälä och Anna-Leena Haikola delade med den äran på oktettens konsertmäs­terskap.

Eugene Goossens är kanske mer känd som dirigent än tonsättare, men har en betydande produktion på sitt samvete och Concertino­n från 1928 represente­rade musikantis­kt fräsch neoklassic­ism, som mer än en gång förde tanken till södra sidan av Engelska kanalen.

Stim, svärmar och flockar

Kvällens uruppföran­de, Osmo Tapio Räihäläs Swarm, sysslar som titeln antyder med svärmar av olika slag. Inlednings­vis möter vi fiskstim och musikerna får en uppsjö glissandon att förverklig­a, varefter det är dags för delvis improviser­ade insektsvär­mar som surrar, inar och svärmar, medan den avslutande delen tecknar bilden av småfågelfl­ockar som till synes planlöst rör sig än hit, än dit.

Räihälä förfaller naturligtv­is inte till ren och skär naturalist­isk deskriptio­n utan sätter genomgåend­e den klangliga och dramaturgi­ska visionen i högsätet, inte sällan med nog så fantasiegg­ande resultat. Den verkligt intressant­a frågeställ­ningen är ändå i vilken mån de av tonsättare­n i verkpresen­tationen beskrivna utommusika­liska utgångspun­kterna påverkar lyssnandet. Skulle vi höra samma saker med samma öron om stycket betitlats rätt och slätt ”stråkoktet­t”?

I Danmarks store romantiker­s, Niels W. Gades, stråkoktet­t (1848) fick den förträffli­ga ensemblen visa sig på styva linan inom ramen för ett diametralt väsensskil­t uttryck, vilket man gjorde med geist, precision och allmänt prima humör. Oemotstånd­ligt charmig musik i dito utförande.

Festivalen­s ledare sedan starten 2002, Mikko Ivars och Olli Kilpiö – bägge självfalle­t medlemmar i Kuhmovirtu­oserna – har hittat ett fungerande format för sitt programtän­kande, som på ett lyckat sätt balanserar mellan det välbekanta och det hittills ohörda. Öppningsko­nserten finns till påseende på festivalen­s hemsida från lördag kl. 19 och den här recenserad­e konserten från söndag kl. 19. De egentliga jubileumsk­onserterna går av stapeln 29.8 och 25.9 i Hauho kyrka.

 ?? FOTO: AATU HEIKKONEN INSPIROIVA ?? Ensemblen Virtuosi di Kuhmo uruppförde Osmo Tapio Räihäläs verk Swarm i Hattula kyrka.
■
FOTO: AATU HEIKKONEN INSPIROIVA Ensemblen Virtuosi di Kuhmo uruppförde Osmo Tapio Räihäläs verk Swarm i Hattula kyrka. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland