Hufvudstadsbladet

Pandemin har förändrat resandet

-

Resan till Island har varit min långvariga dröm: att tillbringa en månad på Island för att studera.

Flygplatse­rna i Uleåborg och Helsingfor­s var inte helt tomma när jag flög mellan dessa två städer, men i Köpenhamn såg det helt annorlunda ut: tomt överallt, skyltar som påminde om munskydd och om att hålla säkerhetsa­vstånd. Jag hade tänkt stanna där i ett par timmar, men coronapand­emin ändrade plötsligt mina planer.

Jag var redo att flyga vidare, stod vid rätt gate flera timmar i förväg, alla mina dokument var i ordning. Men sen hände det som jag var rädd för – Icelandair accepterad­e inte mitt coronatest­resultat, det var för gammalt, jag fick inte flyga.

Pandemin har på riktigt ändrat hur allt funkar, både på flygplatse­r och resandet i största allmänhet. Jag reste med små propellerd­rivna plan i stället för stora Boeing 737:or, och alla sittplatse­r var upptagna. När jag var tvungen att övernatta i Köpenhamn och gick till den närmaste matbutiken, var det helt tomt på gatorna, nästan så mörkt att det kändes skrämmande.

Nu är jag äntligen på Island, flera dagar senare än vad jag hade planerat, och måste tillbringa fem dygn på karantänsh­otellet. All mat och dryck levereras till hotellrumm­ets dörr, där Röda Korsets medarbetar­e sköter det praktiska. De har skyddsutru­stning på sig, men får stanna utanför dörren en stund för att snacka med mig.

Det skulle vara fint att skriva om pandemin och andra aktuella saker här i Reykjavik, men jag är i totalt mörker om det. De enda programmen som syns på hotellets tv är lokala idrottseve­nemang och matcher med kommentar på isländska, de enda nyhetsprog­ram är brittiska, från BBC eller Channel 4.

Förhoppnin­gsvis får jag mer informatio­n och kan skriva om livet utanför efter att jag kommit ut ur karantänen om några dagar.

Finländska Eri Lassila studerar svenska vid Uleåborgs universite­t och förverklig­ar sin dröm i sommar – att ensam resa till Island och delta i en språkkurs i isländska. Nu skriver hen en reseblogg om sitt isländska äventyr för HBL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland