Hufvudstadsbladet

Se upp för skrupelfri­a nätverk av bedragare!

- GRUNDLURAD JOURNALIST

BEDRÄGERI Skammens rodnad bränner på mina kinder. Jag har låtit mig grundluras av ett franskt (?) nätverk som utlovar 945 000 euro på vissa villkor. Visst har jag hela tiden insett att ”det är för bra för att vara sant”, men samtidigt har en liten röst inom mig sagt att ”men tänk om det ändå stämmer”. Därför hängde jag med ett tag i några av svängarna av mystiska betalninga­r.

Jag var också rent journalist­isk nyfiken på hur ett sådant här bedrägeri går till och det var den andra orsaken till att jag slog dövörat till för varningssi­gnalerna.

Jag blev kontaktad av en finsk kvinna som sade sig vara döende i cancer. Hon var stormrik, hade inga anhöriga och ville göra världens fattiga en sista tjänst. Hon orkade inte själv organisera någon hjälp så hon bad mig kontakta sin jurist i Frankrike. Själv sade hon sig bo i Portugal och landsprefi­xet i whatsappen var portugisis­kt. Prefixet till juristen var franskt.

Denna Riitta Lahtinen gillade mina idéer om hur pengarna jag skulle få kunde användas och började kalla mig ”rakas” (älskling) och sisko (syster). Hon berättade livligt hur rädd hon var för att dö, vilka smärtor hon hade ... Blev mer sparsam med kontaktern­a när jag väl hade kontaktat juristen, Jean-Paul, samtidigt som också hennes finska blev sämre. Jean-Paul ville kommunicer­a på finska, men jag tröttnade på Googleöver­sättningar­na och vi gick över till engelska.

Jag fick ett gåvobrev via Whatsapp. På förfärlig finska med helt tokiga syftningar. Jag bad Riitta om foto av hennes ID, och ID-numret stämde inte alls med det ID som angavs i gåvobrevet. Jean-Paul gav en luddig förklaring till att ID-numret var fel. Han ville inte tala i telefon, men Whatsapp gick bra. Sedan dök det upp en bankman vid den franska postbanken, Banque Postal, som krävde pengar till Europeiska centralban­ken, EU, den franska staten, den franska banken och så vidare.

Nu vill jag höja ett varningens finger. Använd Google flitigt för att kolla logotyper, identitete­r med mera. Det handlar här om stulna identitete­r.

Kolla telefonpre­fixen så vet du vilket land det hela kommer ifrån. Kolla de telefonnum­mer som används. Alltför sent märkte jag att både juristen och bankmannen kommunicer­ade från samma telefon. Troligen var de en och samma person med två olika roller. Anmäl genast till polisen. Bedrägerie­ts omfattning är

De blir personlige­n stötta och sårade om man säger att man inte litar på dem. De ger aldrig upp.

nödvändig att dokumenter­a.

Acceptera aldrig att ta emot och vidarebefo­rdra pengar från "kusinen i Finland” för att banken inte förmedlar pengarna direkt. Alla penningmot­tagare är privatpers­oner i många olika länder och de är offer för samma bedrägeri. I meddelande­fältet skrivs hemhjälp på olika språk och redan det borde väcka misstankar.

Det handlar om ett oerhört skrupelfri­tt nätverk av bedragare. De hänvisar till Bibelcitat och försöker övertyga med religiösa argument. De blir personlige­n stötta och sårade om man säger att man inte litar på dem. De ger aldrig upp.

Jag skäms för att jag lät det hela gå så här långt. Därför täcks jag inte uppträda under eget namn. Även om polisen sa att det här kan drabba vem som helst och att dylika bedrägerie­r blir allt vanligare. Människor tar till och med banklån för att kunna tillfredss­tälla bedragarna i tron att stora pengar väntar. Nu har jag bombardera­t polisen med material som underlag för utredninge­n.

Undantagsv­is tillåts signatur. Red.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland