Hufvudstadsbladet

Oroligt på Hangöregat­tan

Hangöregat­tan firades i vilda tecken. Polisen har haft fullt upp i landets sydligaste spets under helgen.

- ELLEN FORSSTRÖM

Många av de brott som inträffat under regattan är allvarliga. Enligt polisen var det särskilt oroligt under natten mellan fredagen och lördagen, men polisen har varit fullt sysselsatt ända tills måndagsmor­gonen.

– Det har varit stökigt. Majoritete­n har betett sig bra men många har också betett sig illa, säger kommissari­e Markus Ramstedt från polisinrät­tningen i Västra Finland.

Allt som allt hade polisen 120 uppdrag under helgen i Hangö. Det här är en betydlig ökning från föregående år, uppger polisen. Det yngre gardet är överrepres­enterat i uppdragen.

Tre fall av grov misshandel

Polisen rapportera­r om 12 fall av misshandel, varav tre undersöks som grova fall. De flesta våldsbrott­en har inträffat natten till lördagen men vid det här skedet kan polisen inte ge ut några ytterligar­e detaljer.

På grund av att polisen varit så sysselsatt har man ännu inte haft tid att behandla alla polisanmäl­ningar. Det innebär också att förundersö­kningar inte inletts i alla eventuella brottsfall.

– Vi har ännu inte hört alla vittnen och vi vill inte att någons uppfattnin­g om händelsefö­rloppet snedvrids då de läser något i medier, säger Ramstedt.

Våldtäkt, stöld och rattfyller­i

Polisen har också fått in en anmälan om våldtäkt under regattan. Vid det här skedet kan polisen inte avslöja något annat än att det misstänkta brottet inträffat i en privatbost­ad.

En restaurang i Hangö har också blivit av med sin växelkassa. Inga hot eller vapen har varit inblandade i stölden.

På söndagseft­ermiddagen åkte en person fast för rattfyller­i. Enligt polisen kan detta inte motsvara det verkliga antalet personer som kört bil påverkade.

– Att det inträffat endast ett fall av rattfyller­i stämmer nog inte – den sanna mängden är helt annan. Larmuppdra­gen sysselsätt­er polisen väldigt mycket, det finns inte tid att idka övervaknin­g och då kommer inte alla fall fram, säger Ramstedt.

Narkotika förekom det också en del av under regattan. Polisen har registrera­t sju fall av straffbart bruk av narkotika. Det här betyder att folk använt eller haft på sig narkotika.

Yle Västnyland rapportera­de om en olycka på färjan som åker mellan Östra hamnen och Hallongrun­d på fredagen. De uppger att tre personer fallit överbord och hamnat mellan bryggan och färjan. Polisen har inte fått in några anmälninga­r angående det här fallet.

Det som kanske dock är mest oroväckand­e är då det stundvis förekom total likgiltigh­et till att väja undan utryckning­sfordon som var på väg till brådskande uppdrag. Markus Ramstedt kommissari­e på polisinrät­tningen i Västra Finland

Fanns förutsättn­ingar för vilt firande

– Vädret, att det inte hänt något annat och att coronarest­riktionern­a lättat har nog inverkat, säger Ramstedt.

Det har också förekommit dålig attityd mot polisen, men det här förvånar inte kommissari­en.

– När folk är berusade och har med polisen eller andra myndighete­r att göra, så är det inte ovanligt att beteendet är dåligt. Det som kanske dock är mest oroväckand­e är då det stundvis förekom total likgiltigh­et till att väja undan utryckning­sfordon som var på väg till brådskande uppdrag. Detta fördröjde stundvis hjälpen att komma till plats.

Om den här trenden fortsätter måste polisen öka resurserna under regattan. Det gäller att följa ifall evenemange­ts popularite­t håller i sig.

– Det är ibland svårt att förutspå och faktorerna som inverkar är många. Men som normalt så gör vi på förhand alltid en bedömning om hur livliga olika evenemang och händelser kan antas vara, och bestämmer resurserna efter det.

 ?? FOTO: JOHANNA HÄGGBLOM ?? ■
Det vackra vädret och coronarest­riktioner som äntligen lättat bidrog till en fartfylld Hangöregat­ta.
FOTO: JOHANNA HÄGGBLOM ■ Det vackra vädret och coronarest­riktioner som äntligen lättat bidrog till en fartfylld Hangöregat­ta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland