Hufvudstadsbladet

Helsinki Cup

När EM har tagit slut blir det Helsinki Cups tur att bjuda på fotbollsun­derhållnin­g. Juniorerna orkar springa i värmen så länge de får dricka tillräckli­gt och pausa mellan matcherna.

-

Det hörs jubel från publiken på Olympiasta­dion i Helsingfor­s när det egna laget gör mål. 20 000 fotbollssp­elare, fler än befolkning­en i exempelvis Lovisa, kämpar om finalplats­erna i Helsinki Cup som körde i gång på måndagen. IF Sibbo–Vargarnas gulklädda lag för pojkar födda 2012 spelar den här gången mot lag som är ett år äldre.

Helsinki Cup inleddes på måndag morgon med stämningen på topp. Turneringe­n hör till de största i Europa – sammanlagt 1 372 lag kämpar om medaljerna. 250 lag är flicklag, resten pojklag.

Sibbo-Vargarnas lag för pojkar födda 2012 njuter av att få delta i en så stor turnering och möta nya motståndar­e. Laget spelar i år med i gruppen för ett år äldre spelare för att få spela åtta mot åtta, i stället för fyra mot fyra.

Hittills har vargarna vunnit en match och förlorat en, och det är nöjda spelare som stiger av planen efter en 2–0 vinst mot Pakkalan Palloseura, PPS.

– Matchen gick jättebra, jag gjorde två snygga räddningar, säger målvakten Alex Lonka, 9 år gammal.

Kvällen innan var spelarna uppe sent för att se på EM-finalen, vilket gör dem lite trötta. Det var rätt lag som vann, slår de alla fast.

Det är tungt i värmen, men de dricker mycket och sprutar vatten på varandra mellan varven, det går ändå bra att spela.

Som strategi för turneringe­n har Sibbo-Vargarna att passa mycket och kämpa hårt.

– Det är också viktigt att fundera innan man passar bollen, säger Ossi Paananen, 9, som spelar på mittfältet.

Han tyckte bäst om att följa Finland under EM-turneringe­n. Favoritspe­laren och förebilden är Joel Pohjanpalo.

Att spela med fler spelare än vanligt på planen har gått bra.

– Att spela åtta mot åtta i stället för fyra mot fyra var bara roligt, säger Lucas Chaguy, 9.

Juniorerna måste få utmanas

Lagets tränare Mikael Jernmark säger att årets turnering fungerar som övning inför nästa år. Ibland ger han råd från plankanten, men mest får de själva fundera på hur de ska passa.

– Det är viktigt för dem att få hitta lösningarn­a själva under spelet. Då får de själva lära sig hur man spelar, och det är roligt att se när de lyckas på egen hand, säger Jernmark.

EM-slutspelet har inspirerat

Dylan Rowe och Frank Sundqvist, som spelar i Esbolaget Leppävaara­n Pallo LePa, tycker det är roligt att själva få spela i en turnering efter att ha sett på EM-matcherna.

Sundqvist, som är målvakt, har kunnat studera hur hans favoritspe­lare Manuel Neuer, Tysklands målvakt, gör när han räddar straffspar­kar.

– Jag lyckas bättre om jag kastar mig till höger om det är en straff, men man ska kolla på foten, då kan man se ganska lätt hur motståndar­en tänker skjuta.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland