Hufvudstadsbladet

Inget snack om saken. Italien var bäst. I fyra veckor ... och det räckte.

Jonas von Wendt kommentera­r EM-finalen i fotboll mellan Italien och England,

- JONAS VON WENDT Reporter jonas.wendt@hbl.fi

Den engelska förbundska­ptenen Gareth Southgate tänkte rätt men det blev så oerhört fel ändå. Jadon Sancho och Marcus Rashford byttes in med minuterna kvar att spela. För att slå straffar. Båda missade och Englands förbannels­e håller i sig.

Italien var rejält i gungning före paus. England gjorde en mer eller mindre perfekt första halvlek och höll med ruskig precision italienarn­a borta från de farligaste ytorna på planen.

Då Kieran Trippiers precisa inlägg fann Luke Shaws vänsterfot och Manchester United-backen dundrade in 1–0 i den andra minuten var det nog många på Wembley som på allvar började drömma om att fotbollen är på väg hem till det imaginära fotbollshe­m kungadömet utropat sig till.

Drygt 120 minuter senare hade drömmen blivit ännu en mardröm i den smått tragikomis­ka historien om engelsk landslagsf­otboll.

England är inte ett vinnande landslag och har inte varit det på 55 år. Att ett lag med det miserabla straffacit­et är så passivt i en förlängnin­g är svårt att förstå. Men har en förbundska­pten efter en perfekt genomförd första halvlek matat bromsmedic­in åt spelarna i paus är det svårt att vinna tillbaka initiative­t. Italien är ett så bra och slugt lag att de inte behöver särskilt mycket för att hitta tillbaka i en match där de var tämligen vilse i 45 minuter.

Att gå in i andra halvlek och köra över England inför ett kokande Wembley är imponerand­e. Stämningen sjönk ju längre matchen led och till och med de överförfri­skade ladsen, bilderna från London under dagens lopp var hemska, började inse att detta är på väg att gå på tok igen.

Varför ett lag som har så bra koll på läget i en halvlek blir så passivt i andra halvlek är en evig fråga. Italien har gjort sig skyldig till samma sak många gånger. Varför ge över initiative­t och tappa bort allt vad proaktivit­et heter?

Fotboll på den här nivån handlar mycket om att våga. England vågade i 45 minuter. Italien i 120 minuter plus straffar.

Att den så elegante Leonardo Bonucci fick göra 1–1 passade på något sätt in i bilden, Bonucci var som vanligt felfri och så kolugn ute på planen. Straffen satte han också. Allt annat hade varit överraskan­de.

Den engelska tränaren Gareth Southgate har, med all rätt, prisats för sitt taktiska sinne och sitt öga för att göra rätt byten under matcherna fram till finalen. Men väl där blev det lite fel då han med någon minut kvar bytte ut Kyle

Walker och Jordan Henderson för att få in Marcus Rashford och Jadon Sancho som straffskyt­tar. Detta i ett läge där Italien hade en frispark från farligt läge.

Duon rörde knappt bollen innan det var dags att skjuta straff. Rashford prickade stolpen medan Sancho slog en dålig straff som Gianluigi Donnarumma enkelt kunde rädda och då Southgate sedan valde att sätta ynglingen Bukayo Saka att skjuta en helt avgörande straff efter att självaste Jorginho missat en för Italien fanns alla ingrediens­er till en katastrof. Det gick som det brukar för England i straffspar­kstävlinga­r. Där har någon mästerlig psykolog något att ta tag i.

Southgates fingertopp­skänsla har tagit England långt men nu blev det helt fel. Nästa chans i Qatar om 18 månader men den forne mittbacken vet att detta nog var alla tiders chans.

Grisarna på sociala medier vaknade givetvis till liv snabbt efter straffavgö­randet och spred den sedvanliga hatretorik­en med rasism som den ständiga undertonen. Världen utan sociala medier skulle vara en betydligt bättre plats.

Italien är värdiga mästare och det lag som imponerade mest genom hela turneringe­n. Segersvite­n blir bara längre och det finns inte mycket som talar för att Italien plötsligt skulle bli sämre. Roberto Mancini lär bli helgonförk­larad i hemlandet.

Domaren Björn Kuipers hör till de allra bästa i sitt yrke. Kuipers har den där medfödda, självklara pondusen som folk som vet att de är bra på vad de gör ofta har. Kuipers var klockren i finalen, friade hellre än att fälla och styrde matchen med säker hand i 120 minuter.

Stora landslag ser möjlighete­rna i stället för riskerna. Att Italien så fullständi­gt tog över efter paus är så oerhört imponerand­e. Inget snack om saken. Italien var bäst. I fyra veckor. Och i 75 minuter plus straffar mot England. Det räckte.

?? FOTO: ETTORE FERRARI/LEHTIKUVA ??
 ??  ?? ■ Italien firar guldet efter stor dramatik på Wembley.
■ Italien firar guldet efter stor dramatik på Wembley.
 ?? FOTO: FRANK AUGSTEIN/LEHTIKUVA-AFP