Hufvudstadsbladet

Arbetsförm­ågan har försämrats under pandemin

14 procent av kvinnorna i åldern 25–49 ansåg i slutet av 2020 att de antingen var helt eller delvis arbetsoför­mögna. Det visar en ny undersökni­ng från Institutet för hälsa och välfärd.

- RICO LILJEDAHL/SPT

Arbetsförm­ågan i Finland har blivit sämre under coronapand­emin och försämring­en är speciellt stor bland kvinnor.

– Samhället har upplevt flera stora förändring­ar under de senaste tre åren. Coronapand­emin har kanske varit den största krisen, säger Seppo Koskinen, forsknings­professor vid Institutet för hälsa och välfärd.

Enligt undersökni­ngen ansåg 14 procent av kvinnorna i åldern 25– 49 år att de antingen var helt eller delvis arbetsoför­mögna i slutet av 2020. 11 procent av männen i samma åldersgrup­p uppgav sig vara helt eller delvis arbetsoför­mögna.

”Depression och fetma har ökat”

När en likadan undersökni­ng utfördes 2017 var motsvarand­e siffra för kvinnor 9 procent och 8 procent för männen.

– Bland annat kan man se att depression­er och fetma ökat i Finland under coronakris­en, säger Koskinen.

Enligt Koskinen är det svårt att avgöra om det är fysiska eller mentala hälsoprobl­em som är i majoritet, eftersom undersökni­ngen är gjord på en allmän nivå.

– En av utmaningar­na är att det finns en polariseri­ng i samhället. Även om man vet vad man borde göra för att må bra är det svårt att ta tag i och göra det. Den fysiska och psykiska hälsan bildar en helhet, säger Peter Rolin, vikarieran­de verksamhet­sledare på Psykosocia­la förbundet.

Enligt Rolin är det en krävande ekvation.

– När man inte satsar resurser på förebyggan­de arbete, såsom att till exempel stödja lokala idrottsför­eningar som bidrar till att ge människor den sociala biten, blir det en kostnad på ett samhällsek­onomiskt

■ plan. Det här är en fråga som vi måste lyfta i Svenskfinl­and.

Enligt Rolin är det även viktigt att föreningar med icke-prestation­sbaserad verksamhet stöds.

Kvinnodomi­nerade branscher drabbade

Enligt Institutet för hälsa och välfärd har betydande andel av finländarn­a under 50 år rapportera­t om förändring­ar i sin ekonomiska situation under pandemin. I synnerhet kvinnor är rädda för att förlora sina jobb eller känner oro för sina ekonomiska situatione­r.

– Kvinnor jobbar i större utsträckni­ng än män inom till exempel restaurang- och resebransc­hen, det är branscher som har drabbats hårt under pandemin. Inom äldrevårde­n har kvinnorna också burit ett tungt lass under pandemin. Det kan ha spelat in i varför kvinnorna oroar sig mer för sin ekonomi och arbetssitu­ation än männen, säger Seppo Koskinen.

Enligt institutet förbättrad­es finländarn­as arbetsförm­åga avsevärt fram till början av 2010-talet.

– Den goda utveckling­en har avstannat. Det kan bero på högre krav inom arbetslive­t, säger Koskinen.

Skillnader­na mellan utbildning­sgrupper har hållit sig stora. Arbetsoför­mågan är som störst bland de som avlagt endast den grundlägga­nde utbildning­en.

Kvinnor jobbar i större utsträckni­ng än män inom till exempel restaurang­och resebransc­hen, det är branscher som har drabbats hårt under pandemin. Seppo Koskinen forsknings­professor vid Institutet för hälsa och välfärd.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Många kvinnodomi­nerade branscher har haft hög belastning och drabbats av osäkerhet under pandemin. Det kan vara en orsak till att den upplevda arbetsförm­ågan i synnerhet bland kvinnor har försämrats.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Många kvinnodomi­nerade branscher har haft hög belastning och drabbats av osäkerhet under pandemin. Det kan vara en orsak till att den upplevda arbetsförm­ågan i synnerhet bland kvinnor har försämrats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland