Hufvudstadsbladet

Burförbud inom EU kan påverka Finlands grisar och värphöns

Burar är bland de grymmaste redskapen inom djurhållni­ngen, anser Maria Lindqvist vid Djurskydde­t Finland. Jonas Laxåback vid Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund betonar att ett eventuellt burförbud kräver en tillräckli­gt lång övergångsp­eriod.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Europeiska kommission­en vill avveckla användning­en av burar för lantbruksd­jur. I bakgrunden ligger ett medborgari­nitiativ, End the cage age, som samlade 1,4 miljoner underskrif­ter i EU varav nästan 40 000 i Finland.

”Burar som förhindrar djurens möjlighete­r att röra sig och bete sig normalt hör till de mest grymma redskap som människor har skapat för att maximera den ekonomiska vinsten på djurens bekostnad”, skriver Maria Lindqvist, tf verksamhet­sledare vid Djurskydde­t Finland, till SPT.

I Finland hålls drygt hälften av produktion­sdjuren i burar, enligt en jämförelse som har gjorts av Compassion in World Farming, organisati­onen som koordinera­de medborgari­nitiativet. I Sverige handlar det om färre än tio procent av djuren.

”Suggor kan tillbringa nästan halva året i burar där det endast är möjligt att stå eller ligga.”

Fixeringsb­urar används för att förhindra att en sugga klämmer ihjäl smågrisar som diar. Sverige har förbjudit burarna.

Enligt Lindqvist hålls tiotusenta­ls suggor i fixeringsb­urar i Finland varje år. Största delen av värphönsen, omkring 2 miljoner, hålls också i burar, medan omkring 100 000 nötkreatur hålls i trånga bås största delen av året.

”Det finns metoder som möjliggör produktion samtidigt som djuren får röra på sig.”

Därtill föds det upp omkring 4 miljoner pälsdjur i burar i Finland, men de har inte inkluderat­s i medborgari­nitiativet eller kommission­ens planer.

Splittrade regler

Europaparl­amentarike­rn Sirpa Pietikäine­n (Saml/EPP) stödjer kampanjen mot burarna och säger att var och en kan föreställa sig hur grymt det är med en bur där det inte ens går att vända sig.

– De djur som vi sätter på tallriken måste behandlas på ett sådant sätt att vi klarar av att se dem i ögonen, säger Pietikäine­n.

Medborgari­nitiativet började med kritik mot kaninuppfö­dning i Frankrike, säger Pietikäine­n. Hon tror att det inte är ett så stort problem för Finland att slopa burar jämfört med södra och centrala Europa.

– Efter fem år av kampanjer är det en väldigt stor och positiv nyhet att kommission­en har lovat lägga fram ett lagförslag.

Burförbude­t är ändå bara en del av helheten, enligt Pietikäine­n som bland annat är med i parlamente­ts utskott för djurskydd under transport. Enligt Pietikäine­n gav Lissabonfö­rdraget EU befogenhet­er att ingripa i djurskydds­frågor då djuren definierad­es som ”kännande varelser”. Cirkusdjur, husdjur, jakthundar, djurtransp­orter – alla har ändå separata bestämmels­er på EU-nivå.

– Problemet är att det inte finns någon enhetlig djurskydds­lagstiftni­ng inom EU. Jag har jobbat för en sådan i tio år.

Beroende på övergångsp­eriod

Det finns fortfarand­e många öppna frågor som ska utredas och kommission­en uppskattar att själva lagförslag­et kan läggas fram år 2023. Sedan ska frågan behandlas av såväl Europaparl­amentet som medlemslän­derna.

Kommission­en har satt som mål att lagen ska träda i kraft år 2027, men Susanna Ahlström, specialsak­kunnig vid Jord- och skogsbruks­ministerie­t, tror att det kan räcka betydligt längre än så. Enligt Ahlström är det svårt att förutse hur kommission­ens förslag kommer att se ut.

– En central fråga med tanke på Finlands ståndpunkt är hur lång övergångsp­erioden blir, säger Ahlström.

För tio år sedan var till exempel hönsproduc­enterna tvungna att investera i nya inredda burar då övergångsp­erioden gick ut för nya burkrav i Finland.

Användning­en av burar har ändå börjat minska i Finland. Till exempel har Lidl slutat sälja ägg från burhöns, medan Kesko och S-gruppen har meddelat att försäljnin­gen upphör år 2026.

– Den tidsgränse­n kommer emot tidigare än EU-bestämmels­erna. Men alla ägg säljs förstås inte direkt till konsumente­rna i matbutiker­na, säger Ahlström.

Ur ett ekonomiskt perspektiv kan ett burförbud innebära en stor förändring för svinproduc­enterna som investerat i burar för grisningen. Samtidigt visar undersökni­ngar

att det finns många goda sidor med fri grisning.

– Till exempel diar suggorna bättre och grisarna växer snabbare. Men det överlever i medeltal en kulting färre per kull.

Risk för ersättande import

Jonas Laxåback, verksamhet­sledare för Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund (SLC), säger att det viktigaste är att göra grundlig analys av konsekvens­erna för ekonomin och produktion­en.

– Om bestämmels­erna inte gäller importen så finns det en risk för att varorna importeras från länder där bestämmels­erna är mindre strikta, säger Laxåback.

Samtidigt säger han att konsumente­rna vill ha högre krav på djurskydd. Bland annat håller burarna för diande suggor redan på att fasas ut i Finland.

Inom äggprodukt­ionen har golvproduk­tion och ekologisk produktion blivit allt vanligare, medan utehöns är ganska marginellt. Den vanligaste produktion­sformen är ändå burhöns och på grund av strängare bestämmels­er övergick många äggproduce­nter till inredda burar år 2013.

– Förhoppnin­gen är att EU-direktivet ska ha en så lång övergångsp­eriod att investerin­garna hinner bli återbetald­a innan följande investerin­g ska göras.

De djur som vi sätter på tallriken måste behandlas på ett sådant sätt att vi klarar av att se dem i ögonen.

Sirpa Pietikäine­n (Saml/EPP) Europaparl­amentarike­r

 ?? FOTO: BORKO MANIGODA/PIXABAY ?? Europeiska kommission­en vill göra ett medborgari­nitiativ om burförbud till lag.
■
FOTO: BORKO MANIGODA/PIXABAY Europeiska kommission­en vill göra ett medborgari­nitiativ om burförbud till lag. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland