Hufvudstadsbladet

Ny reseplaner­are lanseras i Helsingfor­s

HSL, Whim, Google Maps, Moovits ... Nu lanseras ännu en reseplaner­are i Helsingfor­s: Citymapper. Men vilken ska man välja och vad gör apparna egentligen? HBL hjälper dig på traven.

- Vad tänker ni om framtiden? SANDRA BROBORN

Applikatio­nen Citymapper lanseras i Helsingfor­s, samtidigt som i en rad andra städer i Norden och Baltikum.

Syftet med appen är framför allt att tillgängli­ggöra staden för pendlaren – eller globetrott­ern – utan bil.

– Vi fokuserar enbart på kollektivt­rafik. Den behöver vara tillräckli­gt utvecklad och lätt att ta sig runt med, säger Gilbert Wedam, designchef på Citymapper i London.

Han kallar det inte ett politiskt val men säger att det definitivt finns en hållbarhet­stanke bakom.

– Vi vill förändra bilden av att kollektivt­rafiken är tråkig och ett negativt rum. Vi vill vara lite konstiga och frigöra härlig energi, säger Wedam.

Han nämner till exempel att det finns en humörknapp där man som cyklist kan välja en rutt till arbetet som är enligt egen preferens: tyst, snabb eller standard.

– Det som skiljer oss från andra appar är att vi inte bara talar om hur du ska ta dig från A till B, utan vi guidar dig på resan. Vi var till exempel först på marknaden med att introducer­a guidning i realtid, säger Wedam.

Appen skickar till exempel ut en påminnelse om trafikstör­ningar på pendlarrut­ten.

Detaljen ”Go” ger instruktio­ner auditivt om åt vilket håll man ska svänga eller när bussen kommer till hållplatse­n.

– Den besparar resenären att tänka steg för steg, så att hen kan göra annat, som att lyssna på en podcast eller läsa en bok, säger Wedam.

”Taxichauff­ör”

En grönfärgad ikon kallad ”greenie”, som ser olika ut beroende på i vilken stad du befinner dig, ska vara lite som den där taxichauff­ören som kan alla sina gator utan och innan.

I nuläget är det bara i London som man kan betala via appen med det så kallade Citymapper-passet, men det finns planer på att integrera det också i Helsingfor­s i framtiden. Gilbert Wedam kan dock inte uttala sig om när det skulle bli.

Intäkter får företaget framför allt genom företagssa­marbeten.

– Vi bygger verktyg för andra företag så att de kan implemente­ra dem i sina egna appar: till exempel scooter-appar och restaurang­appar.

En annan affärsmode­ll är att erbjuda användarna att bli klubbmedle­mmar genom en månatlig prenumerat­ion. Då får man tillgång till detaljer som att kunna se sin slutdestin­ation innan man åker dit och designa sin egen ikon.

HRT toppapp 2019

Men Citymapper har konkurrens. Med cirka 650 000–700 000 unika användare varje månad är Helsingfor­sregionens trafik-app den mest använda. År 2019 var det den mest nedladdade appen i Finland, förutom spel.

– Jag tänker att de siffrorna är väldigt höga eftersom vi talar om Finland, södra Finland dessutom. De flesta användarna bor i Helsingfor­s. Sedan vi lanserade appen i juni 2018 har vi haft 2,5 miljoner nedladdnin­gar, säger Timo Kiiveri på Helsingfor­sregionens trafik HRT.

Att det kommer nya reseoptime­rande appar som till exempel Citymapper oroar inte.

– Det är bra att det finns konkurrens eftersom användarna då har andra alternativ, säger Kiiveri.

Majoritete­n av appens användare reser inom zon A och B, vilket inbegriper Helsingfor­s stadskärna med omnejd.

– När den här coronatide­n ser lite bättre ut tror jag att människor hittar tillbaka till kollektivt­rafiken.

HSL-appen utgör lite över 50 procent av HRT:s försäljnin­gsintäkter. Det är lite mer än 100 miljoner euro per år. Vi hoppas att det skulle vara ännu högre. Exempelvis 60-70 procent.

– Vi förbättrar appen hela tiden och vi hoppas att ännu fler människor använder appen, säger Kiiveri.

Jarkko Jaakkola, områdesche­f på Whim och ansvarig för Norden och Baltikum, är också positiv till andra företags inträde på marknaden.

– Det skapar mer efterfråga­n och visar på att sådana här tjänster behövs. Men vi är i särklass det företag som har kommit längst eftersom du kan köpa alla våra tjänster direkt i appen. Till exempel kan man se prisförsla­g på en buss eller taxiresa innan man genomför köpet.

I veckan lanserades samarbetet med hyrbilsför­etaget 24 Rent.

– Vi har sett att traditione­lla biluthyrar­e ofta ligger långt från där du bor. Nu kan vi erbjuda den här servicen. Tidigare biluthyrar­e har hyrt ut per dygn. Men med det här kan du hyra en bil för två timmar och åka till Ikea.

Jaakkola berättar att bilarna är placerade runtom Helsingfor­s och att de fungerar på samma sätt som stadens cyklar, så att man lämnar dem på specifika platser.

Enligt Jaakkola är majoritete­n av kunderna män. En kundunders­ökning de gjorde i början på år 2019 visar att man också har många användare i 70-års ålder.

– Vi blev jätteglada över att se att så många äldre använder appen – för det visar att den är lätthanter­lig.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Jennifer Valdes, samt Viivi och Vera Maunula använder sig alla av Google Maps när de planerar sina resor.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Jennifer Valdes, samt Viivi och Vera Maunula använder sig alla av Google Maps när de planerar sina resor. ■
 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Du ska kunna ta upp appen i
■ vilken stad som helst och vara redo att utforska, säger Gilbert Wedam, designchef på Citymapper i London.
FOTO: PRIVAT – Du ska kunna ta upp appen i ■ vilken stad som helst och vara redo att utforska, säger Gilbert Wedam, designchef på Citymapper i London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland