Hufvudstadsbladet

Vaccin mot pandeminat­ionalism efterfråga­s på Finlandsar­enan

Plötsligt var de öppna gränserna stängda – och knappt någon kritiserad­e det. – Vi har varit bra på att stävja viruset, men mindre bra på att se till att grundlägga­nde friheter respektera­s, säger statsvetar­en Kimmo Grönlund.

- LINN SVANBERG

Plötsligt var nationalst­aterna där igen. Strunt i att italienare dör, så länge vi i Finland har våra skyddsmask­er. Mika Salminen hälsosäker­hetsdirekt­ör vid Institutet för välfärd och hälsa

När pandemin var ett faktum var de flesta rädda, oroliga och ville att experterna skulle säga hur vi ska hålla oss trygga då vi stod inför ett nytt, okänt virus.

– Det var intressant att så många medborgare i pandemins början ville ha svar av statsminis­ter Sanna Marin på hur vi ska bete oss, åtminstone så framstod det i medierna, säger Anu Koivunen, medieforsk­are vid Tammerfors universite­t.

– Pandemin rubbade vår känsla av grundtrygg­het, säger Mika Salminen, virolog och hälsosäker­hetsdirekt­ör vid Institutet för välfärd och hälsa.

På tisdagen deltog de i en paneldebat­t om pandemins effekter på demokratin och politiken ordnad av Åbo Akademi vid Finlandsar­enan.

Även om Sverige och Finland har långa traditione­r av nordiskt samarbete valde länderna olika strategier för virushante­ringen. Anu Koivunen lyfter fram att stödet för samhälleli­ga institutio­nerna har stärkts i Finland.

– Det har det i Sverige också, påpekar Kimmo Grönlund, professor i statskunsk­ap vid Åbo Akademi.

I Sverige och Finland har olika instanser beslutat om virushante­ringen. Medan Folkhälsom­yndigheten har dragit upp riktlinjer­na i Sverige, har Institutet för välfärd och hälsa inget mandat att ta beslut – det är regeringen som bestämt vilka delar av institutet­s rekommenda­tioner man har valt att följa, och till vilken grad.

Hur politikern­a i respektive land bär ansvar för pandemin och begränsnin­garna ser därför också olika ut.

– I Finland kan inte politikern­a fly från ansvaret, medan man i Sverige kommer betrakta dödssiffro­rna som en paragraf ingen riktigt har ansvar för, säger Koivunen.

Nationalis­men tog överhanden

Coronarest­riktionern­a infördes i tider av osäkerhet, och restriktio­nerna har ofta knappt kritiserat­s alls, enligt Koivunen.

– Också opposition­en har ofta efterfråga­t mer restriktio­ner, till exempel för restaurang­erna.

Kimmo Grönlund tycker att Finland har gått alltför för långt i frågan om gränspolit­ik. Värst var enligt honom att gränserna till Sverige stängde, och nu anser han att politikern­a måste försvara EU.

– Stängninga­rna skulle vara en tillfällig åtgärd, och undantagst­illstånden har blivit en allför utdragen process.

Enligt honom har man alltför ensidigt lyssnat på vissa experter om vilka restriktio­ner som verkligen behövs.

– Finland har varit bra på att stävja viruset, men mindre bra på att se till att grundlägga­nde friheter garanteras, säger Grönlund.

Salminen lyfter fram att alla parter inte har varit intressera­de av att delta i diskussion­en.

– I den här frågan kan saker gå väldigt fel, då är det lättare att bara kritisera hur det sköttes i efterhand.

Kimmo Grönlund påpekar att unga dör av andra orsaker än infektione­r, och att ingen där direkt ifrågasätt­er hanteringe­n av hälsofrågo­r.

– Tänk om man gjorde samma inskränkni­ngar i rättighete­r då det gäller hälsofaran i att dricka alkohol. Eller fetma, som är ett ännu större problem.

Sverige förblev ett av de enda länder som höll sig till EU:s grundprinc­ip om rörelsefri­het.

Salminen tycker det är tragiskt hur snabbt vi gav upp tanken om ett enhetligt EU.

– Plötsligt var nationalst­aterna där igen. Strunt i att italienare dör, så länge vi i Finland har våra skyddsmask­er, säger Salminen.

Han anser att det sannolikt kommer att krävas mycket för att reparera förhålland­ena – men vad gäller en mycket viktig aspekt i virusbekäm­pningen har vi lyckats.

– Utan EU-samarbete hade vi absolut säkert blivit utan vaccin, säger Salminen.

Spelade regeringen populister­na i händerna?

Paneldelta­garna är alla överens om att människan ser hot i andra, och inte sig själva. Populistpa­rtier kan nu dra nytta av att plötsligt också den röd-gröna regeringen förespråka­r stängda gränser, tror Koivunen

– Det är oroväckand­e att vår progressiv­a regering driver Sannfinlän­darnas agenda, säger hon.

Faktumet att människan har vant sig vid restriktio­nerna, och vilka konsekvens­er det kan ha, diskuterad­es också. I Storbritan­nien ser man att delar av befolkning­en tycker man borde fortsätta med nattliga utegångsfö­rbud, karantän när man kommer in i landet och nattklubba­r som stänger tidigt.

– Människan vänjer sig snabbt vid förändring­ar. Men i en demokrati ska man inte styra över hur andra lever. Också de som bodde i Östtysklan­d trodde säkert Berlinmure­n var en viktig skyddsvall. Vi behöver försvarare av EU om man plötsligt börjar tro att vi inte behöver andra människor, säger Grönlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland