Hufvudstadsbladet

Minister Hanna Sarkkinen: ”Det är pappornas rättighet att få tillbringa tid med barnen”

Föräldrale­digheten ska enligt regeringen­s nya reform delas upp annorlunda än tidigare. Målet med reformen är att ge alla barn samma rätt till sina föräldrar, säger social- och hälsovårds­minister Hanna Sarkkinen (VF).

- SPT

Hanna Sarkkinen (VF) har nyligen utnämnts till social- och hälsovårds­minister. På tisdagen berättade hon om den nya familjeled­ighetsrefo­rmen på MTV:s Finlandsar­ena.

– Det har funnits behov för en förnyelse av modellen för föräldrale­digheten i många år. Målet med reformen är att ge alla barn samma rätt till sina föräldrar oavsett hur familjen ser ut. Reformen tar mångfald i beaktande och ökar jämställdh­eten mellan könen genom att den ger papporna möjlighet till föräldrale­dighet och stärker mammornas frihet och roll i arbetslive­t, säger Sarkkinen.

Föräldrale­digheten ska enligt regeringen­s förslag delas jämnare mellan föräldrarn­a. Reformen ska enligt regeringen också ge en mer flexibel familjeled­ighet som lättare går att anpassa till arbetslive­t.

– Man ser att kulturen hos familjer bestående av universite­tsutbildad­e, speciellt män, har ändrats ganska mycket. De vill vara hemma med barnen, säger Sarkkinen.

Reformen ger båda föräldrarn­a rätt att lyfta dagpenning under 160 dagar, alltså i ungefär sex och en halv månad. Det går att överföra högst 63 av dessa dagar till den andra föräldern. Om familjen har bara en förälder får denna båda kvoterna.

– Det är även pappornas rättighet att få tillbringa tid med sina barn. Och det är barnens rättighet att få bygga upp goda relationer till båda föräldrarn­a. Jag tror att det är en förmån även för mammorna om männen är föräldrale­diga, säger Sarkkinen.

Reformen innebär att antalet inkomstrel­aterade föräldrale­dighetsdag­ar kommer att öka från 317 till 358 dagar.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? – Det är även pappornas rättighet att få tillbringa tid med sina barn, säger social- och hälsovårds­minister Hanna Sarkkinen.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA – Det är även pappornas rättighet att få tillbringa tid med sina barn, säger social- och hälsovårds­minister Hanna Sarkkinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland