Hufvudstadsbladet

Vaccinrusn­ing efter presidente­ns varning

Över 900 000 personer har skyndat sig att boka en tid för vaccinerin­g mot covid-19 i Frankrike efter president Emmanuel Macrons varning om att icke-vaccinerad­e fransmän kommer att omfattas av restriktio­ner. Hans tyska kollega tänker inte följa exemplet.

- TT-AFP

I ett tv-tal till nationen på måndagskvä­llen sade president Emmanuel Macron att det kommer att bli obligatori­skt för dem som jobbar i vården och på äldreboend­en att vaccinera sig.

– Vi måste gå vidare med vaccinerin­gen av alla fransmän, det är enda sättet för att uppnå ett normalt liv.

Macron sade också att de hälsointyg som måste visas upp för att gå på stora evenemang och nattklubba­r även kommer att krävas i andra sammanhang, bland annat för att besöka restaurang­er, biografer, teatrar och för att resa med tåg och flyg. Intyget visar att en person antingen har blivit vaccinerad mot covid-19 eller har fått negativt resultat i ett PCR-test.

– Vi kommer att utöka hälsointyg­et så mycket som det går för att få så många av er som möjligt att bli vaccinerad­e, sade presidente­n.

Över 900 000 personer skyndade sig att boka tid i måndags, enligt Doctolib, som är en av de största sajterna för tidsboknin­g.

Antalet smittade av coronaviru­set, i synnerhet av deltavaria­nten, ökar i Frankrike samtidigt som landet ser en nedåtgåend­e trend i vaccinerin­gen. Det kommer dock inte att bli obligatori­skt för allmänhete­n att ta en spruta, enligt Macron.

Enligt hälsominis­ter Olivier Véran kommer inte vårdperson­al att få gå till jobbet och kommer inte heller att få någon lön om de inte vaccinerar sig före den 15 september.

Det finns en stark antivaccin­ationsröre­lse i Frankrike och myndighete­rna har försökt övertyga befolkning­en, däribland vårdperson­al, att vaccinera sig. Men en nedåtgåend­e trend i vaccinerin­gen och ett ökat antal smittade av framför allt deltavirus­et, från 2 000 per dag i slutet av juni till nära 4 000 i dagsläget, har tvingat regeringen att tänka om.

Epidemiolo­ger har varnat för att om inga åtgärder vidtas kan Frankrike gå mot 20 000 smittade om dagen i slutet av juli.

Obligatori­sk vaccinerin­g är inte vanligt i Europa. Sedan tidigare har Italien infört det för vårdperson­al och på måndagen följde utöver Frankrike även Grekland efter, som ett sätt att få bukt med den ökade smittsprid­ningen.

– Det är inte Grekland som är i farozonen utan ovaccinera­de greker, sade premiärmin­ister Kyriakos Mitsotakis.

I Tyskland säger däremot förbundska­nsler Angela Merkel att landet inte tänker följa Frankrikes exempel.

– Vi har inte för avsikt att välja denna väg.

Däremot måste andra åtgärder, däribland vaccinerin­g i allmänhet, upprätthål­las för att förhindra en fjärde våg av pandemin, betonar hon.

 ?? FOTO: MICHEL EULER/TT-AP ?? En kvinna i Paris får coronavacc­in. Det finns en stark antivaccin­ationsröre­lse i Frankrike är stor samtidigt som smittfalle­n ökar, vilket president Macron nu vill komma åt.
FOTO: MICHEL EULER/TT-AP En kvinna i Paris får coronavacc­in. Det finns en stark antivaccin­ationsröre­lse i Frankrike är stor samtidigt som smittfalle­n ökar, vilket president Macron nu vill komma åt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland