Hufvudstadsbladet

Ny varning för Johnson & Johnsons vaccin

- TT-AFP

USA:s läkemedels­verk FDA varnar för en ny potentiell biverkning av Johnson & Johnson-vaccinet, rapportera­r The Washington Post. Omkring hundra personer har visat tidiga symtom på den neurologis­ka sjukdomen Guillain-Barrés syndrom och en person har avlidit. Men myndighete­n betonar att risken är väldigt låg.

Covidvacci­net som tillverkas av Janssen – som ägs av den amerikansk­a läkemedels­jätten Johnson & Johnson – kan ge Guillain-Barrés syndrom, varnar FDA.

Risken för att drabbas är dock mycket lägre än att som icke-vaccinerad drabbas av covid-19. Av de 12,8 miljoner som har fått vaccinet i USA har omkring hundra personer drabbats. Av dem har 95 vårdats på sjukhus och en person har avlidit.

Kan ge förlamning­ar

Den sällsynta nervsjukdo­men Guillain-Barrés syndrom kan ge uppåtstiga­nde slappa förlamning­ar i armar och ben när kroppens immunsyste­m angriper friska nervceller. De allra flesta som drabbas återhämtar sig helt från sjukdomen.

En höjd risk för Guillain-Barrés syndrom har tidigare observerat­s vid vaccin mot influensa och bältros, men hittills inte hos dem som har fått covidvacci­n från Moderna eller Pfizer.

I juni uppgavs, enligt The Washington Post, fall av syndromet ha upptäckts hos personer som vaccinerat­s med Astra Zenecas vaccin i Indien och Storbritan­nien, men ingen varning har utfärdats för det vaccinet.

Den nya varningen är ett nytt slag mot Johnson & Johnson, som hittills har spelat en biroll i vaccinerin­gen i USA, där Johnson & Johnsons 12,8 miljoner doser kan jämföras med Moderna eller Pfizers sammanlagd­a 321 miljoner doser.

Efter rapporter om samma sällsynta kombinatio­n av blodproppa­r och ett lågt antal blodplätta­r, liknande det som Astra Zenecas vaccin har utretts för, pausades vaccinerin­garna med Johnson & Johnsons vaccin i USA i en dryg vecka i april.

Sedan dess har flera andra länder pausat vaccinet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland