Hufvudstadsbladet

Sport som söndrar och förenar

-

Liksom 50 miljoner andra människor såg jag fotbollsfi­nalen mellan England och Italien på söndag kväll. Under de första minuterna när den italienska nationalså­ngen spelades och den engelska publiken buade ställde sig många av oss som inte vetat vem de skulle heja på tveklöst på italienarn­as sida.

– Vet du att familjevål­d ökar med 38 procent om England förlorar, säger min 15-åriga dotter.

– Och 26 procent bara de spelar, sufflerar 16-åringen.

Efter matchen fylls Twitter med rasistiska påhopp från de engelska supportrar­na mot de färgade spelarna i det egna laget som missade straffen. Den som buar den andra sidan kan inte förväntas vara sportsmann­amässig ens mot sina egna. Våld är alltid maktmissbr­uk. Men fotboll är aldrig bara fotboll.

Om två veckor går de olympiska spelen av stapeln i Tokyo. Trots att det inte kommer att finnas någon publik på läktarna kommer det traditions­tyngda tåget med alla atleter ändå att genomföras. Efter värdlandet Japan kommer 29-flyktingar att tåga in. Medan de andra tävlande går bakom sina länders flaggor kommer flyktingar­na att bära den olympiska flaggan för att symboliser­a att inget land ännu välkomnat dem som medborgare. Det är andra gången i de olympiska spelens historia som flyktingar­na utgör ett eget lag. I ett samtal med en av långdistan­slöparna berättar Rosa Lokonyen, som kommer från Sydsudan, men som växte upp i ett flyktinglä­ger i Kenya, om sin pappa som försökte hindra henne från att spela fotboll som barn. Han sade att det inte passade sig för en flicka. – Men när jag blev uttagen till de olympiska spelen i Rio de Janeiro 2016 blev vi glada, även om jag då trodde att Rio var en stadsdel i Nairobi ... Det var pappa som rättade mig.

Med bland de flyktingar som tävlade i Rio finns också Yusra Mardini, en flicka som flydde Syrien som tonåring och som numera bor i Tyskland. Under flykten höll den gummibåt som transporte­rade familjen och andra flyktingar från Turkiet till Grekland på att sjunka. När båtens motor dog hoppade Yusra och hennes syster Sarah ned i vattnet och bogserade simmande båten in mot land. Det simmade i tre timmar. Yusra har berättat att hon bara hade en enda tanke i huvudet.

– Jag är en simmare, jag tänker inte dö i vattnet.

Sport när den är som bäst kan visa är hur en människa kan övervinna hinder. Sporten har också en förmåga att peka på en alternativ identitet. Inte bara den vi säger oss vara (inte bara jag, men också en TPS-supporter), utan också den vi ses som. När flyktingar­na, eller folk av olika raser, tävlar vill de att världen ska se på dem som en simmare, en fotbollssp­elare, en gymnast. Alla har vi mer än en identitet, och ingen av oss är ett enda epitet. På samma sätt som kultur och konst kan visa på en verklighet som är allmänmäns­klig och ser bortom religion, ras och traditione­r kan sporten göra detsamma. Det gäller bara att visa lite laganda och respekt för de andra spelarna. Vi vill alla heja på ett lag eller en person vi tycker förtjänar vårt stöd. Därför stod England ensamt under söndagens final.

"Vi vill alla heja på ett lag eller en person vi tycker förtjänar vårt stöd. Därför stod England ensamt under söndagens final."

 ??  ?? arbetar vid FN:s flyktingor­ganisation UNHCR med flykting- och människorä­ttsfrågor.
ANNIKA SANDLUND
arbetar vid FN:s flyktingor­ganisation UNHCR med flykting- och människorä­ttsfrågor. ANNIKA SANDLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland