Hufvudstadsbladet

Stryk hädelsepar­agrafen – och för bättre samtal om religion

Den föråldrade hädelsepar­agrafen står oförändrad sedan 1889. Den har snarast motverkat sitt eget syfte och lett till ett underligt tassande kring de raka frågorna om religion. Stryk, eller skriv åtminstone om.

-

Vår strafflag stadgar i sitt 17:e kapitel om hur "den som offentlige­n hädar Gud" ska kunna dömas till böter eller till och med fängelse. Det är smått musealt, och i ett liberalt samhälle lika överspelat som överskrift­en till hela lagen om hur Alexander III, "Sjelfherrs­kare öfver Ryssland, Tsar af Polen" var vid makten när den skrevs.

Redan 1977 ska ett betänkande ha velat stryka hädelsepar­agrafen. Det kunde också ha gjorts vid en revision 1998. Då hade ordvändnin­gen stått ordagrant så i vår lagbok i över hundra år. Men så skedde inte.

Också i år har Finland fått en anmärkning av FN:s människorä­ttskommiss­ion för att skrivninge­n inskränker allmän yttrandefr­ihet. Gudar, och idéer om dem, måste man få kritisera och även håna och häda om man nu råkar se det föra världen framåt. Få länder i Europa har en sådan paragraf som Finland.

I en enkät frågar Yle våra riksdagsle­damöter om paragrafen. Någon het politisk brytning om den är veterligen inte på gång, utan det är sommarjour­nalistik och Yle når 105 ledamöter.

Överraskan­de nog motsätter sig ett stort block folkvalda ur de stora partierna – Centern, Samlingspa­rtiet, Socialdemo­kraterna plus många i Vänsterför­bundet – att paragrafen tas bort. Bara två SFP:are svarar, Eva Biaudet vill stryka paragrafen, Anders Norrback hålla den kvar. Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson har inte svarat.

Många ledamöter hänvisar till professorn i straffrätt Kimmo Nuotio, som 2010 i en utredning ansåg en mera avreglerad spelplan kring religion kunna leda till samhälleli­ga motsättnin­gar och oro.

Det är i och för sig där paragrafen är placerad. Den står inte i sammanhang med individens grundlagse­nliga rättighete­r, eller med kyrkornas ställning som samfund – utan i kapitlet om allmän ordning.

I Yle-enkäten är sannfinlän­dare och gröna plötsligt överens om att stadgandet om hädelse ska bort. De Gröna säger att religion och religiösa minoritete­r kan skyddas med annan existerand­e lag; Sannfinlän­darna beklagar sig över att lagen mest används för att skydda muslimer och invandrare och därför är orättvis.

Det är i och för sig sant. Våra egna kyrkor bryr sig knappt längre om att åberopa lagrummet. Samtalet om vår egen kristna basreligio­n styrs också snarare av allmän hänsyn och anständigh­et än av lag. För den evangelisk-lutherska kyrkans del säger biskop Kaisamari Hintikka till Yle att paragrafen är föråldrad.

Men ännu år 1965 ledde en fyllepredi­kan av den fiktive muraren

Hiltunen i boken Midsommard­ansen till att författare­n Hannu Salama fick fängelse för hädelse. I boken kör Jesus Moskvitj och umgås, i en berättelse i berättelse­n, i ett buskage med en trebarnsma­mma. Den troende som i dag läser avsnittet tänker väl närmast – jaha, och?

Så paragrafmo­mentet kan gott strykas och gudstjänst­er och religiösa tillställn­ingar ha samma skydd mot hets och hot som andra samhällsgr­upper har.

Däremot kunde det civila samhället täcka upp hålet efter en struken hädelsepar­agraf med en mognare samtalskul­tur om religion.

Paragrafen har på ett underligt vis blivit en föråldrad signal på att Gud och troende i kyrkor, moskéer och andra tempel vore väldigt ömtåliga och lättkränkt­a. Det har skapat ett obekvämt samtalstab­u, ett slags arg artighet, där gemene man och kvinna i samhällssa­mtalet inte riktigt vet vad som är okej att påstå eller fråga.

Så kyrkoherde­n i paneldebat­ten har oftast kommit undan med att som vanligt lägga huvudet på sned, i stället för att få raka frågor och kanske någon riktig ideologisk smocka som kräver ett formulerat svar.

Religioner­na är djupgående och djupt rotade moralsyste­m. Sätt dem på prov. Fråga om miljö och klimat. Vems är skapelsen?

Fråga om människovä­rde och demokrati. Religionen är inte bara ett kollektiv, den har också en universell idé om ett människovä­rde och en dyrbar själ – som vi önskar ska delta i människoge­menskapen, bland annat genom att påverka och rösta.

Fråga om rikedom, fattigdom och ekonomi. Det är ju frågor som Bibeln och andra traditions­skrifter faktiskt har sagt någonting om. Om bögar sade Jesus däremot ingenting.

 ?? JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi ??
JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland