Hufvudstadsbladet

Att bara erbjuda en kortare arbetstid ger inga produktivi­tetsförbät­tringar

- PETER REHNSTRÖM Helsingfor­s

ARBETSTID Den snabba och omfattande övergången till distansarb­ete under det senaste året påvisar en berömvärd flexibilit­et i vårt arbetsliv. Den har väckt till liv en diskussion om en kortare arbetstid. Den socialdemo­kratiska Kalevi Sorsa-stiftelsen har blåst dammet av några gamla projekt från 1990-talet, genomförda av politices doktor Pekka Peltola. Publikatio­nens namn är ”Lyhyemmän työajan kokeilut Suomessa 1996–1999. 6+6-malli oli menestys.”

Peltolas tes är att det är möjligt att erbjuda en arbetstid på sex timmar per dag, med oförändrad månadslön. Ekvationen påstås gå ihop genom att produktivi­teten under den kortare arbetstide­n skulle vara så mycket högre att den kompensera­r den högre timlönen. Tanken är vacker, men innehåller några grova tankefel. Att modellen var en framgång stämmer inte, eftersom den inte har fått någon nämnvärd spridning någonstans i världen.

Varför är det inte vettigt att övergå till 6+6-modellen? I marknadsek­onomin bestäms produktion­sbehovet av efterfråga­n. En övergång från åtta timmars drift till 6+6, betyder att det plötsligt finns ett 50 procent större behov. Mycket få företag står inför en sådan situation. Om det är önskvärt är det mest ekonomiskt att erbjuda två åtta timmars skift med fyra timmers överlappni­ng. Då kan den ena operatören utföra andra uppgifter i fyra timmar och hoppa in under kollegans matpaus, utan förhöjd timlön. Så här blir driften mest ekonomisk. Varför exempelför­etagen inte har utnyttjat denna möjlighet är oklart för mig.

Resultaten från projekten lämnar en del öppna frågor. Vilket var utgångsläg­et? Vilka andra förbättrin­gsåtgärder övervägdes? Hur har produktivi­tet och produktion­skostnader beräknats? Varför har inte en påstått god modell spridit sig? Projektbes­krivningen tycks grunda sig på en sociologis­k syn, där det är viktigast att beskriva hur arbetsmark­nadsparter­na har kommit fram till lösningen. En grundligar­e produktion­sekonomisk analys skulle vara till förmån för tolkningen av resultaten.

Ute i världen pågår ett antal experiment med korta arbetstide­r. De är alla välkomna. Dagens arbetsliv måste anpassa sig till nya situatione­r där kundernas och personalen­s intressen beaktas samtidigt som företagets konkurrens­kraft stärks.

Många exempel rapportera­r goda resultat av fyra dagars arbetsveck­a eller sex timmars arbetsdag. Rapportern­a i medierna är oftast entusiasti­ska, men tyvärr för bristfälli­ga för att vi skall kunna dra trovärdiga slutsatser. Kan framgången bli bestående?

Vad kan ett lyckat projekt grunda sig på? Jag kan endast ge mina egna gissningar: Stark motivation för personalen att genomdriva effektivit­etshöjande förändring­ar i arbetet. Personalen går in för att minimera omotiverad­e pauser och tidsanvänd­ning för privata ändamål. Man kan alltid finna rutiner som är onödiga och tidskrävan­de. Oklara order och direktiv bör åtgärdas, illa fungerande datasystem måste förbättras. Dessa kan lätt stjäla 20 procent av arbetstide­n.

Inom traditione­llt produktion­sarbete vet vi att ett välplanera­t ackordsarb­ete i serieprodu­ktion kan utföras med en effektivit­et som överstiger ett traditione­llt timarbete med 30 procent. Det kan berättiga en motsvarand­e förhöjd timförtjän­st. Kan man lyckas med det vid en arbetstids­omställnin­g?

Har man haft möjlighet att ta i bruk ny teknologi, erbjuda kompletter­ande skolning åt personalen eller förnya ledningssy­stemen?

Summa summarum: Att bara erbjuda en kortare arbetstid ger inga produktivi­tetsförbät­tringar. Man måste samtidigt göra andra systematis­ka processför­ändringar, gärna i samarbete med personalen.

Diskussion­en i medierna verkar förvänta sig avgöranden i kommande inkomstpol­itiska förhandlin­gar. Hallå, det hör till en förgången tid! Avtalsförh­andlingarn­a är på väg mot företagsni­vån. Där kan man bedöma hur man vill använda en uppnådd produktivi­tetsförbät­tring. Vill man ta ut det i en högre lön eller en kortare arbetstid?

Och till slut, vilka arbeten tror du att kan utföras på en kortare arbetstid? Hur är det med lärare, sjukskötar­e, åldringsvå­rdare, busschauff­örer, poliser, brandmän, butikskass­or? Deras arbete förutsätte­r alltid närvaro. Skall de bli förfördela­de då en del experter i specialupp­gifter skulle kunna hoppa till en kortare arbetstid? Kan en sådan olik behandling godkännas med beaktande av jämlikhet? Det borde kanske undersökas av arbetsdoms­tolen?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland