Hufvudstadsbladet

Boll-leken som får vissa att tappa huvudet

- Vasabladet Viveca Dahl

När det engelska fotbollsla­get spelade semifinal mot Danmark förra onsdagen försökte någon/några av de engelska fansen från åskådarläk­taren distrahera den danska målvakten Kasper Schmeichel. De hade lyckats smuggla in en laserpekar­e som de riktade mot hans ögon.

Efter matchen stod engelska fans och väntade på dem som kom från motståndar­lagets läktare för att ge dem vad de förtjänade. Det drabbade också minderårig­a. Uppläget upprepades efter söndagens finalmatch mot Italien – som England förlorade.

Fotboll är boll-leken som får vissa att tappa huvudet och glömma att fotboll är en lek människan sysslar med.

En lek. Inte krigsförin­g. Inte kamp för överlevnad. (...)

Fotbollsvä­rlden är full av förnuftigt folk, både på åskådarläk­tarna och spelplaner­na. Sporten har en enorm positiv betydelse – också.

Men att radera ut eller åtminstone begränsa de osunda tendensern­a tycks vara ett evighetsjo­bb. De första exemplet på modern engelsk fotbollshu­liganism uppges härstamma från 1885 och ha utlösts av en match mellan Preston North End och Aston Villa.

Än längre tillbaka i tiden var brittisk fotboll detsamma som att hundratals människor, som kunde represente­ra olika byar eller stadsdelar, kämpade om kontrollen över en boll. Både människor, egendom och kommersen kring matchen kunde ta skada och i London försökte man förbjuda fotboll i lag. Året var 1314. (...) En annan otrevlig aspekt är att undersökni­ngar visat att våldet i brittiska hem – ett våld oftast riktat mot kvinnor – ökar när avgörande fotbollsma­tcher är på gång.

Föreställn­ingen att det nu är bekymmersf­ritt för stater att låna och spendera liknar de budskap som brukar föregå en ekonomisk kris. Svenska Dagbladet

Mattias Svensson om att slöseri inte ger någon ny ekonomi.

 ?? LEHTIKUVA/AFP/CARL RECINE ??
LEHTIKUVA/AFP/CARL RECINE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland