Hufvudstadsbladet

Både ryttare och hästar hotas av sjukdomar

Inom idrotten har det varit hårda bud på grund av covid-19 med inhiberade tävlingar, insjuknade idrottare och publikbegr­änsningar. Sedan har vi en gren där även redskapet kan insjukna eller vara dopad: hästsporte­n.

- IRA AALTONEN sport@hbl.fi

De nordisk-baltiska mästerskap­en i hoppning och dressyr ordnades i månadsskif­tet i Ypäjä. HBL var på plats bakom kulisserna för att ta reda på vad som egentligen krävs av ryttare och häst för att komma till start i internatio­nella ridtävling­ar.

Svar på frågor ger två verkliga experter: professor emeritus i veterinärv­etenskap Terttu Katila samt Liisa Harmo, den internatio­nella ridsportor­ganisation­en FEI:s antidopnin­gsveterinä­r.

Professor Katila berättar att pappersarb­etet på internatio­nella tävlingar är mycket omfattande.

Utöver alla inresedoku­ment som vi människor behöver, måste hästarnas alla registerpa­pper kollas. De behöver friskhetsi­ntyg vad gäller den smittsamma EHV-hästherpes­en, och vaccinatio­n mot hästinflue­nsa är obligatori­sk.

I Finland har den farliga neurologis­ka hästherpes­en inte hittats. I våras insjuknade en finsk häst på tävlingsre­sa i Spanien, men tillfriskn­ade lyckligtvi­s.

Strikta hälsograns­kringar

När hästarna anländer till tävlingspl­atsen släpps de ut ur bilen först när veterinäre­n har mätt att de inte har feber, ser sjuka ut eller har rinnande näsborrar. Hästens identitet fastställs från passet – hästar har ett mikrochip under huden på halsen.

– Även om vi hade ytterligar­e två veterinäre­r som stod för det praktiska kunde inte köbildning undvikas, berättar Katila.

Helt utan drama klarade man sig inte i Ypäjä.

– Visst var det skrämmande då två utländska hästar hade litet feber och måste sättas i ett särskilt karantänss­tall för kontroll. Efter att blodproven analyserat­s var det en lättnad att inga smittsamma sjukdomar hittats. Denna gång var det fråga om så kallad transportf­eber som ibland drabbar mer känsliga hästar, berättar Katila.

Före start på internatio­nell nivå genomgår hästarna en extra hälsograns­kning.

– Hästarna visas upp för hand i skritt och trav och styva hästar, även om de kanske har rest i flera dagar, kollas noggrant. Om de visar sig vara halta eller litet sjuka diskvalifi­ceras de. Hästarna får inte heller under tävlingarn­a vistas fritt ute, utan tävlingsom­rådet i sig är avstängt och vaktas även nattetid. Veterinäre­rna på tävlingspl­atsen står naturligtv­is också till tjänst vid åkommor och blessyrer och kollar vid behov de eventuella sår efter sporrar och bett som stewarden har upptäckt och meddelat om. Blodspår, oberoende hur litet, leder alltid till diskvalifi­cering av ekipaget. 72 timmar efter tävlingarn­as slut ska en rapport till FEI skickas, berättar Katila.

Tålamod då man testar hästar

En som alltid är med på internatio

nella tävlingar i Finland är dopningsve­terinär Liisa Harmo, eller "pissveteri­nären" som hon också på skämt kallas ibland.

Det är hennes uppgift att ta dopningspr­ov på vinnarna, på internatio­nella men även på nationella tävlingar – då slumpmässi­gt. Det är 36 år sedan Harmo började med detta. Först gjorde hon det på Helsinki internatio­nal Horse Show, men sedermera även ute i Europa, bland annat på två EM och VM.

Liksom Katila har också Harmo gått i pension, men hon tycker om att följa sporten och ser det mer som en slags hobby.

Årligen blir cirka 70 prover tagna på ridhästar.

Själva testandet sker genast efter start och hästen leds då in i ett eget testrum, det vill säga en rätt steril hästbox på tävlingspl­atsen där ett urintest och ett blodprov tas. Ofta brukar det dröja en halvtimme att få ett urinprov, ibland kan det gå upp till några timmar.

Alltid går det inte som man tänkt. Harmo minns två fall där hästen uppfört sig så illa att det varit nära ögat.

– Men jag har alltid fått mina prov till slut, säger Harmo skrattande.

FEI analyserar proven i Storbritan­nien. Proven förseglas och packas ihop för transporte­n och skickas i väg då tävlingarn­a är avslutade. De preliminär­a resultaten fås inom ungefär tre veckor och testerna visar allt som inte hör till hästkroppe­n normalt. Suspekta kemiska substanser kollas då noggrannar­e.

– På internatio­nella tävlingar är inte alla ämnen förbjudna, men vår egen djurskydds­lag är strängare då antibiotik­a, lugnande medel och smärtstill­ande preparat är förbjudna. Det finns en karenstid före tävlingar, så det gäller också för ryttaren att kunna reglerna, och följa dem, säger Harmo.

 ??  ?? Arkivbild på Marina Ehrnrooth under Horse Show 2015.
Arkivbild på Marina Ehrnrooth under Horse Show 2015.
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA
FOTO: IRA AALTONEN ?? Liisa Harmo, internatio­nella ridsportor­ganisation­en FEI:s antidopnin­gsveterinä­r och professor emeritus i veterinärv­etenskap Terttu Katila.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA FOTO: IRA AALTONEN Liisa Harmo, internatio­nella ridsportor­ganisation­en FEI:s antidopnin­gsveterinä­r och professor emeritus i veterinärv­etenskap Terttu Katila.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Hästarna går igenom en noggrann hälsograns­kning innan de får ställa upp i tävlingar.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Hästarna går igenom en noggrann hälsograns­kning innan de får ställa upp i tävlingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland