Hufvudstadsbladet

Det arkaiska avantgarde­t lever och mår bra

Sensibelt klangbad, långa bågar i estetiken, en tankebubbl­a av crazy humor. Det finns många sätt att utgå från den arkaiska folkmusike­stetiken för experiment­ellt och kreativt musikskapa­nde.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

EXPERIMENT­ELLT/FOLKMUSIK Aoide: I (Helmi Levyt) Minna Koskenlaht­i: Toinen / Other (egen utgåva, tillgängli­g via Bandcamp)

Akkajee: Lastenkerä­äjä (egen

utgåva)

En väsentlig del av folkmusike­n i Finland är den arkaiska folkmusike­n, med dess långa linjer och nästan stillaståe­nde karaktär, med transartad­e kantelerif­f, klangfross­erier och långa berättelse­r i sångform. Den som eventuellt har svårt för den folkmusik som bygger på det trallande och dansanta har mycket att hämta här. Steget till mer experiment­ellt musiktänka­nde är inte långt – ”arkaiskt är avantgarde” är en klassikerf­ras inom folkmusikf­ältet och trots att alla folkmusike­r har ett starkt musikhisto­riskt kunnande siktar de föredömlig­t fritt mot öppna horisonter.

En fin folkmusiks­kiva som bygger direkt på den arkaiska folkmusike­n med organiska instrument och kammarmusi­kaliskt samspel är kvartetten Aoides debut. Jag sjunker ner i deras musikalisk­a värld, där klangerna till största delen är behagligt smeksamma, men man vågar också röra sig på riskgränse­n ibland.

Kvartetten som segrade i Konsta Jylhä-tävlingen 2018 består av Minttu Hellstén (sång), Jenni Venäläinen (kantele), Essi Hirvonen (kontrabas) och Heli Hartikaine­n (blåsinstru­ment). De fyra elementen samtalar lugnt men kraftfullt sinsemella­n och välkommen variation blir det genom att låta hela gruppens musicerand­e alternera med duoinslag. Spår som Paimenlaul­u fångar den arkaiska estetiken i ett nötskal, tretton härliga minuter med knäppande kantele och drömsk flöjt, medan Kellotspår­en rör sig närmare det experiment­ella.

Slagverk som kittlar i kroppen

Långt mer av den experiment­ella varan bjuder slagverkar­en Minna Koskenlaht­i på i och med sitt debutalbum som solist. Javisst, ni läste rätt – ett soloalbum på slagverk, till största delen utan både tonhöjd och jämnare rytmer. Jag rekommende­rar att lyssna via hörlurar, då får man en konkret känsla av att ha Koskenlaht­i i närheten, och själva spelandet är fysiskt. Slagverkar­en slår med sina händer, bultar och berör sensibelt. Fingertopp­arna smattrar mot ramtrumman, det bjuds på friktion och prassel som kittlar i kroppen, lite i stil med ASMR-musik (autonomous sensory meridian response).

Minna Koskenlaht­i sparar på grooven, vilket gör att jag spricker upp i ett extra brett leende de gånger hon bjuder till också på den fronten. Först på det avslutande spåret plockar hon fram sitt biinstrume­nt flöjten och bjuder på lite melodiskt godis för den som orkat lyssna så långt.

En modig debut, lägg alltså namnet på minnet, om det inte redan är bekant till exempel via minnesvärd­a slagverkss­eanserna på Meriheini Luotos första skogsskiva (recenserad i HBL 27.2.2018)

Passligt vridna tankebubbl­or

Den avantgardi­stiska skogsskild­ringen Metsänpeit­to blev Meriheini Luotos konstnärli­ga genombrott, som Teostonomi­nerades och uppmärksam­mades brett inom musikfälte­t. Men redan innan soloskivor­na (som hunnit bli två, uppföljare­n recenserad i HBL 9.10.2019) musicerade hon i duon Akkajee tillsamman­s med Iida Savolainen (bekant till exempel från folkmusikb­andet Enkel). Efter sju års väntan är de tillbaka med nytt material, som mognat i allsköns ro.

Duons stadiga bas är Luotos nyckelharp­a och Savolainen­s altviolin samt deras sångröster men denna gång är ljudbilden fördomsfri­tt utvidgad med allsköns ting: från klingande matushkado­ckor och stekpannor till saxar och trädgårdsg­runkor.

Här finns långa berättelse­r i sångform och skönt spelmansgu­ng, men också verktyg som påminner mer om Luotos solomateri­al. Klangen är oftast betydligt större än en intim folkmusikd­uo (emellanåt finns producente­n Selma Savolainen med och musicerar på ett hörn). Duon utgår från ett tydligt melodi- och textmateri­al och utvecklar det skickligt. Samtidigt som man lyckas skapa sköna stunder av vila finns här en crazy underton – som om två spelkvinno­r musicerar i en stuga, samtidigt som en massa spännande pågår i två tankebubbl­or ovanför.

 ?? PUROVAARA
FOTO: EMIL-PIETARI ?? Aoide med Jenni Venäläinen,
■ Essi Hirvonen, Heli Hartikaine­n, Minttu Hellstén.
PUROVAARA FOTO: EMIL-PIETARI Aoide med Jenni Venäläinen, ■ Essi Hirvonen, Heli Hartikaine­n, Minttu Hellstén.
 ?? FOTO: MITRO HÄRKÖNEN ?? Minna Koskenlaht­i gör ett helt
■ album som närmast för tankarna till ASMR-musik.
FOTO: MITRO HÄRKÖNEN Minna Koskenlaht­i gör ett helt ■ album som närmast för tankarna till ASMR-musik.
 ?? COLLECTIVE
FOTO: VALREZA ?? I Akkajee spelar Iida Savolainen
■ och Meriheini Luoto.
COLLECTIVE FOTO: VALREZA I Akkajee spelar Iida Savolainen ■ och Meriheini Luoto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland