Hufvudstadsbladet

Likörfabri­ken i Borgå rider på havrevågen

Havre, tjära, lakrits, citron och chili – det är smaker som likörfabri­ken Scandinavi­an Wine & Spirits satsar på i sina likörer. Inhemska råvaror är nyckelorde­t för Borgås likörfabri­k.

- ISABELLA HAAJA/ÖSTNYLAND

En mängd olika likörer möter ögat i likörfabri­ken Scandinavi­an Wine & Spirits lokaler i Borgå. Strax utanför stadens centrum, i Ölstens, ligger fabriken där dryckerna tillverkas från början till slut.

Bakom det hela finns företagets grundare Kari Uimonen. I början sysslade företaget med partihande­l, och för drygt tio år sedan inleddes likörtillv­erkningen.

För ett par år sedan började likören exporteras till Hongkong, Japan, Ryssland och Estland.

Internatio­nellt prisbelönt

Likören kan också köpas i Finland.

I Alkos utbud kan man hitta ett antal likörer, och mer är på väg då en havrenyhet snart ska lanseras. Men att få produkten på det statliga monopolets hyllor är inte det lättaste.

Uimonen beskriver en process som börjar med att Alko efterlyser en specifik dryck, varefter företag får skicka in en ansökan. Sedan är det en jury som bestämmer vilken dryck som väljs till hyllan. Företagets havrelikör blev nyligen vald till Alkos standardut­bud, och kan köpas från och med den 12 augusti.

– Det är väldigt svårt att få sin dryck till Alko, då man inte enbart tävlar med finska företag utan med företag från hela världen, säger han.

Havrelikör­en heter Oh So Oat, och beskrivs som en gräddig likör. Men någon grädde eller mjölkprodu­kt innehåller den inte, då den är helt vegansk och gjord på havre. Borgålikör­en blev nyligen prisbelönt i London, då den fick 90 poäng av juryn och silvermeda­lj i den internatio­nella sprittävli­ngen IWSC. Juryn beskrev drycken som ”mycket njutbar, aromatisk med smak av krämig vaniljsås och vit choklad”.

Uimonen konstatera­r att likörens succé troligen ligger i havren.

– Havre är otroligt trendigt just nu, säger han.

Då Östnylands redaktion smakade på drycken kunde det konstatera­s att likören var god och gräddig, om än ganska söt.

Inhemska ingrediens­er

Alla ingrediens­er som används är inhemska, från etanolen till bären och tjäran.

– Först kommer etanolen till fabriken. Därefter väger och blandar vi ingrediens­erna. Vi har maskiner som sköter det mesta. Till sist läggs etiketter på flaskorna och sedan åker de ner i lådor och är redo för att fraktas.

Maskinerna på fabriken är effektiva – de kan tillverka 4 000 flaskor i timmen. Speciellt vårt östra grannland Ryssland uppskattar finländska råvaror, och därför är landet en viktig marknad.

– Vi har gjort samarbete med Ville Haapasalo, skådespela­ren som blivit något av en kändis i Ryssland, för att skapa en dryck som passar den ryska smaken, säger Uimonen.

 ??  ?? Havrelikör­en är den internatio­nellt berömda nyheten som snart kan hittas i Alko.
Havrelikör­en är den internatio­nellt berömda nyheten som snart kan hittas i Alko.
 ??  ??
 ?? FOTO: VIIVI IKONEN ?? Företagets grundare Kari Uimonen presentera­r likörerna. Tjärliköre­n är överlägset populärast i Finland. Förra året var företagets omsättning 400000 euro, medan vinsten var 65000 euro.
FOTO: VIIVI IKONEN Företagets grundare Kari Uimonen presentera­r likörerna. Tjärliköre­n är överlägset populärast i Finland. Förra året var företagets omsättning 400000 euro, medan vinsten var 65000 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland