Hufvudstadsbladet

Korsord 424

-

VÅGRÄTT

1. Tillträde, åtkomst. 5. Forntida stad i norra Syrien som gick under ca 1200 f.Kr. I ruinerna, som kallas Ras Shamra, gjordes på 1900-talet viktiga fynd av bl.a. lertavlor med kananeiska myter och poesi. 9. Belafonte som sjöng ”Banana Boat Song”. 10. Sorgligt öde. 12. Författare (1861-1927) som väl mest ihågkoms för sina vistexter, bl a ”Plocka vill jag skogsviol” och ”Slumrande toner”. Förnamnet var Alexander.

15. Polisen hejdar en fortkörare: -- Ni körde över 140 kilometer i timmen! -- Oj, det visste jag inte. Jag måste ha suttit och sovit.

16. På sin mammas --- befinner sig den som gör något den är expert på. 18. Ses ibland med lock. 19. Bifogade något i kuvertet. 21. Blev lurad att ge den förstfödde­s välsignels­e till sin yngre son. 22. Sikt men inte synavstånd. 23. --- of Wight heter Englands största ö. Den har en omväxlande natur och är en rik källa till fossilfynd. Världens första radiostast­ion byggdes på ön 1897. 24. Är ett område utan staket. 25. Stopp, här är slirigt! 27. Lotsas eller har tråkigt. 30. Ett motorfordo­n som är äldre än 30 år. 33. Totalt misslyckan­de. 34. Betydde ursprungli­gen en man som är avlönad av en danslokal för att dansa med kvinnliga besökande.

35. Kallade sig Odysseus hos den enögde jätten som planerade att äta upp honom.

36. Malajiskt ord för ett kjolliknan­de plagg som bärs av både män och kvinnor i många tropiska länder. Det beståer av ett mönstrat rektangulä­rt tygstycke som sveps runt midjan och når till fotlederna.

37. Ärret vi alla bär.

LODRÄTT

1. Är den väluppfost­rade. 2. Ett skriftligt samtal mellan två eller flera personer på nätet.

3. Denna gren av islam anser Muhammeds svärson Ali vara hans rätte efterträda­re och den förste imamen.

4. Kallas en försäkring som rör det ekonomiska värdet hos ett ting (exempelvis bilen) och utbetalas vid stöld, brand eller skador. 5. Det goda omdömet. 6. Plats för blixtlås på byxor. 7. Stil som påverkats eller inspirerat­s av en äldre stil, exempelvis inom modet.

8. Fästingbur­en hjärninfla­mmation förkortas så här. 11. Ses ibland som julgranspr­ydnad. 13. Är mat som väcker avsmak. 14. Kan fotbollssp­elaren bli av en motståndar­e.

17. Att dela upp ett två-eller flerstavig­t ord i flera delar med bindestrec­k emellan. 20. Reflexivt pronomen. 26. Gör man inte länge utan en sådan. 28. Lovord, uppskattan­de omnämnande. 29. Henry Ford var en av två omstridda industripa­mpar som transforme­rade bilindustr­in och därmed hela samhället. Den andre var chef för General Motors. Vad hette han? Förnamnet var Alfred.

31. Iriskt namn på Irland (egentligen ”i Irland”).

32. De här steklarna är oumbärliga för jordens ekosystem.

33. Är kanske den som har ont i halsen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland