Hufvudstadsbladet

Brunt men baddugligt vatten.

Det går alldeles utmärkt att bada i Gallträsk i Grankulla, även om staden inte upprätthål­ler en officiell badstrand vid sjön. Vattnet är brunt, men vattenkval­iteten i den grunda lilla sjön är bra.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi ELLEN FORSSTRÖM ellen.forsstrom@hbl.fi

Efter ett flera år långa saneringsp­rojektet fungerar Gallträsk i Grankulla numera som rekreation­sområde såväl sommar som vinter. Sjön är grund med rikligt med näckrosor, men bjuder på svalka och sköna dopp i sommarhett­an. Roman Diadichenk­o och dottern Elisabeth brukar cykla till Gallträsk för att bada och leka intill den norra bryggan, där det numera finns en ny badhytt.

Fram till 1970-talet leddes en del avloppsvat­ten till Gallträsk, vilket säkert ännu spökar hos boende i området.

– Jag har simmat i Gallträsk i fjorton år. Människor som vuxit upp här kanske hört av sina föräldrar att man aldrig ska simma där. Men det stämmer inte längre, säger Vesa Helkkula som var en av grundarna av Pro Gallträsk-rörelsen och som i dag är aktiv i föreningen Kole som sköter om Gallträsk.

Den här lite molniga men ändå mycket varma juliförmid­dagen då HBL kör via Gallträsk är det lugnt, inga roddbåtar eller SUP-brädor är i farten. Däremot växer det rikligt med näckrosor i den grunda sjön och den dyiga bottnen är ständigt nära fötterna.

Flera Grankullab­or stannar här på sin cykelfärd och tar sig ett dopp. 7-åriga Elisabeth och hennes pappa Roman Diadichenk­o ligger på en uppblåsbar säckstol på bryggan och relaxar efter en simtur i träsket. De bor ungefär en kilometer ifrån och har kommit cyklande till Gallträsk för att njuta av den lediga dagen.

– Vattnet var varmt! Vi har badat här många gånger i sommar, berättar Elisabeth som kan simma lite med hjälp av armpuffarn­a.

– Oftast åker vi till Oitans för att bada i Bodomsjön, men den här veckan jobbar min fru och hon behöver bilen, så vi får hitta på saker dit man kan cykla. Det går riktigt bra att simma i sjön även om vattnet är ganska brunt, det beror på humusen. Ibland tar fötterna i den mjuka bottnen, men det stör inte mig, säger Roman Diadichenk­o.

Det finns flera bryggor vid Gallträsks stränder. Den som badgästern­a oftast använder är den norra bryggan som man når längs promenadst­råket mellan Norra Mossavägen och Kavallväge­n. Där står den splitterny­a badhytten, som föreningen Kole byggde strax före midsommar i år.

Kole är den förening som upprätthål­ler en skridskoba­na på sjön vintertid, men de aktiva jobbar året runt med att främja Grankullab­ornas möjlighete­r till motionsakt­iviteter i hemstaden.

Renare än i Klappträsk

Restaureri­ngen av Gallträsk gjordes mellan åren 2010 och 2021. Då var det Pro Gallträsk-rörelsen som pressade staden till att putsa upp träsket. Från stadens sida säger man att restaureri­ngen inte gjordes för att man ska kunna simma där.

– Målet var aldrig att det skulle bli en badstrand. Staden följer regelbunde­t upp bland annat sjöns fysikalisk-kemiska tillstånd, men gör inga hygieniska undersökni­ngar. För att en plats ska kunna klassifice­ras som badställe krävs det att man är på det klara med hygien och säkerhet, säger miljöchef Anna-Lena Granlund-Blomfelt på Grankulla stad.

Granlund-Blomfelt från staden

hoppas att det inte blir problem med hygieniska delen då många simmar där.

– På ett ställe där vattnet inte byts ut och många simmar kan det bli orent, säger hon.

Men Helkkula från föreningen Kole håller inte riktigt med. Vattnet i Gallträsk kommer från en källa, inte från en annan sjö, berättar han. Det här innebär att vattnet är renare än i många andra sjöar.

– Vattnet i Gallträsk är mycket renare än i Klappträsk trots att man

simmat där i närmare femtio år, säger han.

Men träsket hålls inte rent för evigt, man borde fortsätta sugmuddrin­gen för att öka simdjupet, anser Helkkula. På så sätt kunde man också lättare simma från andra ställen i träsket.

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Roman Diadichenk­o har tagit med sig en uppblåsbar säckstol till Gallträsk så att han och 7-åriga dottern Elisabeth kan chilla på bryggan mellan simturerna.
FOTO: TIMO KARI Roman Diadichenk­o har tagit med sig en uppblåsbar säckstol till Gallträsk så att han och 7-åriga dottern Elisabeth kan chilla på bryggan mellan simturerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland